Centralbankchef nedtoner juni- og juli-renteforventninger

Den amerikanske centralbanks øverste chef, Janet Yellen, vurderede mandag aften, at den amerikanske økonomi gør fremskridt. Men hun var yderst fåmælt om timingen af den rentestigning, som hun så sent som godt en uge siden betegnede som "sandsynlig" på et af de pengepolitiske møder i Federal Reserve i juni eller juli.

Janet Yellen Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL REYNOLDS

- Jeg tror fortsat, at federal funds-renten formentlig vil stige gradvist over tid for at sikre prisstabilitet og maksimal bæredygtig beskæftigelse på længere sigt, sagde Janet Yellen i mandagens tale i Philadelphia.

Dermed var hendes kommentarer langt mindre specifik end i de tidligere bemærkninger, hvor hun 27. maj sagde, at en stigning sandsynligvis vil være passende i "de kommende måneder" - en sætning hun omhyggeligt undlod at gentage mandag.

- Hun tog ikke fat på timingen af ​​Federal Reserves næste gradvise forhøjelse, hvilket antyder, at hun ikke har travlt, vurderer cheføkonom Chris Rupkey fra Bank of Tokyo-Mitsubishi i New York

Vedrørende den stærkt skuffende arbejdsmarkedsrapport sidste fredag, hvor jobskabelsen var på det laveste niveau siden finanskisen toppende for seks år siden, noterede Janet Yellen, at der er god grund til at holde nøje øje med arbejdsstyrken, men hun advarede samtidig imod at drage for mange konklusioner af rapporten.

- Man skal aldrig hæfte sig for meget ved en enkelt måneds rapport. Hvis maj måneds arbejdsmarkedsrapport var et vildskud eller afspejler en midlertidig afmatning som følge af den svage økonomiske aktivitet i starten af ​​året, så bør jobvæksten komme tilbage og støtte yderligere stigninger i lønningerne, var meldingen fra Federal Reserve-chefen.

Og mens dataene for beskæftigelsen var "skuffende", pegede Yellen samtidig på et af ​de få opmuntrende elementer i rapporten, nemlig stigningen i den gennemsnitlige timeløn.

Ifølge Chris Rupkey betyder kommentaren, at en renteforhøjelse på det pengepolitiske møde i næste uge er "stort set udelukket", mens en forhøjelse i juli heller ikke er værd at satse på.

Markedets reaktion på Yellens tale var et fald i sandsynligheden for en juni-forhøjelse til blot 2 pct., mens en juli-stramning droppede til omkring 22 pct. fra 27 pct. fredag efter arbejdsmarkedsrapporten og 53 pct. inden den skuffende jobskabelse i maj var kendt.

/ritzau/FINANS