Cuba vil betale gammel koldkrigsgæld med rom

Danskere i hobetal valfarter hvert år til Tjekkiet for at nyde billig tjekkisk øl. Men måske bliver det fremover billig cubansk rom, der vil flyde i barerne i hovedstaden Prag.

Turister køber cubansk rom i en butik i Havana. Står det til den cubanske regering skal landets gæld på to mia. kr. til Tjekkiet betales tilbage i de gyldne dråber.  Fold sammen
Læs mere
Foto: YAMIL LAGE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den cubanske regering, som er i bekneb for likvider, forhandler i øjeblikket med den tjekkiske regering om at betale gammel gæld på omkring to mia. kr. tilbage. Gælden blev oparbejdet under Den Kolde Krig, hvor Cuba ved flere lejligheder lånte penge i det daværende Tjekkoslovakiet. Siden 1993 har gælden stået og trukket renter, og nu skal den ud af verden.

Den cubanske regering har derfor foreslået at betale gælden med Cubas berømte rom samt medicin. Det skriver flere internationale medier på baggrund af oplysninger fra den tjekkiske regering.

»Den cubanske side har tilbudt en liste af varer, inklusive medicin og adskillige rom-mærker, for at betale dele af gælden,« siger det tjekkiske finansministeriums talskvinde Katerina Vaidisova til CNN Money.

At Tjekkiet aftager medicinske produkter fra Cuba er dog næppe en mulighed, for cubansk medicin er ikke godkendt efter de europæiske lægemiddelmyndigheders skrappe krav.

Med rom forholder det sig lidt anderledes, selvom forbruget af cubansk rom ikke lige frem er stort i Tjekkiet i øjeblikket. Ifølge CNN Money importerer Tjekkiet i øjeblikket cubansk rom for omkring 120 mio. kr. om året. Hvis hele gælden bliver tilbagebetalt i rom, vil det med andre ord kunne dække 15-16 års tjekkisk import. Andre medier, heriblandt Dagens Industri, skriver, at tilbagebetaling i rom vil dække helt op til 130 års tjekkisk rom-import.

Ifølge Dagens Industri, der citerer den tjekkiske avis Dnes, beskriver den tjekkiske vicefinansminister tilbuddet som interessant, men vil dog foretrække at få dele af betalingen i kontanter, måske fordi det vil kræve noget af den tjekkiske regering at komme af med de gyldne cubanske dråber, som er lavet på sukkerrør.

»Det her er relativt ukendte mærker, som kan være gode, men vi bliver nødt til at reklamere for dem og markedsføre dem offentligt,« citerer Dagens Industri Tjekkiets vicefinansminister Lenka Dupakova for at sige til Dnes.

Med tilbuddet om varer som betaling for gæld holder Cuba fast i en tradition tilbage fra Sovjettiden, hvor de kommunistiske lande ofte betalte gæld i naturalier. Cuba betalte f.eks. ifølge CNN Money ofte med sukkerrør for brændstof fra Sovjetunionen.