Central- og Østeuropa er udviklingslandenes sikre havn

Landene i Central- og Østeuropa har undgået de problemer, der, drevet af frygten for en reduktion i Federal Reserves kvantitative lempelser, har ramt en række andre udviklingslande.

Det skriver Wall Street Journal.

Aktiemarkederne i regionen er steget 1,2 pct. i de sidste tre måneder, mens udviklingslandene generelt er dykket 7,5 pct. ifølge data fra MSCI. Mens Indiens rupee og Tyrkiets lira er svækket til rekordsvage niveauer, er valutaer som Polens zloty og Bulgariens leva styrket i forhold til dollar.

Tilliden til de central- og østeuropæiske økonomier er især drevet af håb om, at Vesteuropas tilbagevenden til vækst vil føre til en stigende efterspørgsel efter produkter fra den østlige region.

»Central- og Østeuropa er blevet en relativt sikker havn for udviklingslandene,« siger Javier Corominas, leder af økonomisk forskning og valutastrategi hos Record Currency Management til Wall Street Journal. Hans firma har i perioden købt både polske zloty og ungarske forint.

En af årsagerne er ifølge Corominas, at Polen og Ungarn har overskud på handelsbalancen, mens lande som Tyrkiet og Indien, der har været hårdt ramt, har store underskud på samme post.