Cameron knuser al modstand og sender pundet i vejret

Investorerne sender både britiske pund og aktier op i kølvandet af David Camerons valgtriumf. Markederne har for en stund glemt, at en afstemning om Storbritanniens EU-medlemskab lurer i horisonten.

Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA. Den siddende britiske premierminister, David Cameron, står til at genvinde magten, da hans konservative parti klarede sig langt bedre end ventet.
Læs mere
Fold sammen

David Cameron vågnede fredag morgen op til solskin og smagen af sejrens sødme med et klart mandat om at fortsætte som premierminister i Storbritannien.

De Konservative har vundet en knusende sejr ved det britiske valg og har ifølge den seneste prognose fra BBC kurs mod absolut flertal med 329 pladser ud af 650 i det britiske underhus.

»Der er to faktorer bag den konservative sejr. For det første undervurderede meningsmålingerne, hvordan de liberales tilbagegang åbnede for en lang række konservative valgsejre uden, at den konservative stemmeandel gik frem. For det andet kan valget ses som Englands folkeafstemning om Skotlands selvstændighed«, skriver cheføkonom Ulrik H. Bie fra Nykredit Markets i en analyse.

Markedet reagerede fra morgenstunden øjeblikkeligt på udsigten til politisk status quo i Storbritannien, da både aktier og det britiske pund fluks strøg i vejret. Pundet lavede det største hop i seks år, mens det toneangivende britiske FTSE-indeks steg med over 2 pct.

Den store konservative valgsejr betyder, at David Cameron kan føre en mere erhvervsvenlig politik og samtidig skrue op for reformtempoet. Derudover forventer flere iagttagere, at Cameron vil skære yderligere i de offentlige finanser i bestræbelserne på at skabe en bedre balance i statens budgetter.

For en stund har markedet »glemt«, at David Cameron gik til valg på et løfte om at sætte en folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemsskab i søen i 2017. Inden da vil den genvalgte premierminister forsøge at genforhandle betingelserne for landets EU-medlemskab med krav om at »tilbageføre« magt fra Bruxelles til London. Det vil kræve en gennemgribende traktatændring og er allerede blev afvist af en række andre medlemslande og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Skulle Storbritannien forlade EU-samarbejdet et sted ude i fremtiden, kan det få store konsekvenser for dansk økonomi, da Storbritannien dermed samtidig træder ud af det indre marked. Ifølge Danske Bank er Storbritannien vores femte største eksportmarked, kun overgået af overgået af Norge, USA, Sverige og Tyskland. Samlet set eksporterede Danmark i 2014 for 69,1 milliarder kroner til Storbritannien.

Mens David Cameron allerede har fået store roser med på vejen for sin overbevisende valgsejr fra det britiske kommentarkorps, er dommen over valgets tabere også så småt ved at blive fældet. Både Labours Ed Milliband og Liberaldemokraternes Nick Clegg fik en syngende lussing af vælgerkorpset.

»Bitter skuffelse for Ed Milliband og politisk katastrofe for Nick Clegg kan få begge mænd til at træde tilbage, hvilket med sikkerhed vil lade deres partier tilbage med måneders sjælesøgning, mens de begræder tabene af deres mest kendte ansigter,« skriver BBC's politiske redaktør, Nick Robinson i en kommentar til valgresultatet.

Fredag eftermiddag fik Nick Robinson ret i sin profeti, da både Ed Milliband og Nick Clegg meddelte, at de var fortid som partiformænd.