Chefen tog sin egen medicin

Hvis man altid synes, der er noget galt med andre, er det måske, fordi selvværdet skranter, mener adm. dir. Søren Ohm Povlsen. I hans virksomhed er ferie og fritidsliv nærmest en pligt.

Læs mere
Fold sammen
I en alder af knap 40 år har Søren Ohm Povlsen været det meste af karrieremøllen rundt: 10-12 års optur i IT-branchen og derefter en bristet dotcom bølge. Et spændende, men hårdt lederjob med lange arbejdsdage, stress, ingen tid til familie, venner eller yndlingssporten badminton, et stadigt mindre mentalt overskud og en kæreste, der rejste, fordi han alligevel aldrig var hjemme.

En dag stod han på en parkeringsplads med et afskedshåndtryk og seks måneders løn i bagagen. Han og chefkollegerne var blevet uenige om linjen, men skiltes i øvrigt i god forståelse.

»Det satte tanker i gang. Jeg har mødt megen dårlig ledelse i min tid og overvejet, hvad jeg selv kunne gøre bedre. Men jeg kunne jo ikke i al evighed undskylde mig med, at alle andre var idioter. Jeg blev nødt til at kigge indad og sige, at hvis noget skulle forandres, så måtte det være mig selv.«

I dag siger visitkortet administrerende direktør. Søren Ohm Povlsen blev for et par år siden headhuntet til at stå i spidsen for den danske del af IBX, Integrated Business Exchange A/S. En p.t. 10 medarbejdere stor nichevirksomhed, der har specialiseret sig i bl.a. elektroniske indkøbsløsninger for store virksomheder.

På toethalvt år er IBX i en hårdt presset IT-branche vokset til at være en overskudsgivende virksomhed med planer om udvidelse og flere ansatte.

Men det er ikke hvem som helst, der kan ansættes. Det primære for Søren Ohm Povlsen er, at han som chef får lov at smage sin egen medicin. Han prøver at efterleve de teorier, han tidligere overvejede om ledelse. En af dem er, at medarbejderne socialt skal passe ind i virksomheden.

»Både fordi vi er en lille virksomhed, og fordi vi er specialister, er det vigtigt, at man falder ind på flere måder. Man skal kunne tage et ansvar, og medarbejderne skal dække hinanden af. Men de skal også være ansvarlige på den måde, at de sørger for at have et liv uden for arbejdspladsen. At der er tid til børn, parforhold, sport osv. De skal holde deres ferie, så de kommer tilbage hertil med opladede batterier og glimt i øjet. Jeg har prøvet den der tilværelse med evigt arbejde, og den er dræbende,« siger Søren Ohm Povlsen.

Stolthed er vigtig
Hans ledelsesmåde er at uddelegere og vise tillid. Hos IBX kan man ikke komme og gå, som man lyster. Men man tilrettelægger i vid udstrækning selv sit arbejde. Det er i orden at gå klokken kvart over tre, hvis man skal hente børn. De mandlige medarbejdere er også flinke til at tage barns første sygedag, og alle kan koble sig op hjemmefra. Ligesom virksomheden har kantine- og fitnessordninger.

»Som alle andre virksomheder har vi perioder, hvor der skal knokles. Det er der også psykisk overskud til, og folk gør det helt af sig selv. Hvis man skal være troværdig over for kunderne, skal man være stolt af det, man laver. Medarbejderne skal være kompetente, og som leder skal man klart melde ud, hvad man forventer og give ansvaret fa sig. Jeg har oplevet, at når jeg giver frihed og ansvar, får jeg også resultater,« fortæller Søren Ohm Povlsen.

Lederen som psykoterapeut
En af vejene til at nå dertil var, at han tog en diplomuddannelse som psykoterapeut.

»Jeg var en glad, egoistisk sælger og avancerede til et lederjob. Ledelse drejer sig jo om at skabe resultater gennem andre, og det skærpede min interesse for psykologi. At kunne give ansvar fra sig handler i høj grad om selvværd. Jeg oplevede, at terapeutuddannelsen styrkede mit selvværd. Det var ikke, fordi jeg ville slå mig ned som behandler, men jeg fik mere indsigt i andre mennesker. Hvis man altid synes, der er noget galt med andre, er det måske, fordi man ikke selv har det selvværd, der skal til.«

Hvordan har du brugt terapeutuddannelsen i praksis?

»Jeg synes, det har gjort mig til en bedre leder. Man skal kunne give de spændende opgaver fra sig og nyde at høste frugterne af andres arbejde. Det betyder, at jeg typisk selv sidder med de kedelige opgaver,« griner Søren Ohm Povlsen.

»Men jeg ser mine medarbejdere sprudle, når de får ansvar. Fordi jeg tegner firmaet, har jeg jo ikke nødvendigvis ret i alt. Går man ud fra, at medarbejderne er fornuftige, så tør de også tage en beslutning - og oftest den rigtige beslutning.«

Ledelsen lægger linjen
Hvilke kriterier ansætter du medarbejdere efter?

»De skal have erfaring og en relevant uddannelse. Men jeg kigger meget på personligheden og de sociale kompetencer. De skal passe ind i teamet. De skal kunne arbejde selvstændigt og ansvarsfuldt. I bund og grund er jeg indifferent over for, hvordan de når resultaterne, og derfor skal de selv kunne tilrettelægge deres arbejde. Min grundlæggende teori er, at de skal kunne administrere både deres arbejdsliv og deres privatliv ordentligt.«

I er en lille virksomhed og arbejder tæt sammen. Holder dine teorier på en stor arbejdsplads?

»Det er selvfølgelig taknemmeligt at være en ny, spændende virksomhed i vækst. I mine tidligere job i store virksomheder har jeg oplevet at skulle bruge al for meget tid på brandslukning. Jeg har arbejdet i en virksomhed, der på få år var gennem fem fusioner. Det gav mange frustrationer. Men det øgede også min interesse for at få mennesker til at spille sammen.«

»Jeg tror, min ledelsesstil kan fungere i en større organisation - det sker jo også mange steder. Men skal man skabe en god virksomhedskultur, må den komme ovenfra. Det er ledelsen, der lægger linjen; og hovedbudskabet må være at vise respekt for andre. Det gælder også, når der skal skæres ned. Man må gøre det på en anstændig måde. Jeg har selv været udsat for at skulle afskedige andre. De mennesker kan jeg stadig sige goddag til, når vi mødes.«