Coca-Cola indgår usædvanlig OL-aftale med kinesisk mejerigigant

Mandag blev det offentliggjort, at amerikanske Coca-Cola i 12 år skal være hovedsponsor til De Olympiske Lege i et usædvanligt samarbejde med kinesiske Mengniu. Det første delte top-sponsorat nogensinde, lyder det fra De Olympiske Leges internationale komité, der også er et af historiens største.

OLY-IOC-2026-ECONOMY-CHINA
International Olympic Comittee holdt pressemøde mandag 24. juni. Fra venstre: Coca-Colas administerende direktør James Quincey, Thomas Bach fra OL-komiteen og og Mengniu Dairys administrerende direktør Jeffrey Minfang. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE LOPEZ/Ritzau Scanpix

Et usædvanligt partnerskab mellem kinesiske mejeriprodukter og amerikansk læskedrik er mandag blevet offentliggjort.

Det lyder usædvanligt. Coca-Cola og den kinesiske virksomhed Mengniu, der bl.a. er kendt for sin modermælkserstatning, har underskrevet en historisk stor sponsoraftale med De Olympiske Lege.

Aftalen skal løbe fra 2021 til 2032 og forlænger dermed Coca-Colas samarbejde med De Olympiske Lege, så virksomheden i 2032 har været med ved OL i 104 år.

Det usædvanlige samarbejde mellem den amerikanske og den kinesiske virksomhed sker på trods af store spændinger mellem de to supermagter, og er ifølge pressemeddelelsen det første delte partnerskab til De Olympiske Lege nogensinde.

»Da vores globale sponsorprogam startede, var kritikken, at der var mange amerikanske virksomheder på listen,« lyder det til Financial Times fra Michael Payne, tidligere marketingsansvarlig i De Olympiske Leges internationale komité, der er tilfreds med at offentliggøre samarbejdet med den kinesiske mejerigigant.

Dermed kommer Coca-Colas velkendte logo samt Asiens andenstørste mælkeproducent til at pryde ved de næste seks OL-turneringer, fordelt ligeligt mellem sommer og vinterarrangementer.

Den Internationale Olympiske Komité offentliggjorde ved et pressemøde mandag det delte sponsorskab mellem den amerikanske læskegigant og kinesiske Mengniu Dairy.

Sponsoraftalen kommer til at koste de to virksomheder en sum af tre mia. amerikanske dollar, der ifølge Financial Times er et af de største virksomhedssponsorater til sportsbegivenheder nogensinde.

Det usædvanlige samarbejde mellem Coca-Cola og Mengniu Dairy indtager dermed sponsorpladsen med »ikke-alkohol«-drikkevarer, og kommer til at stå sammen med andre fra virksomhedseliten, blandt andre Intel, Toyota og Alibaba.

Ifølge De Olympiske Leges pressemeddelelse er danske Arla den tredjestørste aktionær i det kinesiske mejeriselskab, kun overgået af kinesiske COFCO og franske Danone.