Comeback-bokseren

Den tidligere ABB-koncernchef Kaare Vagner er efter en kartelsag igen inde i varmen i dansk erhvervsliv og kommer i bestyrelsen for Banedanmark.

Comeback-bokseren - 1
Kaare Vagner, adm. direktør. Født 1. marts 1946. Uddannet som maskinmester. Arbejdede for De Danske Sukkerfabrikker, Danavox og LK før han strøg til tops i Asea Brown Boveri i Danmark og senere kom til koncernledelsen i Zürich. Blev »solgt« til Daimler-Benz og har siden 1998 levet af bestyrelsesposter og egne investeringer. Tungeste bestyrelsespost: ØK, hvor han har siddet siden 1992. <br>Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
For nogen er det næsten som at se gamle boksestjerner som Mike Tyson og Brian Nielsen meddele, at de nu skal være søndagsskolelærere.

Men det er ganske vist: En af de senere års mest omtumlede danske erhvervsledere, den 57-årige tidligere ABB-chef - og formand for Dansk Amatør Bokse Union, Kaare Vagner, er på vej til et bemærkelsesværdigt comeback: Kaare Vagner skal være en af fire statslige repræsentanter i den kommende bestyrelse for Banedanmark, som afløser Banestyrelsen pr. 1. marts.

Kaare Vagner har været i en slags frivilligt exil, efter at EU-Kommissionen i medierne med navns nævnelse gav ham ansvaret for et ulovligt kartel i fjernvarmerør-industrien.

Efter Percy Barneviks pinagtige exit fra magtens tinde i ABB har det i det hele taget ikke været verdens bedste reference at have været med i hans koncernledelse som en af de højest placerede danskere nogensinde i internationalt erhvervsliv. Men nu mener trafikminister Flemming Hansen, at Vagner skal være alt tilgivet - han har brug for Vagners propre næver i den nye bestyrelse.

»Umulig opgave«
Kaare Vagner har selv svært ved at forstå det »stempel«, han har haft i medierne.

»Jeg er aldrig blevet afhørt om kartelsagen - ikke engang af ABB,« siger han, og om Percy Barneviks fald fra stjernestatus er han om muligt endnu mere uforstående.

»Jeg fatter ikke noget som helst af det, der skete. Barnevik er den eneste fra ABBs ledelse, jeg stadig har kontakt med, efter at jeg forlod ABBs topledelse i 1995, og det har jeg ikke planer om at lave om på,« siger han.

ABBs tidligere statholder i Danmark og senere togchef i hovedkvarteret i Zürich har gang på gang måttet læse, at han på grund af kartelsagen blev fyret i sit næste job som chef for ABB og Daimler-Benz´ fælles togselskab Adtranz.

»Jeg havde en treårskontrakt, som jeg måske ikke skulle have taget, og som løb ud. Direktøren bør ikke følge med ved en fusion - og for resten er virksomheden jo blevet handlet flere gange siden. Nu hedder det Bombardier. Det er simpelthen en umulig opgave. Jernbanedrift er nationale klenodier - hellige køer,« siger Kaare Vagner med den gammelkendte vane for at udtrykke sig bramfrit, der bl.a. gjorde ham til en populær chef hos modstandere som Georg Poulsen i Dansk Metal.

Egne forretninger
Han skynder sig at tilføje, at bemærkningen om »hellige køer« ikke er møntet på de danske baneforhold, som han nu igen i Banedanmark får lidt indflydelse på, og hvor han har meget stor fidus til den nye chef, Jesper Rasmussen, som han tidligere har arbejdet sammen med.

Kaare Vagner har ikke spildt tiden, mens han har været gjort »spedalsk« på grund af kartelsagen.

Han og familien er flyttet tilbage til Danmark (Rungsted), og har opbygget en lille portefølje af bestyrelsesposter og investeringer - fortrinsvis sammen med gamle venner.

På Fyn er han sammen med Micromatic-medstifteren C.C. Nielsen i dag medejer af det store Odense Congress Center, som han siger er blevet en glimrende forretning, og han er med i coasterrederiet Fabricius i Marstal, for hvem han f.eks. for et år siden - for at lære forretningen at kende - genoptog sit gamle erhverv som maskinmester og tog med på et togt i Persergolfen. Det var lige før, Koalitionen gik løs på Irak, og containerskibet »Dagmar« med overvejende ukrainsk besætning nåede endda at blive bordet af FNs våbeninspektører.

Kaare Vagner er også medejer af det malaysiske selskab LKE Electric med 300 medarbejdere, der laver udrustning til elværker, og så er han ganske stolt af, at han sammen med formanden, advokat Jan Erlund, siden 1992 har siddet i bestyrelsen for ØK.

»Det er et andet ØK, end det var en gang, men det går da ganske godt, ikke?« spørger han om selskabet, der lige har modtaget en investorpris for at være det selskab, der er bedst til at informere aktionærerne, og igen er i klar fremgang.

Boksning igen
Farvellet til et hektiske liv i ABB og Adtranz - med typisk 200 rejsedage om året - og tilbageflytningen til Danmark med fruen og de to voksne børn har i øvrigt også givet den tidligere boksedommer og bokseleder lyst til at genoptage en forbindelse til hans for en erhvervsmand usædvanlige yndlingssport. Han er blevet sekretær for Karlebo Bokseklub.

»Meningen er, at vi skal have de unge væk fra gaden,« siger Kaare Vagner.