Cheføkonom: Centralbank hæver først renten til sommer

Alt tyder på en amerikansk renteforhøjelse, men ikke før til sommer eller til efteråret.

Sydbank venter, at Federal Reserve vil holde alle døre åbne ved at slå fast, at renten kan blive hævet snart, hvis økonomien holder kursen mod opsvinget, men uden at låse sig fast på, at renten bliver hævet i juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHAWN THEW

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven op til mødet i den pengepolitiske komité i den amerikanske centralbank, FOMC, onsdag.

- Vi er overbeviste om, at centralbanken holder renten uændret i denne uge, men investorerne vil lytte efter de mindste signaler om, at renten kan blive hævet på næste rentemøde i juni, forudser han.

Sydbank venter, at Federal Reserve vil holde alle døre åbne ved at slå fast, at renten kan blive hævet snart, hvis økonomien holder kursen mod opsvinget, men uden at låse sig fast på, at renten bliver hævet i juni.- Klare signaler om en snarlig renteforhøjelse vil løfte obligationsrenterne kloden rundt, styrke dollaren og sandsynligvis få aktiekurserne til at dykke, venter Jacob Graven.

Han tror ikke på, at rentestigningen kommer til juni. Det skyldes ikke mindst, at den britiske EU-afstemning ligger kun otte dage efter Feds rentemøde 15. juni.- Et britisk "nej" 23. juni vil sende chokbølger gennem det globale finansielle system. I det lys vil det være særdeles uheldigt, hvis Fed kort forinden har hævet renten, siger han og tilføjer, at Fed-direktørerne utvivlsomt har afstemningen i baghovedet allerede nu, og at den formentlig vil afholde dem fra at sende klare signaler onsdag om, at renten bliver hævet i juni.

Konklusionen er dog, at holder amerikansk økonomi skindet på næsen i de kommende måneder, vil renten blive hævet senere på året.