Chauffører uden kørekort og massive brister i sikkerheden: London smider Uber på porten

Samkørselstjenesten Uber står til at miste muligheden for at køre i London. Begrundelsen er, at Uber ikke har levet op til en række sikkerhedskrav.

London er et lukrativt marked for Uber, men nu er kørselseventyret muligvis slut. Her er det britiske taxichauffører, der på effektiv vis blokerer London-trafikken i protest mod netop Uber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix

14.000 gange har passagerer i London som følge af en sikkerhedsbrist kørt med ikkegodkendte Uber-chauffører i London. Trafikmyndighederne i den britiske hovedstad har nu grebet ind over for Uber og inddraget selskabets tilladelse til at sende biler på gaden i London.

Sikkerhedsbristen har medført, at brugere, som ikke er godkendt af Uber, har kunnet uploade egne billeder på Ubers App, hvilket har gjort det muligt for ikkegodkendte chauffører at køre med kunder via tjenestens app.

Som følge af bristen har Uber-kunder 14.000 gange kørt med chauffører, som tidligere har fået frataget kørekortet. På samme vis har suspenderede Uber-chauffører kunnet oprette en ny profil på tjenesten for derefter via Uber-appen at sikre sig kunder i den britiske hovedstad.

»Det er uacceptabelt, at Uber har tilladt, at passagerer kunne stige ind i en taxi med en chauffør, der potentielt ikke har licens eller forsikringer,« siger en chef i Londons trafikmyndighed, Helen Chapman, til Reuters.

I afgørelsen fra myndigheden står der, at Uber har udsat passagerne for en risiko, og at myndigheden ikke forventer, at forholdene bliver bedre hos Uber.

Uber har 21 dage til at anke afgørelsen, og i den mellemliggende periode kan virksomheden stadig køre taxikørsel. Uber har allerede annonceret, at selskabet vil forsøge at få afgørelsen omgjort.

»Over de seneste to måneder har vi gennemgået alle chauffører i London. Vi har et godt system på plads til at sikre alle chaufførers identitet,« lyder det fra Uber via Twitter.

Netop London er ifølge erhvervsmediet Bloomberg et af de mest lukrative markeder for Uber, og Uber-aktien faldt da også 5,8 procent, før børsen åbnede her til morgen.

Ikke første gang

Det er anden gang, at Londons trafikmyndighed lukker og slukker for Ubers mulighed for at køre med passagerer i hovedstaden.

Det var blandt andet virksomhedens måde at foretage baggrundstjek af chafførerne på, som først var i centrum. En software, som Uber anvendte til forhindre myndigheder i at få fuld adgang til appen, fik yderligere alarmklokkerne til at ringe hos de britiske myndigheder, som valgte at tage licensen fra Uber.

Siden har Uber gjort flere tiltag for at imødekomme myndighedernes krav. Uber har blandt andet fjernet softwaren, hvilket sikrer, at myndighedene nu kan få fuld adgang til appen. På den baggrund fik Uber tidligere på året en midlertidig tilladelse til at køre i London, men nu står Uber altså på ny til at miste tilladelsen.

I Danmark kører Uber ikke længere, efter at selskabet ikke kunne leve op til kravene om sædefølere, taxameter og videoovervågning. Uber lukkede forretningen i Købehavn i marts 2017.