Castros cigar sejrer over svenskerne

Swedish Match har tabt varemærkestrid om Fidel Castros favoritcigar.

Castros cigar sejrer over svenskerne - 1
Selv om den cubanske leder, Fidel Castro, er holdt med at ryge af helbredsmæssige årsager, er hans gamle yndlingscigar Cohiba havnet i en strid om ret til varemærket. Cuba har vundet første runde. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen
Den svenske tobaksfabrik Swedish Match har ved en domstol på Manhattan i New York tabt en varemærkestrid til den cubanske konkurrent Cubatobacco.

Swedish Match ejer 64 pct. af den amerikanske fabrik General Cigar, der bl.a. i USA markedsfører en luksuscigar produceret i Den Dominikanske Republik med navnet Cohiba.

Men selv om USA og Cuba som bekendt ikke er på specielt venlig fod, har cubanerne vundet i hvert fald første runde af en kamp, hvor de forsøger at stoppe snylteri på varemærket Cohiba, der angiveligt blandt andet laver den cubanske leder Fidel Castros yndlingscigarer.

Cubanerne har siden 1997 sloges for retten til navnet, som de selv har brugt siden 1982, og forbundsdommer Robert Sweet giver dem nu ret i, at det er cubanerne, der har gjort Cohiba til et klassevaremærke, selv om den ægte Cohiba ikke markedsføres i USA.

Det amerikanske magasin Cigar Aficinados anmeldelser blev en del af bevismaterialet, for bladet skrev i 1992, at den cubanske cigar var en af verdens bedste, og så hamrede General Cigar og Swedish Match løs på reklamekampagner for deres Cohiba, der koster over 100 kr. - stykket.

Dommen fra Manhattan blev omgående appelleret, og da der heller ikke blev pådømt nogen bod, fortsætter salget i USA, som om intet var sket til efter næste retsinstans.