Centralbankchef advarer nordmændene: »Winter is coming«

Den norske centralbankchef, Øystein Olsen, advarer i utvetydige vendinger mod, at regeringen fortsætter med at tære på landets oliefonde. Norsk økonomi er på vej ind i vinteren efter år med sommervejr, siger han.

Siv Jensen, norsk finansminister og den norske centralbankchef, Øystein Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix, Wikimedia

Når man taler om den lave oliepris, og de lande, der bliver martret af den, falder snakken typisk på mere kulørte økonomier som Bahrain, Venezuela og Saudi-Arabien.

Men også i Norge gør den lave tøndepris indhug i budgetterne. Allerede tilbage i oktober fremgik det af regeringens statsbudget, at man var tvunget til at hive 4,9 milliarder norske kroner ud af fra landets oliefond for at få økonomien til at hænge sammen.

Siden er olieprisen bare rutsjet ned, og nu advarer den norske centralbankchef, Øystein Olsen, i utvetydige vendinger mod at fortsætte med at tære på olieressourcerne, når der skal lukkes huller i budgetterne.

»Et øget oliepengebrug bør hovedsageligt finansiere midlertididige indgreb, der er nemme at reversere. Finanspolitikken må tage hensyn til, at lavere oliepriser betyder færre penge at rutte med,« sagde han torsdag i sin kvartalstale ifølge Dagens Næringsliv.

»Vi har hele tiden vist, at den langvarige og oliedrevne optur en dag ville slutte. Nu er vi nået dertil,« tilføjer han.

Centralbankchefen påpegede samtidig, at den norske stat de sidste tre år har taget lige så mange penge ud af oliefonden som de foregående ti.

Faldet i oliepriser presser i det hele taget den norske økonomi, der har tusindvis af job hægtet på industrien. Det maritime medie Maritime.no har foretaget en rundringning til en række rederier, der viser, at der samlet er forsvundet 3.000 job fra off-shore rederierne det seneste år. Og det værste er ikke overstået nu, lyder det fra en analytiker til samme medie.

»Jeg har ikke lagt nogen estimater på, hvor mange job der vil forsvinde, men markedet bliver kun værre fremover,« siger analytiker i Nordea Markets, Kristoffer B. Pedersen, til Maritime.no.

I alt menes 30.000 ansatte i den norske olieindustri at have mistes jobbet på grund af de lave oliepriser.

Samtidig anslåes det, at den gigantiske oliefond har tabt op mod 600 milliarder siden nytår, og væksten i den øvrige industri - hvor gas, olie og shipping ikke er medregnet - er stort set ikke-eksisterende. I fjerde kvartal af 2015 voksede den 0,1 procent. Kvartalet inden var der slet ingen vækst.

De lave oliepriser har også tæret på den norske krone, der er faldet kraftigt i forhold til US-dollaren - 16 procent er den faldet.

»Norsk økonomi har fået et dramatisk chok. Nedskæringerne rammer meget skævt. Mens olieindustrien bliver hårdt ramt, bliver der skabt arbejdspladser inden for f.eks. produktion og eksport af kemikalier, metaller og maskinudstyr samt det offentlige. På grund af den meget svage norske krone er det blevet billigt at eksportere bl.a. norsk olieudstyr,« sagde analytiker Joachim Bernhardsen fra Nordea Markets i Oslo til Berlingske Business tilbage i januar.

Af samme grund påpeger Øystein Olsen, at der er behov for en »omstilling« i Norge, så økonomien får flere ben at stå på.

»Lavere oliepriser indebærer, at vi bliver fattigere som nation. Oliefonden kan have toppet. Afkastet på kapitalen i fremtiden er også usikker. Over tid er det ikke en farbar vej at øge pengeforbruget,« lyder advarslen fra Øystein Olsen, der ligefrem erklærer »vinter« i norsk økonomi.

»Økonomisk set har vi haft en usædvanlig lang sommer. Nu kommer vinteren,« siger han.