Carnegie: Vigtigst at lære Grækenland disciplin

Den nye analyse fra IMF om Grækenlands katastrofale økonomi spiller ikke den store rolle, mener Henrik Drusebjerg fra Carnegie, der i stedet peger på vigtigheden af at understrege, at grækerne skal overholde sine forpligtelser.

Foto: JOHN MACDOUGALL. Den tyske kansler Angela Merkel (til venstre) og den franske præsident Francois Hollande (midten) må gøre det tydeligt for grækerne og den græske premierminister Alexis Tsipras (til højre), at man som medlem af EU og euroen overholder sine forpligtelser, mener Carnegie.
Læs mere
Fold sammen

En analyse fra Den Internationale Valutafond (IMF) viser, at det står langt værre til med den græske økonomi end hidtil antaget. Flere steder spekuleres der i, om der med rapporten forsøges at sende et signal til de græske politikere, men ifølge Henrik Brusebjerg, der er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie, skal man ikke lægge meget i offentliggørelsen af rapporten.

»Der er sikkert lavet 17.000 beregninger på, om det regnestykke hænger sammen eller ej, og du kan helt sikkert lave nogle beregninger, der viser, at det ikke gør. I princippet er det fuldstændig ligegyldigt. Det, der har været ekstremt vigtigt i de her forhandlinger, det har været politisk at vise, at man i EU, når man forpligter sig til nogle betingelser for at være en del af euroen og EU i det hele taget, så er man nødt til at overholde dem,« siger Henrik Drusebjerg.

Ifølge analysen fra IMF vil Grækenlands gæld stige til hele 200 pct. af det græske bruttonationalprodukt inden for to år.

På den baggrund kan der blive behov for at give Grækenland en længere periode, hvor landet er fri for at afdrage på gælden, vurderer IMF i rapporten. Men der er lavet tusindvis af sådanne beregninger, siger Henrik Drusebjerg, der mener, at man ikke skal tage alle konklusioner i rapporten for gode varer.

»Sådan en rapport kunne ligeså godt være blevet lækket alle mulige andre steder fra, og jeg er også sikker på, at der er 1.700 banker, der kunne sætte sig ned og lave en økonomisk analyse, der ville nå til den konklusion. Der er sådan nogle beregningsmodeller relativt taknemmelige. Og det kan også være, at det er rigtigt, at Grækenland nede ad vejen får brug for en restrukturering af sin gæld, men det forudsætter betingelsesløst, at den pågældende regering har gjort en indsats for at efterleve de betingelser, og ikke som den græske her, der under ledelse af Tsipras har tilsidesat alle de reformer, som de tidligere har forpligtet sig til,« siger Henrik Drusebjerg.

Rapporten fra IMF kommer samtidig med, at den græske premierminister Alexis Tsipras skal forsøge at få en lånepakke igennem parlamentet, som forpligter Grækenland til at søsætte lynreformer til gengæld for finansiel støtte fra kreditorerne.