Centralbankchef vil ud af spændetrøjen

Den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, gav i en tale i Senatet ikke meget klarhed over, hvornår renten stiger. Hun vil først og fremmest genvinde handlefriheden, mener cheføkonom.

Foto: ALEX WONG.
Læs mere
Fold sammen

Der bliver skabt masser af nye job i USA, men inflationen er fortsat lav og væsentligt under målsætningen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, på omkring 2,0 procent. Derfor forholder FED sig stadig "tålmodigt" til den kommende amerikanske rentestigning, som alle venter i løbet af i år.

Det fastslog centralbankchef Janet Yellen i en tale til det amerikanske senat her til eftermiddag. Yellen gav ingen klar melding om, hvornår renten ryger op, og hendes tale var først og fremmest et forsøg på at genvinde noget fleksibilitet i forhold til renten, mener cheføkonom i Nykredit, Ulrik H. Bie.

"Hele den amerikanske pengepolitik har i et godt stykke tid været et spørgsmål om ét enkelt ord: "tålmodig." Det vil Yellen gerne væk fra. Hun vil genvinde handlefriheden og fleksibiliteten, uanset om hun bruger formuleringen om at "være tålmodig i forhold til renten" eller ej," siger Ulrik H. Bie.

Økonomer og investorer over hele verden nærlæser Yellens nemlig udtalelser for selv de mindste signaler om, hvornår banken vil begynde at sætte renten i vejret. Ulrik Bie peger på, at markedet ser det som et tegn på en rentestigning i løbet af ganske få måneder, hvis Yellen dropper formuleringen om "at være tålmodig." Nu fastslår Yellen, at FED ikke vil føle sig bundet til et bestemt skema for renteforhøjelserne, uanset om man bruger den ene eller anden formulering.

Tæt ved nulrente siden slutningen af 2008

De fleste topøkonomer og investorer venter, at renten bliver sat op i enten juni eller september, efter at den har ligget tæt på nul siden slutningen af 2008. Yellens tale gav ingen klare pejlemærker, og de kommende måneders udvikling i jobvækst og inflation bliver afgørende for, hvornår renten ryger op.

"Vi venter, at FED vil vente til september med at sætte renten op. Det skyldes, at inflationen fortsat vil være meget lav de kommende måneder, og den skal en smule op, før renten stiger. Men der er omvendt grænser for, hvor lang tid man kan udskyde renteforhøjelsen, når der bliver skabt over 200.000 nye job hver eneste måned," siger Ulrik Bie.

Nykredit venter en vækst i USA på 3,0 procent i år efter en vækst på 2,5 procent i 2014.

"Det er rigtig fornuftige væksttal, og det amerikanske opsving kan sagtens holde til beherskede gradvise renteforhøjelser. Der er godt gang i jobvæksten, og vi har at gøre med et sundt og bredt funderet opsving. Der er fremgang i forbruget, og det er ikke drevet af øget gæld," siger Ulrik Bie.

Tidligere på måneden viste den amerikanske jobrapport, at der blev skabt hele 257.000 nye amerikanske job  uden for landbruget i januar. Det var bedre end ventet, og samtidig blev tallet for december sidste år også opjusteret til 329.000 nye job. Samlet har de seneste tre måneder budt på den mest solide fremgang siden efteråret 1997, og det kan hermed ifølge mange topøkonomer være svært at argumentere for, at man fortsat har brug for så lempelig pengepolitik.