Cameron lover briterne EU-afstemning

I den længe ventede tale om Storbritanniens fremtidige rolle i EU kommer den britiske premierminister til at love folket en afstemning om EU-medlemskabet.

Læs mere
Fold sammen

Hedder premierministeren i Storbritannien fortsat David Cameron efter næste parlamentsvalg, kan briterne se frem til at skulle til stemmeurnerne endnu en gang. For i den tale, som den konservative Cameron efter planen holder onsdag, giver han et løfte om en folkeafstemning om medlemskabet i EU. Det skriver bbc.co.uk.

Frem mod parlamentsvalget vil Cameron genforhandle den britiske rolle i EU, og efter valget vil han så lade folket afgøre, om de siger god for resultatet, eller om de hellere ser Storbritannien ude af EU. Dermed er det en »ind/ud«-afstemning.

- Det næste konservative manifest i 2015 vil bede om et mandat fra det britiske folk til, at en konservativ regering forhandler en ny aftale med vores europæiske partnere i det nye parlament, kommer Cameron ifølge bbc.co.uk til at sige i sin tale.

- Og når vi har forhandlet en ny aftale på plads, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et simpelt ind- eller ud-valg om at blive i EU på de nye vilkår; eller trække sig helt ud, lover Cameron i talen.

Det ser således ud til, at premierministeren er bukket under for det pres, som mange af hans egne medlemmer af parlamentet har lagt på ham. De har nemlig over længere tid villet have ham til at forpligte sig på netop folkeafstemningen.

Selv om det vækker glæde hos mange medlemmer internt i partiet og på højrefløjen, mener lederen af Labour, Ed Miliband, at talen definerer Cameron »som en svag premierminister, der styres af sit parti, ikke af landets økonomiske interesser«.

- Alle ved, at prioriteten for Storbritannien er job og vækst, som vi har brug for. Vi har advaret og advaret fra britisk erhvervsliv om farerne ved at skabe års usikkerhed for Storbritannien, siger han.

- Storbritannien har brug for en premierminister, som får ændringer til at ske nu i Europa, som sikrer, at vi sætter job og vækst foran besparelser og arbejdsløshed, siger Miliband ifølge bbc.co.uk.

Oprindeligt skulle David Cameron have holdt sin tale i fredags, men den blev udskudt, da gidseldramaet i Algeriet med blandt andre britiske gidsler udspillede sig.