Chok over nyt Shell-skøn

For anden gang i år nedskriver oliefirmaet Shell sine reserver - denne gang med 250 mio. tønder. USAs finanstilsyn vil nu undersøge hele brancher for problemer.

Chok over nyt Shell-skøn - 1
Shell overraskede atter markederne i går, da de forventede oliereserver på ny blev nedskrevet. Det amerikanske finanstilsyn undersøger nu hele branchen for unøjagtigheder. <br>Foto: Bloomberg
Læs mere
Fold sammen
NEW YORK: Shell kom i går med flere ubehagelige meddelelser om firmaets umiddelbart udnyttebare oliereserver efter chockrapporten i januar om, at der var 20 pct. mindre end oprindeligt angivet.

Denne gang mindsker Shell reserverne med 250 mio. tønder - dermed er nedskrivningen i alt nu nået op på lige under fire millioner tønder.

Ganske vist betyder reduktionen ikke, at olien simpelthen er væk - blot at den ikke er så nem og hurtig at komme til at udvinde, som firmaet havde sagt. De nedskrevne reserver er flyttet over i en anden, mindre udvindingsparat kategori.

Men reserverne anses normalt for et godt signal om, hvor solidt et oliefirma er, og de har derfor betydning for aktiekursen og investorers tillid til virksomheden.

Skandalen har allerede kostet hoveder hos Shell. Tidligere formand Philip Watts måtte gå af tidligere på måneden, og det samme måtte lederen af efterforsknings- og udvindingsenheden Walter van de Vijver.

Problemerne er blevet hægtet temmelig fast sammen med Philip Watts, som var van de Vijvers forgænger i efterforsknings- og udvindingsenheden mellem 1997 og 2001, men nye oplysninger kan tyde på, at problemerne begyndte, allerede før Watts kom til.

Wall Street Journal skrev i går, at Shell ændrede sine regler for, hvordan man opgør oliereserver, allerede i midten af 1990erne. Men reglerne blev strammet igen i slutningen af 2001, og det er derfor sært, at Shell ikke dengang flyttede om på posteringerne igen, skriver avisen.

Ny praksis
Balladen om Shells oliereserver har bidraget til, at USAs finanstilsyn, SEC, har indført en helt ny praksis med at undersøge hele brancher eller industrier frem for kun enkelte firmaer. Meningen er at fiske efter problemer og dermed stoppe dem, før de når at brede sig. Det kan der være tendens til, fordi virksomheder i en branche i vid udstrækning bruger samme praksis for bogføring og regnskabsaflæggelse.

Den nye, mere aggressive attitude hos SEC har endda fået navn efter oliebranchens udtryk for at prøvebore på ukendte steder - wildcatting.

Vildkatte-efterforskningen skal også hjælpe SEC med sit renommé.

Tilsynet er blevet kritiseret for ikke at have opdaget f.eks. skandalen med ulovlig sen handel og forskelsbehandling af investorerne i USAs investeringsfonde.

Det er delstaten New Yorks statsanklager, Eliot Spitzer, som med et meget mindre efterforskningshold har stået i spidsen for oprulningen af disse sager. Foruden olieindustrien og investeringsfondene er SEC i øjeblikket f.eks. i gang med at kigge på aktieoptioner i højteknologivirksomheder, indkomstfastsættelsen hos firmaer, der producerer videospil, og sælgerrabatter i fødevarebranchen.