Chefstrateg i Danske Bank: Brexit-aftale er kun begyndelsen på mareridtet

Selvom parterne endelig har fundet en brexit-aftale, så er det ifølge chefstrateg i Danske Bank kun starten på årelange forhandlinger.

Nigel Dodds, Boris Johnson og Arlene Foster. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL FAITH

De politiske forhandlinger i Bruxelles mellem briterne og EU har umiddelbart båret frugt, men selvom parterne endelig har fundet en brexit-aftale, så er det kun starten på årelange forhandlinger.

Sådan lyder meldingen fra Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Danske Bank.

Torsdag kunne formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, på Twitter meddele, at man var nået frem til en aftale for briternes udtrædelse af EU, men ifølge chefstrategen, så er kulminationen af over tre års forhandlinger kun starten på bataljen.

»Det er først nu slagsmålet starter,« siger han.

»Det her skulle være den nemme del, og det siger noget om, hvor helt exceptionelt grotesk slagsmålet bliver på den anden side,« siger han til Ritzau Finans.

Et årelangt mareridt forude

Forhandlingerne har de seneste dage handlet om, hvordan man skal håndtere skilsmissen i forhold til Nordirland, og chefstrategen hæfter sig ved, at aftalen ikke nødvendigvis er helt i hus, da Boris Johnson skal have godkendelse i det britiske parlament.

Det Nordirske Democratic Union Party (DUP) har på Twitter meddelt, at det ikke støtter op om aftalen, og ifølge Henrik Drusebjerg er det er ikke kun inden for Storbritanniens grænser, at uvisheden spøger.

Der er nemlig stadig flere aspekter i aftalen, såsom fiskeri og landbrugsvarer, der endnu ikke er på plads, og som bliver en politisk udfordring, der ikke løses lige nu og her, lyder det.

»I virkeligheden er den aftale ikke særlig interessant. Og det er det, der er det helt absurde i det her. Det er kanten af puslespillet.«

»Vi mangler alt det indeni. Hele det cirkus, hvor man skal tage alle 27 medlemslandes specifikke handelsmæssige interesser ind i forhandlingerne om en aftale mellem EU og Storbritannien, det bliver et mareridt af lange forhandlinger,« siger Henrik Drusebjerg.

Stats- og regeringscheferne mødes til et topmøde i Bruxelles torsdag klokken 15.00, men det er endnu usikkert om EU-landene kan nå at gennemlæse aftalen.

Boris Johnson forventes at præsentere aftalen - der er baseret på Mays aftale fra november 2018 - for det britiske parlament lørdag den 18. oktober.

/ritzau/FINANS