Chef får 24 års fængsel for svindel

En tidligere mellemleder hos energifirmaet Dynegy, Jamie Olis, kan se frem til mange år på livets skyggeside. Han er blevet idømt hele 24 års fængsel for regnskabsfusk. Den barske dom skaber debat om USAs opgør med de mange finansskandaler.

Læs mere
Fold sammen
NEW YORK

Jamie Olis kunne ikke holde tårerne tilbage i retssalen i Houston, da han fik sin dom for fusk med regnskaberne hos sin tidligere arbejdsgiver, Dynegy. Olis var vice president i firmaets finansafdeling.

Hele 24 år og tre måneder skal den nu 38-årige mand ind at sidde for sin rolle i at lade et lån på 300 mio. dollar - ca. 1,8 mia. kroner - fremstå som en del af de almindelige indtægter og udgifter.

På den måde så det ud, som om Dynegy havde flere aktiviteter og var mere solidt, end det egentlig var. Og samtidig kunne firmaet opnå et millionstort skattefradrag.

Da »Project Alpha«, som fidusen blev kaldt, kom for dagens lys i 2001, styrtdykkede aktierne, og investorerne tabte penge. Alene den store californiske pensionsfond Calpers siges at have tabt over 100 mio. dollar - ca. 620 mio. kroner. Det må Olis nu bøde for.

Klokkeklart signal
Den barske dom sender et klokkeklart signal til erhvervslivet om, at USA er træt af erhvervslivets svindlerier. Den sender også et budskab om, at fuskere gør klogt i at samarbejde med myndighederne.

Andrew Fastow, eks-finansdirektør hos energigiganten Enron fik f.eks. »kun« ti års fængsel for sin rolle i Enron-skandalen, efter at han erkendte sig skyldig og begyndte at samarbejde med anklagerne.

Jamie Olis fastholdt derimod sin uskyld under retsforløbet, mens de to andre anklagede, Olis tidligere chef Gene Foster og risikoanalytikeren Helen Sharkey, begge erklærede sig skyldige. De kan forvente domme på under fem år.

Heksejagt
Dommen skabte øjeblikkelig opsigt og debat om det betimelige i at give så lange fængselsstraffe til folk, der trods alt ikke har slået nogen ihjel.

»Han kommer til at sidde i 20 år. Mordere idømmes ikke engang den slags tid,« sagde advokat Michael Bachner til Financial Times.

Olis' egen sagfører var endnu mere fordømmende.

»Regeringen er på heksejagt, og i dag har heksejagten fanget en meget lille fisk,« sagde David Gerger efter domsafsigelsen ifølge New York Times.

Men dommeren kunne dårligt have gjort andet. Kongressen indførte sidste år skrappere strafferammer for erhvervsskandaler i et forsøg på at vise, at USAs myndigheder tager striben af ulovligheder gennem de seneste år alvorligt. Strafferammen for de anklager, Olis blev fundet skyldig i, er mellem 24 og 35 års fængsel.

Og Dommer Ruben Castillo, næstformand for det udvalg under forbundsregeringen, der fastsætter retningslinier for domsafgivelser, forsvarede den skrappe linje.

»Hvis nogen forårsager tabet af tusindvis af job på grund af finansielle fiksfakserier, hvem siger så, at de skal behandles anderledes end fyren, som stjæler et brød?,« sagde Castillo til erhvervsavisen Financial Times.

For Jamie Olis er fængselsstraffen et trist punktum for en karriere, der bragte ham fra vanskelige kår i Sydkorea, hvor han er født, til et godt job i Houston, Texas. Hans far, en amerikansk soldat, lod Olis' sydkoreanske mor og den lille dreng i stikken, og Olis måtte slide sig til sin succes.

Ud over fængselsstraffen skal Olis af med en bøde på 25.000 dollar - ca. 155.000 kroner. I forvejen har selve firmaet Dynegy betalt en bøde på tre mio. dollar - ca. 18,6 mio. kroner - som led i et forlig i en civilretlig sag, der blev anlagt efter afsløringen af bedragerierne.