Computerkæmpe får milliardtab - chefen modtager alligevel 85 millioner

Løftede øjenbryn i USA, efter det er kommet frem, at computerproducenten HPs topchef får 85 mio. kr. i løn - trods et historisk stort milliardunderskud.

Foto: POOL. Margaret Whitman har stået i spidsen for det hårdt prøvede HP siden efteråret 2011.
Læs mere
Fold sammen
Er det rimeligt, at topchefen får en gage med en værdi på 85 millioner kroner, når hun nu samtidig må melde om et underskud på 70 milliarder kroner?

Det spørgsmål er på manges læber i USA, efter det er kommet frem, at den pressede computerproducent HPs topchef, Margaret Whitman, i 2012 har tjent en løn, der udgør en estimeret værdi af 15.360.000 dollar. Det skriver blandt andet USA Today.

Til hendes fordel skal det siges, at langt størstedelen af lønnen ikke er udbetalt endnu, og er afhængig af HP-aktiens kursudvikling. Ikke desto mindre bliver der flittigt skrevet om sagen i de amerikanske medier, idet HP under Margaret Whitmans ledelse har måttet foretage en række enorme nedskrivninger som følge af tidligere opkøb, der har vist sig at være langt mindre værd end tidligere estimeret.

Margaret Whitman satte sig i chefstolen i september 2011, og hendes første år som fakkelbærer for det, der er verdens største computerproducent, har været ét stort oprydningsarbejde. Ud over de enorme nedskrivninger, der resulterede i et negativt resultat for det skæve regnskabsår november 2011/oktober 2012 på 12,6 milliarder dollar, har hun måtte meddele, at intet mindre end 27.000 medarbejdere bliver fyret inden udgangen af 2014.

Aktionærerne har heller ikke haft et godt år. I 2012-regnskabsåret har de måtte se kursen styrtdykke fra over 26 dollar til 13,85, og det kan i sidste ende komme til at få betydning for Margaret Whitmans gage, idet aktionærerne er blevet lovet vetoret i forbindelse med hendes aflønning.

Ifølge USA Today er det dog ikke sandsynligt, at aktionærerne vil vise utilfredshed på den måde. De er nemlig blevet lovet større indflydelse end hidtil, hvilket har været efterspurgt. Derudover ville det ifølge avisen også være et "en pinlig plet" på den hårdt prøvede computerproducents image, hvis det skulle komme til det.

HP afholder generalforsamling i Monutain View, Californien, 20. marts. Her vil sagen blive afgjort.