Centralbank så ikke krisen i øjnene

Hidtil hemmelige dokumenter afslører, at den amerikanske centralbankchef alt for sent indså tilløbet til den finansielle krise i 2007.

Referater fra møderne i Federal Reserve tegner et billede af, at centralbankchef Ben Bernanke sent indså alvoren i de syge boliglån, der skubbede den amerikanske økonomi ud i en enorm krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser næsten aldrig godt ud i bakspejlet, når man på sikker afstand af begivenhederne vurderer politiske og økonomiske ledere, og hvordan de agerer ved udbruddet af store kriser. For lidt eller for meget handling kan gøre tingene værre, og nu bliver historiens skarpe lys kastet på den amerikanske centralbank Federal Reserve og dens rolle, da finanskrisen kastede de fleste af verdens økonomier ud i frygt og usikkerhed.

Fem år efter, at dårlige lån til det amerikanske boligmarked begyndte at sprede rædsel i finansverdenen, er 1.566 siders referater af centralbankens møder blevet offentliggjort. Papirerne tegner ifølge Wall Street Journal, Financial Times og andre medier et lidet flatterende billede af centralbankchefen Ben Bernanke, som langt hen ad vejen mente, at markedet ville regulere sig selv, og at boligpriserne ville rette sig.

I august 2007 sagde han for eksempel på et møde, at en bolig- og finanskrise ville blive svær at håndtere, men han mente, at "oddsene er gode for, at markedet vil stabilisere sig". Et par dage senere sagde Ben Bernanke, at han helst ikke ville give indtryk af, at banken var i gang med en slags redningsaktion.

Kort efter væltede skeletterne ud af skabene, da det viste sig, at boligpriserne var pustet op med de i dag berømte subprime-lån. Boligkøbere med lav kreditværdighed havde lånt til drømmehuset uden afdrag og med udsættelse af rentebetaling de første år, og disse lån var så blevet samlet i uigennemskuelige pakker, som - skulle det vise sig - var blevet solgt videre igen og igen og dermed berørte banker og finanshuse i en meget stor radius.

Den nuværende finansminister Timothy Geithner, som dengang var chef for delstatsbanken i New York, gav på møderne i Federal Reserve udtryk for en vis uro over udviklingen, men også han undervurderede ligesom andre økonomer betydningen af videresalget af betændte lån i store pakker: Geithner beroligede ifølge Wall Street Journal sig selv med, at subprime-lånene udgjorde en forsvindende lille del af markedet. Men spredningen af dem var lige så effektiv som influenza i en børnehave.

Andre tager sig lidt bedre ud i tilbageblik: Janet Yellen, som i dag er næstkommanderende i Federal Reserve og en af favoritterne til at overtage chefposten efter Ben Bernanke, var i juni 2007 stærkt bekymret:

"Jeg kan stadig mærke tilstedeværelsen af en 275 kilo tung gorilla i mødelokalet, og det er boligmarkedet. Risikoen for yderligere forværring af boligmarkedet - med faldende boligpriser og flere misligholdelser af boliglånene - giver mig mærkbar angst," sagde Janet Yellen.

Centralbanken sænkede i december 2007 renten med et kvart procentpoint for ikke at skabe indtryk af panik, selv om blandt andre Janet Yellen argumenterede for at tage hårdere fat. Bare en måned senere sænkede banken renten med 1,25 procent på én gang, og i fire år har renten nu været nær nul, mens Federal Reserve har postet gigantiske beløb ud for at sikre likviditeten på markedet.