Carlsberg og Mærsk til topmøde i Rusland

Stort erhvervstopmøde i Rusland fra i dag. Carlsberg og A.P. Møller-Mærsk er godt repræsenteret, mens andre holder sig væk. Ukraine-krisen spøger fortsat og får topcheferne til at gå på listesko i forhold til Rusland.

Bartender i Skt. Petersborg Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods EU-sanktioner og et mildt sagt anstrengt forhold mellem den russiske præsident Vladimir Putin og det meste af den vestlige verden, tropper topdirektører fra Carlsberg og Mærsk med til det årlige erhvervstopmøde i Skt. Petersborg, der starter i dag torsdag.

De økonomiske interesser i landet er nemlig så store, at de ligesom mange andre virksomheder prioriterer at være til stede til trods for, at der ses med helt andre og mere skeptiske øjne på Rusland i dag end for bare et par år siden.

Andre danske virksomheder med store interesser i Rusland, som eks. Novo Nordisk, Arla Foods, Grundfos og Danfoss, vælger at holde deres direktører hjemme af forskellige årsager.

Hvert år afholdet det økonomiske topmøde Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) i den russiske storby i juni. Og samtidig har topboss-klubben EU-Russia Industrialists Roundtable samles i Skt. Petersborg. Tidligere var det to kæmpestore og prestigefyldte begivenheder, men siden sidste år, hvor Ruslands aggression i Ukraine tog til, har mødet haft et lidt andet skær.

Flere europæiske topbosser valgte sidste år at blive væk fra møderne i Rusland. Men ikke Carlsberg. Her tog daværende topchef Jørgen Buhl Rasmussen derover med den begrundelse, at der ikke er grund til at blande politik og forretning. Rusland er Carlsbergs største enkeltmarked.

Denne gang er det Carlsbergs nye topchef, hollandske Cees 't Hart, der deltager i topmødet for Carlsberg. Det bliver Harts første officielle møde i Rusland som Carlsberg-topchef. Han er europæisk formand for EU-Russia Industrialists Roundtable, en tjans som han har arvet efter Buhl, som arvede den fra sin forgænger, Nils Smedegaard Andersen, i sin tid, da Smedegaard skiftede til Mærsk.

»Carlsberg deltager i SPIEF, som vi gør hvert år. SPIEF samler mange udenlandske investorer i Rusland såvel som repræsentanter for russisk erhvervsliv og den russiske regering. Det giver en mulighed for at netværke og diskutere eksempelvis investeringsklimaet,« skriver Carlsbergs pressechef Jens Bekke i en mail til Berlingske. Hart vil ikke selv kommentere sin deltagelse.

Nils Smedegaard Andersen var med i en periode i netværket som Mærsk-topchef, men den post har han i dag givet videre til Kim Fejfer, som er direktør i APM Terminals og med i koncerntopledelsen i A.P. Møller-Mærsk.

Forholdet til Rusland er anstrengt efter den russiske annektering af Krim-halvøen sidste år samt diskussionerne om, hvorvidt russiske tropper er aktive i Ukraine, hvilket Rusland hårdnakket fastholder ikke er tilfældet.

Det fik sidste år Obama-administrationen til at bede topchefer om at droppe topmødet i Rusland, fordi det sendte et forkert signal i forhold til den politiske krise mellem USA og EUm på den ene side og Rusland på den anden. I år er der, ifølge Financial Times, en vis opblødning fra amerikanernes side og her er der større accept af, at virksomhederne deltager i SPIEF. Det sker godt en måned efter at den amerikanske udenrigsminister John Kerry var på besøg i Rusland. Det tolkes som et tegn på, at amerikanerne måske generelt er mere imødekommende over for Rusland.

Ifølge Financial Times vil direktører fra Pepsico, AT Kearney, Boston Consulting Group, PwC and Ernst & Young også deltage i møderne i Skt. Petersborg torsdag.