Civiliseret omgangsform

Sir Christopher Bland er en fremtrædende bestyrelsesformand i Storbritannien. Han har stået i spidsen for BBC, og for tre år siden kom han til British Telecommunications (BT).

Læs mere
Fold sammen
Her har han stået for en gennemgribende omorganisering af det tidligere statsejede teleselskab, som blandt meget andet har ført til en mærkbar reduktion i BTs gæld. I et interview i Financial Times' lederportrætserie, gik han med til, at man kalder ham ætsende og vredladen, men ved imperial trækker han grænsen.

»Det passer ikke, om ikke andet fordi man ikke kan styre virksomheder på den måde. Især ikke BBC og BT. De er så store og så sammensatte, at du kun kan tilnærme dig dem fra den kollegiale side,« siger den 66-årige til FT.

Han er kendt for sin ligefremhed, men er aldrig blevet kaldt kedelig. Om interne stridigheder i virksomheder, siger han:

»Jeg var ledelseskonsulent i syv år og dengang formulerede jeg, hvad jeg i al beskedenhed kalder for Bland's lov. Den går ud på, at omfanget af bagtalelse, knive i ryggen og nikken skaller er omvendt proportional med hvor ædelt virksomhedens formål er. Det grelleste eksempel fandt jeg i et hjem for handicappede børn nord for London, tæt fulgt af et stort universitetshospital. Sammenlignet med dem er omgangsformen i Shell, ICI og British American Tobacco relativt civiliseret.« sbe