Californiens grønne vækstbølge

Californien mener selv, at delstatens investeringer i grøn energi er årsagen til, at man klarer sig relativt bedre end de stater, der ikke satser på den grønne energi.

Robotter samler Tesla-biler på fabrikken i Fremont i Californien. Foto: Joseph Whiter/Reuters Fold sammen
Læs mere

Den nyvalgte præsident, Donald Trump, er ganske vist uenig. Grøn energi er ikke ensbetydende med vækst. Men Californien mener ikke uventet det modsatte og har ligget i en ordkrig med den olierige delstat Texas om, hvem der har de største vækstrater.

Og der vinder Californien som regel, for der har i denne stat med verdens sjettestørste økonomi været en lidt højere vækst end i mange andre delstater. Om det skyldes den grønne energi eller en lang række andre faktorer – som f.eks. de mange innovative virksomheder i Silicon Valley – kan man skændes om. Men det er nok en blanding.

I delstatens hovedstad i Sacramento understreger man igen og igen, at den grønne energi betaler sig, også når det drejer sig om konkrete arbejdspladser. Regeringen dokumenterer det med, at hver eneste gang, Californien har taget nye skridt i retning af grøn energi, har det på den lange bane kastet flere arbejdspladser af sig, end man har tabt.

Og det er et regnestykke af den type, der kan få økonomerne til at strides om årsag og virkning. Sandheden er også, at der er postet milliarder af dollar fra det føderale USA ind i den vedvarende energi, som primært er kommet Californien og New York til gavn.

Men for Californiens vedkommende har der været en imponerende vækst i et ellers relativt vækstløst USA. I august meddelte den officielle amerikanske statistik, at Californien det seneste år havde skabt over 450.000 nye arbejdspladser. Ganske vist på et tidspunkt, hvor det går langt bedre for den amerikanske økonomi, men stadig et højt tal i næsten alle sammenlignelige statistikker. Var det så grønne job?

I Sacramento, som Berlingske besøgte i forgangne uge, er man som nævnt ikke i tvivl. Californien har de strengeste miljølove i hele USA, og de indirekte skatter er høje på olie og benzin. Alligevel lykkes det for Californien at skabe arbejdspladser, selv om det skattemæssigt for virksomhederne kunne betale sig at flytte til en stat med lavere skatter og miljøafgifter.

Det er rigtigt, at Californien under finanskrisen oplevede en barsk nedtur. Men fortællingen i Sacramento er, at man holdt fast i en benhård miljøpolitik i sikker forvisning om, at det ville gavne delstaten på lang sigt. Og der er inden for de seneste par år skabt så mange grønne job, at også andre delstater er begyndt at se på det californiske mirakel, især efter at republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, har vundet valget. Han har flere gange under valgkampen sagt, at vedvarende energi hverken skaber job eller skaber vækst.

Californien har ganske vist ikke haft den tunge industri, som Ohio og Pennsylvania har haft, og Californien har lettere kunnet gribe de nye industrier i farten og få dem etableret i en stat, der belønner virksom­heder, der arbejder grønt, med forskellige skattelettelser. Og Californien regner med at få disse penge retur. I 2020 vil staten ifølge dem selv have sparet offentlige udgifter på hospitaler, sundhed og sociale udgifter i en størrelsesorden af ti mia. dollar i 2020 stigende til 23 mia. dollar i 2025.

Det pudsige er, at Californien stadig har gamle industrier. F.eks. er Californien den stat, der har de fleste af USAs manufakturvirksomheder. Og bilfabrikker som Tesla og andre lignende virksomheder har valgt Californien som produktionssted for deres virksomheder. Alt sammen sket, fordi vedvarende energi bliver billigere, og fordi folk ikke ønsker at bo i områder, hvor der bliver fyret med fossile brændstoffer. I hvert fald ikke i Californien.

Men ingen tvivl om, at denne debat vil blive skærpet de kommende måneder, når Trump rykker ind i Det Hvide Hus, og en hær af hans folk rykker ind i energi­ministeriet og USAs svar på miljøstyrelsen, EPA. Så vil diskussionen for alvor begynde.