Californien gør klar til gruppesøgsmål mod Uber

En retssag skal afgøre om 160.000 Uber-chauffører skal behandles som fastansatte. Udfaldet bliver afgørende ikke bare for Uber, men alle startup-virksomheder, der satser på deleøkonomi.

Foto: Andrew Caballero-Reynolds. Uber kan se frem til at blive slæbt i retten i Californien for at få afgjort chaufførenes ansættelsesforhold. Foto: Andrew Caballero-Reynolds
Læs mere
Fold sammen

En californisk dommer åbner op for en retssag mod taxa-tjenesten Uber. Retssagen kommer primært til at handle om hvorvidt Ubers chauffører skal behandles som fastansatte, eller om de kan fortsætte i deres freelance-stillinger, skriver Financial Times.

Lønudbetalingerne vil stige med mellem 25 og 40 procent, hvis Uber tvinges til at fastansætte sine chauffører, vurderer en professor fra Harvard Business School.

Uber tager udsigten til en rettergang med ophøjet ro. »Vi er ikke overraskede,« udtaler en talsperson og fortsætter

»Vi vil højest sandsynligt anke sagens udfald, eftersom chaufførerne bruger Uber på deres egne præmisser, og der ikke findes nogen »typisk chauffør« - hvilket er hovedsagen,« siger talspersonen til Financial Times.

Afgørelsen om ansættelsesforhold kan få betydning for en lang række succesfulde startup-virksomheder, der satser på freelance-ansættelser og deleøkonomi. Heriblandt Handy, en app til at finde rengøringshjælp og Washio en mobil-tjeneste til tøjvask.