Cypern kan sende Rusland i recession

Aflyst. Gasfelter i Middelhavet var ikke nok til at redde Cypern et lån fra Rusland. Det kan koste russiske bankkunder dyrt.

En russer med penge i Cyprus Popular Bank er utilfreds med, at forhandlinger mellem Rusland og Cypern ikke har resulteret i en livline til Cypern. Her fremviser han på en iPad et billede af den russiske præsident Vladimir Putin.Foto: Katia Christodoulou Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MOSKVA: To døgns forhandlinger om russiske penge til Cypern endte i ingenting, da Ruslands finansminister i går morges erklærede forhandlingerne afsluttet. Hverken gasfelter eller sikkerhed i en ny national investeringsfond kunne friste de russiske banker til at skyde penge i den kriseramte østat.

»Vore investorer overvejede sagen og udviste ikke interesse,« sagde Ruslands finansminister Anton Siluanov.

Et statsligt lån til Cypern var heller ikke en mulighed, fordi det ville hamre øen gennem det gældsloft, som eurogruppen har vedtaget, sagde Siluanov.

Dermed er spekulation om en alternativ russisk redningspakke til Cypern foreløbigt gravlagt. Selv genforhandlingen af et tidligere russisk nødlån på 2,5 milliarder euro kan først ske, når eurolandene har strikket deres redningspakke sammen, siger den russiske regering nu.

En sådan kan blive en særdeles bitter pille for Rusland. Med sammenbruddet i Moskva-forhandlingerne ser en omstridt engangsskat på de store bankkunder i Cypern ud til at blive en central del af løsningen.

Russiske virksomheder har milliarder af euro i klemme. Som holdeplads for russiske holdingselskaber er øen på papiret den største udenlandske investor i Rusland.

Russiske aktiekurser dykker

Derfor kunne de seneste dages drama læses på de russiske aktiekurser. Det samlede dyk efter hele ugens tur i den cypriotiske rutsjebane ramte fredag 3,2 procent, det største ugentlige fald siden maj sidste år.

Bankkrisen griber også ind i den russiske realøkonomi. Den er allerede tæt på stagnation, og et kollaps på Cypern risikerer at dyppe Rusland ned i en recession allerede i løbet af i år, advarer en ekspertgruppe fra Moskvas Higher School of Economics.

Selv dele af det russiske statsapparat er ramt, fordi man »arbejder gennem Cypern«, sagde den russiske regeringschef Dmitrij Medvedev forleden. Han beskyldte EU for at »begrave« Cyperns banksektor med engangsskatten.

Udsigten til, at Cypern kan have udspillet sin rolle som bankfæstning, har til gengæld sat gang i heftige spekulationer om, hvor de russiske penge og holdingselskaber så vil vandre hen. Et finanshus i Letland fremhævede straks det baltiske land som et attraktivt stoppested for russiske forretningsfolk, der ikke stoler på hverken myndigheder eller domstole hjemme i Rusland.

I Moskva håber andre modsat, at den cypriotiske krise kan vendes til en fordel ved på længere sigt at begrænse den gallopperende offshoreøkonomi. Den koster hvert år Rusland mere end 500 milliarder kroner i tabte skatteindtægter. Senest har Dmitrij Medvedev foreslået, at Rusland kan oprette sine egne »særlige økonomiske zoner« med lav skat på russiske øer i Stillehavet.