Celabra-sag presser Pfizer

Verdens største medicinfirma, Pfizer, straffes hårdt på aktiekursen efter nyheden om, at gigtmidlet Celebra er forbundet med risiko for blodpropper. For tre måneder siden blev Mercks aktiekurs bombet år tilbage ved tilbagetrækningen af Celebra-konkurrenten Vioxx.

Et kursdyk på 11 procent. Så hård var aktiemarkedets dom fredag aften, da Pfizer oplyste, at dets gigtmiddel Celebra, et af verdens mest anvendte gigtmidler, kan udløse blodpropper.

I forvejen var Pfizer-aktien i fald, efter at konkurrenten Merck for tre måneder siden trak sit gigtmiddel Vioxx ud af markedet, fordi brug af midlet medførte risiko for blodpropper.

Celebra og Vioxx tilhører den samme klasse af lægemidler, de såkaldte Cox-2 hæmmere. Derfor pressede Mercks tilbagetrækning af Vioxx også Pfizers aktiekurs.

Som beskrevet i Berlingske Tidende i går trækker Pfizer ikke Celebra ud af markedet. I stedet afventer Pfizer myndighedernes vurdering.

Celebras globale årlige omsætning er over 2,5 mia. dollar. Problemerne kommer efter et tredje kvartal, hvor det globale salg af gigtmidlet er tordnet i vejret med 14 procent.

Casper Albæk, medicinalanalytiker i Jyske Bank, kalder Pfizers problemer med Celebra alvorlige.

»Aktien var i forvejen presset af Vioxx-sagen. Derfor er kursfaldet voldsomt,« siger han.

Ramponeret troværdighed
I kølvandet på Vioxx-sagen har Pfizer ihærdigt oplyst, at intet tydede på, at Celebra også kunne risikere at give patienter blodpropper. Nu har det vist sig ikke at passe, og det tæret hårdt på Pfizers troværdighed.

»Markedet spørger sig selv: Kan man fortsat stole på Pfizer, når det viste sig, at det de sagde var forkert,« siger Casper Albæk.

Selv om Pfizer-aktien var faldet godt 20 procent i år inden Celebra-sagen mener Jyske Bank fortsat, at der er potentiale i aktien.

Pfizer har andre Cox-2 midler under udvikling. Efter Celebra-sagen er det vanskeligt at værdisætte dem, og det kan presse aktien yderligere.

Og Pfizers topchef Hank McKinnel kan ikke hente opmuntring ved at skele til, hvordan det er gået Merck efter tilbagetrækningen af Vioxx.

Merck-aktien er bombet sønder og sammen og ligger i dag 40 procent under kursen før tilbagetrækningen. Og sagsanlæggene hober sig op.

Retssager på vej
Ikke kun hundredevis af patienter føler sig ført bag lyset af Merck og forlanger hver især erstatninger i millionklassen. Også New Yorks største pensionskasse kræver Merck stillet til ansvar. Pensionskassen har tabt 171 mio. dollar på sine Merck-aktier efter tilbagetrækningen af Vioxx.

Medicingiganten Pfizer omsatte i 2003 for 325 mia. kr. - heraf ca. 1,1 mia. kr. i Danmark. Til sammenligning omsatte Novo Nordisk for 26,5 mia. kr.

13 midler fra Pfizer er førende inden for deres kategorier, og seks af de 25 bedst sælgende midler i verden stammer fra den amerikanske gigant.