Cheføkonom: »Sydeuropas konkurrenceevne er i bedring inden vigtige valg«

Gældskrisen var hård ved de sydeuropæiske økonomier, men de seneste år har udjævnet nogle af ubalancerne og gjort de sydeuropæiske økonomier mere "tyske".

Foto: MIGUEL MEDINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Sparekassen Kronjyllands cheføkonom, Anders Høyer. Han hæfter sig ved, at flere af de lande, der havde det sværest under gældskrisen, Spanien, Grækenland og Portugal, har fået styrket konkurrenceevnen markant.

»Det gælder ikke mindst lønkonkurrenceevnen mellem eurolandene. Her har Spanien eksempelvis forbedret sine lønomkostninger per produktionsenhed relativt til de andre lande i euroområdet seks år i træk,« konstaterer Anders Høyer.

Den bedre konkurrenceevne er ikke overraskende slået tydeligt igennem på de sydeuropæiske landes betalingsbalancer. Eksempelvis havde alle landene i Sydeuropa eksklusive Cypern overskud i 2015.

Og selv om en del af forklaringen på betalingsbalanceoverskuddene er, at det indenlandske forbrug stadig er underdrejet efter krisen, så er tendensen målt på bruttonationalproduktet (BNP) også positiv. Størst vækst har der været i Spanien, hvor økonomien er vokset med 8 pct. fra 2013 til 2015.

»Både Spanien og Portugal er nu inde i en god gænge med stigende beskæftigelse og faldende ledighed. Denne gang virker fremgangen væsentlig mere solid. Selv Grækenland oplever nu fremgang med en vækst i BNP på 1,5 pct. i tredje kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Væksten er også kommet tilbage i Italien med en vækst i BNP på 1,75 pct. siden 2014,« konstaterer økonomen.

STADIG RISICI

Fremadrettet er der dog stadig risici forbundet med de sydeuropæiske økonomier, mener Anders Høyer. De er nu blot mere af politisk karakter end af økonomisk. Vigtigst for finansmarkederne bliver de kommende valg i Italien og Frankrig i henholdsvis december og til foråret.

I Italien skal der stemmes om en forfatningsreform, og meningsmålinger tyder på et "nej", hvilket kan få statsminister Matteo Renzi til at træde tilbage og udskrive valg.

»Her er det bestemt realistisk at partiet ?5 Stjerne Bevægelsen (M5S)?, der ledes af komikeren Beppe Grillo, vinder og ønsker en folkeafstemning om Italiens fortsatte medlemskab af euroen,« vurderer Anders Høyer.

Også i Frankrig kan euroens fremtid være på spil, mener han. Ender Marine Le Pen fra det højreorienterede Front National med at vinde præsidentvalget, vil franskmændene således skulle stemme om landets deltagelse i EU, vurderer cheføkonomen.