Cubansk flygtning bliver erhvervsminister i USA

Den cubansk-fødte Carlos Gutierrez forlader sit job som boss for morgenmadsgiganten Kellogg's for at blive præsident George W. Bush' næste erhvervsminister.

NEW YORK: Historien om Carlos Gutierrez er fortællingen om den amerikanske drøm i numodens udgave. Bush kaldte da også Gutierrez for »en stor amerikansk succeshistorie« ved udnævnelsen.

Det er læren om, at det kan nytte at bide tænderne sammen og smøge ærmerne op. Beretningen om, at man kan arbejde sig op og væk fra en uheldig start i livet til nationens absolutte top.

For Gutierrez' vedkommende først som koncernchef for det verdenskendte morgenmadsmærke Kellogg's og nu snart som erhvervsminister efter Don Evans, der meddelte sin afgang kort efter valget 2. november.

Senatet ventes uden nævneværdige problemer at bekræfte Gutierrez' udnævnelse, og han cementerer dermed sin position som en af USAs mest indflydelsesrige spansk-amerikanere.

Som erhvervsminister får Gutierrez fingrene langt ned i store dele af præsident George W. Bush' økonomiske-politiske dagsorden. Det gælder både handelsspørgsmål - omend der her er koordination med landets »trade representative« (nærmest handelsminister) Robert Zoellick - såvel som landets konkurrenceevne, skatteforhold og udnyttelse af havets ressourcer, som også er blevet placeret i erhvervsministerens portefølje.

I den stol vil Gutierrez få rig lejlighed til at præstere den kombination af hårdnæset salgsteknik, stærk fokusering og personlig charme, som har bidraget til hans succes hos Kellogg's.

Her startede han som ung i Mexico City med at sælge havregryn og andre produkter til små butikker.

Men han arbejdede sig op ad rangstigen og endte med at blive leder af Mexico-afdelingen. Her gjorde han sig bemærket i det amerikanske hovedkvarter ved totalt at vende operationen om fra en halvhjertet og ikke særlig produktiv indsats til en af koncernens mest givtige.

Wall Street-darling
Siden fulgte højere poster bl.a. med ansvar for Latinamerika og Asien, og Gutierrez blev boss i 1999.

På det tidspunkt havde markeds- og konkurrencesituationen presset Kellogg's så meget, at firmaet var i temmelig dårlig stand, og Gutierrez kunne nærmest gøre, hvad han ville for at rette skuden op.

Det lykkedes i den grad, at firmaet nu er blevet lidt af en Wall Street darling. For eksempel steg salget sidste år med 43 pct., mens indtjeningen fordobledes.

Nyheden om Gutierrez' farvel til Kellogg's førte til, at aktien faldt med tre pct. - også selv om den erfarne James Jenness, som hidtil har været bestyrelsesmedlem, øjeblikkelig blev udnævnt som efterfølger.

Fra Cuba til kabinettet
Men Gutierrez' start i livet var omtumlet. Han var kun seks år, da Fidel Castro erklærede hans far - en velstående ejer af ananas-plantager på Cuba - for en fjende af sit regime.

Familien flygtede til Florida. Men hvor mange cubanske flygtninge landede uden andre ejendele end deres tøj og en god portion pågåmod, havde Gutierrez-familien det dog noget mere komfortabelt.

De havde 22 kufferter med sig og 2.000 dollar - i nutidspenge kun ca. 12.000 kroner, men i 1960 lidt mere - skrev Hispanic Magazine i et portræt af Gutierrez tidligere på året.

Oprindelig troede Gutierrez-familien, at deres ophold i det amerikanske kun ville vare kort tid, før de kunne vende tilbage til Cuba. Men efterhånden indså faderen, at Castro ikke var sådan at flytte med. Efter et kort ophold i New York slog familien sig ned i Mexico.

I dag bor Gutierrez og hans hustru Edilia med deres tre børn nær Kellogg's hovedkvarter i Battle Creek i Michigan, men den spanske herkomst er ikke til at tage fejl af. For eksempel er sproget hjemme spansk, selv om børnene nu føler sig mere hjemme på engelsk.

Og som de fleste cubansk-amerikanere følger Gutierrez intenst med i Castros regime på Cuba. Han siges at være tilhænger af de amerikanske sanktioner mod det kommunistiske regime, og Gutierrez har støttet flere cubansk-fødte amerikanske politikere i deres valgkampagner.

Men han er ikke kendt som nogen fremtrædende sponsor for det republikanske parti, og hans udnævnelse kan derfor ikke anskues som en slags tilbagebetaling for en stor indsats med f.eks. fundraising, som det ellers ofte er tilfældet i amerikansk politik.

Snarere er der tale om, at præsident Bush har ønsket at sende et signal til de mange spansk-amerikanere, som har stemt på ham, og som udgør den demografiske gruppe i landet, der har størst vækst.

I forvejen har Bush udpeget en anden spansk-amerikaner, Alberto Gonzales, til en prominent post i regeringen - som ny justitsminister efter John Ashcroft.