Corydon tror på flere investeringer fra Kina

Danskerne er ikke skræmte over udsigten til flere kinesiske investeringer på dansk jord, mener finansminister Bjarne Corydon, der disse dage besøger Kina. I Beijing mødte han Kinas to største investeringsbanker.

Dynamisk, overvældende og forurenet. Sådan beskriver finansminister Bjarne Corydon sit første indtryk af Riget i Midten. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: »Det her virker noget mere effektivt end det, vi bøvler med hjemme i Danmark,« siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Han har sat sig godt til rette på førsteklasse i et af Kinas højhastighedstog, der med 300 kilometer i timen unægteligt tager sig bedre ud end de skandaleramte IC4-togsæt fra italienske AnsaldoBreda.

»Heldigvis skal vi jo snart i gang med at forhandle om at investere rigtig mange penge i at få hurtigere tog i Danmark,« skynder han sig at tilføje, inden sammenligningen går for vidt. Bjarne Corydon ankom søndag til Beijing.

Hans første besøg i Kina og det første for en dansk finansminister nogensinde. Dynamisk, overvældende og forurenet er tre af de ord, han bruger til at beskrive førstehåndsindtrykket. På en køretur med Kinas lyntog kan man nemt blive bekræftet i alle tre. Et smogfyldt landskab farer forbi.

»Jeg var på forhånd særligt spændt på mødet med deres toppolitikere. Hvilken stemning tager man med? Er det en meget konservativ og defensiv stemning, eller åbner de over for en refleksion over forandring? Der er mit indtryk ubetinget det sidste,« siger Bjarne Corydon.

I Beijing mødte han mandag sin kinesiske modpart og en del af ledelsen i den kinesiske centralbank. Senere på dagen var Kinas to største investeringsbanker på programmet. Export-Import Bank of China og China Development Bank spiller begge en afgørende rolle, når kinesiske virksomheder byder på projekter eller opkøber virksomheder i udlandet. De er som alle andre banker i Kina statsejede, og de er ombejlet af såvel virksomheder som regeringer på udkig efter kapital.

Kinesisk interesse

China Development Bank er den største og mest kendte af de to. Bankens udlån er større end Verdensbankens, og investeringerne rækker langt ud over Kinas grænser. China Development Bank har tidligere været i Grønland for at se nærmere på potentialet i den grønlandske minedrift og blev nævnt i forbindelse med et kinesisk bud på at bygge dele af Femern-forbindelsen.

På møderne med de to investeringsbanker viste kineserne interesse for dansk clean­tech, grøn energi og fødevaresektoren.

»Vi forsøgte dybest set at tale fædrelandets sag, og vi talte ikke for døve ører. Det er svært at sætte virksomhedsnavn og tidshorisont på, men på møderne i går var der stor interesse for Danmark og danske virksomheder. Samtidig var der god lydhørhed hos både Export-Import Bank of China og China Development Bank for samarbejde om yderligere investeringer i Danmark,« siger Bjarne Corydon, mens lyntoget suser videre sydpå mod Suzhou og Shanghai.

Her venter møder med lokale myndigheder og danske erhvervsfolk i området, hvor et par hundrede danske virksomheder driver forretning. Danskerne har i mange år hørt om udfordringer og op- og nedture på det kinesiske marked. De fleste større danske virksomheder er i dag til stede i Kina. Nogle er gået ind på markedet på egen hånd, mens andre har stiftet partnerskaber eller er vokset gennem opkøb. Men endnu har de kinesiske investeringer på dansk jord været få. Alligevel vurderer finansministeren, at den danske økonomi og offentlighed er parat til øget kinesisk interesse.

»Man skal ikke undervurdere den danske befolknings parathed i forhold til at udnytte de muligheder, der er i så stor og fremadstormende økonomi som den kinesiske. Jeg oplever, at danskerne er meget globaliserede og meget lidt skræmte over at komme tættere på det, der sker herude. Dansk økonomis styrke bygger på en høj grad af åbenhed og en høj grad af vilje til at være med der, hvor det sker,« siger han.