Cuba-kender: Castros død gør det nemmere at optø USA-konflikt

Fidel Castro har været symbolet på et kommunistisk diktatur, og derfor vil hans død løsne forhold til USA.

Foto: ALEJANDRO ERNESTO. Det iskolde og fjendtlige forhold mellem USA og Cuba er i løbet af de seneste år med Barack Obama som amerikansk præsident begyndt at tø op.
Læs mere
Fold sammen

Det iskolde og fjendtlige forhold mellem USA og Cuba er i løbet af de seneste år med Barack Obama som amerikansk præsident begyndt at tø op.

Og med den tidligere leder Fidel Castros død er der gode chancer for, at den proces fortsætter, vurderer Cuba-ekspert og lektor fra Københavns Universitet, Jan Gustafsson.

- Umiddelbart vil Fidel Castros død betyde, at det blive lidt nemmere at løsne forholdet til USA, fordi Fidel i høj grad er symbolet på et kommunistisk diktatur, siger han.

- Med ham væk bliver det en lille smule nemmere at forhandle med Raul Castro. Også selv om de to figurer og brødre står for reelt set samme politik.

Barack Obama og hans cubanske kollega, Raúl Castro, bekendtgjorde i december 2014, at 55 års fjendskab mellem de to lande burde slutte.

Siden er der sket så meget i optøningen. Det nye forhold kulminerende, da Obama besøgte østaten i marts i år.

I januar overtager den nyvalgte præsident Donald Trump så Obamas plads i Det Hvide Hus.

- Fidels død vil formentligt gøre det lettere for Trump at gå videre med den proces, Obama har startet.

- Men hvis man fra USA's side ser en mulighed for hovedsageligt at få de amerikanske krav i tilnærmelsesprocessen igennem, risikerer man, at den går i stå. Den cubanske regering vil stritte imod, siger Jan Gustafsson.

Mens cubanere i hovedstaden Havana er kede af den revolutionære leders død, er stemningen i Miami, hjemby for mange af de cubanere, der er flygtet til USA, en helt anden.

Store menneskemængder er samlet og vifter med cubanske flag, danser, jubler og hamrer løs på potter og pander, viser videoer på sociale medier.

- For mange eksilcubanere er Fidel et decideret hadeobjekt, og man har i 50 år glædet sig til, at han ville forsvinde, forklarer Gustafsson.

Fidel Castro var leder af Cuba fra 1959 til han formelt overdrog magten til sin yngre bror, Raúl Castro, i 2008.

Hans bror fortalte fredag aften lokal tid, at den afdøde leder efter eget ønske vil blive kremeret lørdag.