Cheføkonom: Russisk boykot overskueligt for dansk landbrug

Dansk økonomi og landbrug vil ikke lide mærkbart under en varslet russisk boykot, vurderer cheføkonom i Danske Bank.

Færre fødevarer for EU og USA vil ende i de russiske suopermarkeder Fold sammen
Læs mere
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye sanktioner fra EU og USA mod russiske banker og præsident Vladimir Putins inderkreds af stenrige oligarker fik onsdag Rusland til at slå kontra mod de lande, der står bag sanktionerne - herunder Danmark.

Rusland vil forbyde eller begrænse import af landbrugsprodukter. Og importstoppet vil være omfattende, understregede de russiske myndigheder onsdag og udpegede fjerkræ fra USA og alle former for frugt og grøntsager fra EU som boykottede.

Effekten af det russiske importstop vil dog formentlig ikke ramme dansk landbrug ret hårdt, vurderer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian, der dog påpeger, at det er vanskeligt at sige, præcis hvordan en boykot vil ramme i praksis, før det kommer frem, præcis hvor omfattende det er.

»At dansk landbrug og dansk økonomi ikke rammes særligt hårdt direkte af sanktionerne skal ses i lyset af, at Danmarks samhandel med Rusland er forholdsvis begrænset - eksporten til Rusland udgjorde under to procent af vores eksport i 2013. Vi er dermed ikke særligt økonomisk følsomme over for sanktioner. Det betyder naturligvis ikke, at vores økonomi ikke bliver påvirket. Men der er andre lande med væsentligt større direkte samhandel med Rusland, som bliver væsentligt hårdere ramt,« lyder det fra Steen Bocian i en skriftlig kommentar.

Han oplyser, at landbrugseksporten til Rusland udgør 5,8 milliarder kroner, hvis man også inkluderer landbrugsmaskiner og lignende. Det svarer ifølge Steen Bocian til knap fire procent af vores samlede landbrugseksport:

»Hvis man som et overkantsskøn antager, at Rusland lukker helt for eksporten af dansk landbrugsvarer vil det således umiddelbart koste Danmark 5,8 milliarder kroner i eksport. Den umiddelbare effekt overdriver imidlertid de faktiske omkostninger voldsomt. Mange af varerne, der ikke kan sælges på det russiske marked, vil kunne sælges på andre markeder. Det er tænkeligt, at prisen ikke vil være den samme, men den vil naturligvis ikke være nul kroner«.

Steen Bocian påpeger også, at russerne fortsat skal have mad, og at man må formode, at Rusland derfor vil købe landbrugsprodukter andre steder, hvorved efterspørgslen efter landbrugsprodukter vil stige i det område, hvilket også vil komme dansk landbrug til gavn.

Steen Bocian bemærker også, at det ikke er givet, at alle landbrugsvarer vil blive omfattet af en boykot.

»Den sandsynlige effekt af boykotten bliver dermed langt mindre, end den umiddelbare effekt muligvis skulle give grund til at formode. Det er svært at sige, hvor stor en reel effekt, der vil være på dansk eksport, men vi taler sandsynligvis om et forholdsvis overskueligt problem«.

At problemet er overskueligt makroøkonomisk set, er ifølge cheføkonomen dog ikke det samme, som at det ikke kan være et stort problem for de enkelte landmænd, men det er ifølge Steen Bocian en problemstilling, man i givet fald må tage stilling til rent politisk.