Centralbankchef går af i juli 2003

Chefen for Den Europæiske Centralbank, hollænderen Wim Duisenberg vil først træde tilbage fra posten i juli næste år. Frankrig mener, han dermed overtræder en aftale om at dele posten mellem de to lande.

Det hedder i en erklæring fra banken, at Duisenberg helt præcist går af 9. juli 2003.

Hollænderen Duisenberg blev udpeget til at lede banken som overvåger euroen, i 1998 efter en langvarig strid med Frankrig.

Den franske præsident Jacques Chirac har fastholdt, at der dengang blev indgået en aftale om, at Duisenberg ville afgive posten halvvejs gennem den otte år lange embedsperiode, det vil sige midt på året 2002. Herefter skulle den franske kandidat, som er chef for den franske nationalbank Jean-Claude Trichet overtage embedet.

Duisenberg har afvist, at der skulle eksistere en sådan aftale, og har hidtil ikke ønsket præcis at oplyse, hvornår han ville træde tilbage.

Der var ikke umiddelbart nogen fransk reaktion, men Italien antyder, at det ikke automatisk er en franskmand, som skal afløse Duisenberg.

En kilde i det italienske finansministerium sagde torsdag, at beslutningen om den nye ECB-chef vil blive taget i fællesskab.

Kilden fastslår, at Duisenbergs beslutning må respekteres.

- Hans efterfølger vil blive valgt efter kollektive overvejelser og på et passende tidspunkt, sagde kilden.

I mellemtiden er Trichet blevet genstand for en undersøgelse i forbindelse med den franske stats redningsplan for den trængte, tidligere statsejede bank Credit Lyonnais.

Duisenberg har afvist, at der skulle eksistere aftale med Frankrig og har hidtil ikke ønsket præcis at oplyse, hvornår han ville træde tilbage. Karin Riis-Jørgensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, oplyser til Ritzau, at Duisenberg i forbindelse med den parlamentariske godkendelse understregede, at der ikke forelå nogen aftale.

- Vi blev ved med at spørge til det, men han afviste det. Det ville også være forkert med en aftale, fordi ECB ikke må være under politisk pres. Vi måtte sikre uafhængigheden, siger Karin Riis-Jørgensen, som også i 1998 var medlem af Europa-Parlamentets økonomi- og valutaudvalg.

Ritzau/AFP