Canada sænker renten

Den canadiske centralbank, Bank of Canada, har fundet den store økse frem og hugget kraftigt i vækstskønnet for 2015, mens den toneangivende rente også er blevet sænket - i øvrigt for anden gang i år.

Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landets valuta, den canadiske dollar, bliver øjeblikkeligt kraftigt svækket af beslutningen.

Det er særligt de faldende oliepriser, der presser den canadiske økonomi, og det får nu centralbanken til at gribe i værktøjskassen igen.

Den toneangivende rente sænkes til 0,50 pct. fra 0,75 pct., som har været niveauet siden januar, hvor Bank of Canada sidst skar i renten.

Canadas dollar svækkes mere end 1,2 pct. til en kurs på 1,2905 per amerikansk dollar ved 16.30-tiden. Tidligere onsdag, før rentebeslutningen, kostede amerikanske dollar knap 1,2750 canadiske dollar.

- Kinas økonomi bremser op midt i en rebalancering på vej mod et mere holdbart vækstspor. Det har presset priserne ned på en række råvarer, der er vigtige for Canadas økonomi, skriver Bank of Canada om sin beslutning.

Den påvirkning, blandt andet de seneste ugers dyk i olieprisen, betyder at centralbanken sænker prognosen for væksten i Canadas bruttonationalprodukt (BNP) i år til 1,1 pct. fra tidligere 1,9 pct.

- Nedjusteringen afspejler yderligere nedgraderinger af investeringsplaner blandt energivirksomheder samt en svagere end ventet eksport af ikke-energi-råvarer og ikke-råvarer, skriver Bank of Canada, som tror på en negativ vækst i BNP i første halvår af 2015.

Væksten ventes at komme i gang igen i tredje kvartal og leve op til sit potentiale i fjerde kvartal, mener banken.

/ritzau/FINANS