Café Norden, Milliardæren og Prada

En af Danmarks rigeste mænd, Troels Holch Povlsen, og ejeren af københavnercaféen Café Norden, Flemming Holm Knudsen, er hovedpersoner i et spektakulært drama om husleje på en af landets mest attraktive adresser. Den ene part har kastet en kontrakt i hovedet på den anden, og da modefirmaet Prada ville indtage København og havde udset sig Café Nordens lokaler i Holch Povlsens ejendom, eksploderede konflikten. Caféejeren kortsluttede handlen, selv om han kunne få 60 mio. kr. i hånden, og Holch Povlsen svarede igen ved at anlægge sag for at få sat caféens husleje i vejret.

Cafe Norden Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag den 11. december 2012 lander to italienere i Københavns Lufthavn. De to italienere repræsenterer det italienske modehus Prada og rejser til København i forventning om at få en aftale om at overtage nogle af de meste attraktive lokaler i hjertet af København. De er parate til at lægge 60 millioner kroner blot for at få overdraget nøglen til lokalerne bag den grønne dobbeltdør, der vender ud mod Amagertorv.

Prada har i flere måneder været på udkig efter den helt rette adresse i det indre København, hvor modehuset kan åbne en såkaldt flagskibsbutik. Den slags butikker er vigtige for markedsføringen af luksusmærker, og Prada har hyret den engelske ejendomsmægler David Harper fra virksomheden Harper Dennis Hobbs til at hjælpe sig med at finde de perfekte lokaler.

David Harper var også manden, der fandt de nye og større lokaler til et andet luksusmærke, Louis Vuitton, som i oktober 2012 åbnede flagskibsbutikken på hjørnet af Amagertorv og Købmagergade.

Til Prada har David Harper udset sig Café Nordens lokaler, som ligger på modsatte hjørne af Louis Vuitton. Nemlig på hjørnet af Amagertorv og Østergade i en flot ejendom, som tøjmilliardæren Troels Holch Povlsen købte i 2003.

Café Norden har store vinduespartier, som gør lokalerne lyse og indbydende. Og nok så vigtigt har Café Norden en meget lang facade set i forhold til grundarealet. De mest attraktive butikslokaler i alle storbyer ligger som en skotøjsæske med den lange side ud mod de handlende.

Men Café Norden har mere end det. Café Nordens har facade til tre sider. I alt 38 facademeter. Særlig vigtig er facaderne mod Østergade og mod Amagertorv, hvor der dagligt er et mylder af mennesker. Desuden kan Café Norden ses på lang afstand, når man kommer gående i retning fra Rådhuspladsen.

Det er noget af det, der gør lejemålet til noget helt særligt, og som gør, at Prada er villig til at hive den store tegnebog frem og i december 2012 sende to repræsentanter til København i forventning om, at overtage af Café Nordens lokaler.

Rekordstor afståelsessum

David Harper, der har kendt Troels Holch Povlsen i cirka ti år, ved, at den danske rigmand ejer ejendommen, hvor Café Nordens lokaler ligger. Han tager derfor kontakt med Holch Povlsen. De to kender hinanden fra Storbritannien, hvor David Harper arbejder med at finde butikker og ejendomme, som Holch Povlsen kan købe.

Men Café Nordens lokaler er ikke umiddelbart til at få fingre i for David Harper og Prada. Troels Holch Povlsen fortæller, at han ikke kan disponere over lokalerne.

David Harper henvender sig i stedet til det københavnske mæglerfirma Absalon & Co., som i mere end 25 år har formidlet masser af butikslejemål på nogle af de mest attraktive adresser i indre by. Det københavnske mæglerfirma skal stikke en finger i jorden hos ejerne af Café Norden for at finde ud af, om de er interesserede at afstå lejemålet og i givet fald til hvilken pris.

Café Norden er ejet af Flemming Holm Knudsen og hans kone, Charlotte Hovmøller Christensen, som bestyrer caféen. Flemming Holm Knudsen er en kendt figur i det københavnske bybillede, hvor han også lægger navn til Holms Bageri og tidligere har drevet Marstrands Konditori.

Husleje: Flemming Holm ?og Charlotte Hovmøller ?Christensen efter et retsmøde i anke-sagen. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen Fold sammen
Læs mere

Absalon & Co.s henvendelse til Flemming Holm Knudsen fører til forhandlinger om en mulig afhændelse af lejemålet til Prada. Flemming Holm Knudsen forlanger i første omgang 50 mio. kr. af Prada for at afhænde lejemålet. Prada accepterer. Efter nogle måneder forhøjer han prisen til 60 mio. kr., hvilket Prada også accepterer.

Selv for en garvet mægler som Stig Dørler, der er partner i Absalon & Co, er der tale om svimlende beløb. Det er mindst dobbelt op i forhold til, hvad han tidligere har set af afståelsessummer.

Faktisk er beløbene så høje, at hvis det havde været omvendt – altså hvis det var Flemming Holm Knudsen, der var kommet til Absalon & Co. med den opgave at finde en ny lejer, der var villig til at lægge 50 mio. kr. i afståelse til Café Norden – så havde Absalon & Co, formentlig takket nej til opgaven, fordi prisen var så absurd høj.

Det kan måske også virke absurd, at en lejer kan tjene penge på at overdrage sit lejemål til en anden lejer. Men en del lejekontrakter giver mulighed for afståelse, og det betyder, at man kan overdrage sit lejemål til en ny lejer, der overtager lejekontrakten mod et beløb, som man forhandler sig frem til. Ligger lejemålet på en særligt attraktiv adresse, kan det altså blive en særdeles guldrandet forretning for en lejer som eksempelvis Flemming Holm Knudsen.

Bidrag fra Holch Povlsen

Og det italienske modehus Prada er altså villig til at overgå alt, hvad der tidligere er set af afståelsessummer i København. Prada har forelsket sig i Café Nordens beliggenhed. Og jo længere, de kommer hen i forløbet, jo mere interesseret bliver Prada i at overtage Café Nordens lokaler.

Pradas britiske ejendomsmægler, David Harper, der kun får betaling af Prada, hvis der kommer en aftale i hus, arbejder på højtryk for at få lov til at overtage lejemålet.

Mens han lader Absalon & Co. stå for dialogen med Flemming Holm Knudsen, forhandler han sideløbende selv med Troels Holch Povlsen om vilkårene for Pradas eventuelle overtagelse af lejemålet.

Husleje: Troels Holch Povlsen ejer ejendomm, hvor Café Norden bor. I 2012 forsøgte Prada at overtage lejemålet. I 2009 var Louis Vuitton interesset.? Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

De taler om en ny lejekontrakt. De taler også om, at Troels Holch Povlsen skal betale en del af afståelsessummen mod, at Prada betaler en højere husleje end Café Norden. Ifølge David Harper forsøger Prada altid at få en udlejer til at spytte penge i kassen, og det lykkes også i tilfældet med det københavnske lejemål.

Troels Holch Povlsen er parat at betale en del af afståelsessummen på 60 mio. kr. Han vil betale 15 mio. kr. til Prada mod, at det italienske modehus betaler en årlig husleje på 10 mio. kr. Ifølge et udkast til en kontrakt mellem Holch Povlsen og Prada, skal Prada overtage lejemålet pr. 1. april 2013.

Katastrofalt møde

Alt synes vel tilrettelagt til italienernes ankomst til København i december 2012. De skal mødes med blandt andet David Harper, Stig Dørler fra den københavnske mæglervirksomhed Absalon & Co og Flemming Holm Knudsen fra Café Norden. For flere af mødedeltagerne ligger det i luften, at der er grundlag for en aftale mellem Prada og Flemming Holm Knudsen om Café Nordens lokaler.

Mødet har været planlagt siden begyndelsen af november, da Flemming Holm Knudsen via butiksmægleren Absalon fortæller David Harper, at han er interesseret i et møde. Mødet blev først aftalt til 21. november og siden rykket til 11. december.

Mødet den 11. december bliver imidlertid – med David Harpers ord – »en katastrofe«. Flyet med Prada-folkene var forsinket. I mens forsøger de øvrige at holde Flemming Holm Knudsen ved forhandlingsbordet. Og så er det, at Flemming Holm Knudsen detonerer en bombe under forhandlingerne.

»De skal sgu’ betale 100 millioner kroner,« siger Flemming Holm Knudsen.

Café-ejeren forhøjer uden varsel prisen fra 60 mio. kr. til 100 mio. kr.

Ikke nogen joke

Stig Dørler fra Absalon & Co. tænker, at det må være en joke. Men Flemming Holm Knudsen jokede ikke. Handlen faldt på gulvet. De 60 mio. kr. var Pradas sidste tilbud.

Hvis Flemming Holm Knudsen ikke havde forhøjet prisen til 100 mio. kr. den tirsdag i december 2012, var denne artikel formentlig sluttet her. Så havde der formentlig stået Prada på facaden på hjørnet af Amagertorv og Østergade, cafébordene i solen ville have været væk, og Troels Holch Povlsen kunne have indkasseret 10 mio. kr. i årlig husleje fra det italienske modehus. Og så var det næppe kommet til en retssag mellem milliardæren og caféejeren.

De to parter er tørnet sammen i først byretten og dernæst i landsretten i en sag om husleje, der begyndte midt under forhandlingerne om Pradas mulige overtagelse af Café Nordens lokaler.

Et brev bliver den udløsende faktor. I slutningen af oktober 2012 varsler Troels Holch Povlsen gennem sin advokat, at huslejen for Café Norden vil blive forhøjet fra 6,7 mio. kr. om året til knap 10 mio. kr. årligt. Varslingen begrundes med, at den gældende husleje er under markedslejen, altså at Café Norden betaler mindre i leje end lokalerne reelt er værd. Ifølge Holch Povlsen er der altså en manko på knap 3,3 mio. om året.

Cafe Norden solo bbm Fold sammen
Læs mere

Veldrevet cafe

En huslejeforhøjelse på knap 3,3 mio. kr. ville ikke trække tæppet væk under Café Norden, men den ville betyde, at overskuddet i Café Norden ville blive omtrent halveret fra det nuværende niveau. I 2014 havde Café Norden et overskud før skat på 6,7 mio. kr. ud af et bruttoresultat på 27 mio. kr. Café Norden har i mange år været er en veldrevet forretning med fremgang i resultaterne. Mange lægger vejen forbi den populære café, der har cirka 900.000 gæster om året.

Tidspunktet for varslingen, 30. oktober 2012, er næppe tilfældigt, for kort forinden har Troels Holch Povlsen fået at vide, at Flemming Holm Knudsen har hævet prisen for at afstå lejemålet til Prada. David Harper har under et møde med Absalon fået at vide, at Café Norden ikke vil sælge for mindre end 60 mio. kr. Det er 10 mio. kr. mere end de 50 mio. kr., som Flemming Holm Knudsen hidtil har forlangt.

Samtidig ved Troels Holch Povlsen, at Prada er villig til at betale mere i husleje end Café Norden såfremt, at han betaler en del af afståelsesbeløbet; og den deal kan hurtigt tjene sig hjem med efterfølgende overskud til Holch Povlsen.

Begge dele kan have været med til at fremprovokere varslingen om huslejeforhøjelse.

David Harper jkkjnk jnanmwiokl oijjftyfui jkksh jsk jkhjkhjkh jkhjkh jkhjkhyuugyue Fold sammen
Læs mere

Modkrav

Brevet om huslejeforhøjelsen får Flemming Holm Knudsen til at protestere. Han gør indsigelser mod lejeforhøjelsen og forlanger i stedet, at huslejen blive sat ned. Det sidste vækker nogen moro hos Holch Povlsen. Han anser sig ikke for at være en grådig udlejer. Han har forsøgt at få en dialog med ejerne af Café Norden og synes, at hans krav er fair. Holch Povlsen har bedt sin advokat lave varslingen, fordi det ifølge Holch Povlsen er helt oplagt, at det er nødvendigt med en retssag om markedslejen. Han og Flemming Holm Knudsen har ikke kunnet komme længere ad forhandlingens vej.

Det er i øvrigt ikke første gang, at milliardæren og caféejeren har måttet opgive at enes. En forhandling om ombygning af Café Nordens lokaler i 2010 strandede også. Og indimellem er bølgerne gået højt mellem de to. Flemming Holm Knudsen har en gang kastet en kontrakt i hovedet på Troels Holch Povlsen, fordi Holch Povlsen ikke troede, at Café Norden havde afståelsesret.

Sidste forsøg

I striden om Café Nordens husleje ender det med, at Troels Holch Povlsen i maj 2013 anlægger sag mod Café Norden. Men inden sagen når at blive behandlet i byretten, gør Troels Holch Povlsen i september 2013 et forsøg på at få en aftale med Flemming Holm Knudsen.

I et brev dateret 6. september tilbyder Holch Povlsen 40 mio. kr. kontant til Flemming Holm Knudsen, hvis han afstår caféen. Flemming Holm Knudsen svarer samme dag, at han vil have 40 mio. kr. af Holch Povlsen og 60 mio. kr. af Prada.

Enderne ser igen ud til ikke at kunne mødes, men alligevel foreslår Flemming Holm Knudsens kone, Charlotte Hovmøller Christensen, at Holch Povlsen kommer til kaffe med Flemming Holm Knudsen. Troels Holch Povlsen beder caféejerne være lidt mere præcise om mødets indhold, hvorpå Charlotte Hovmøller Christensen sender ham en lang og personlig mail.

Her fortæller hun, hvor meget caféen betyder for hende og familien. Hun skriver, at hun har verdens bedste job på det allerbedste sted i København, og at hun synes, det er trist, at alle byer skal domineres af store kæder. Hun synes, at København vil være et fattigere sted uden Café Norden.

Til salg eller ikke til salg

I mailen ligger det mellem linjerne, at Café Norden ikke er til salg. I hvert fald ikke i september 2013.

Men det var den – måske – i december 2012 , da Pradas repræsentanter fløj ind til mødet i København. I hvert fald var både den københavnske mægler Absalon, den britiske ejendomsmælger David Harper og dermed også Prada af den opfattelse, at caféen var til salg og, at der var et grundlag for at indgå en aftale.

I byretten under den verserende huslejesag siger Flemming Holm Knudsen imidlertid, at han og Charlotte Hovmøller Christensen ikke har prøvet at sælge caféen. Han siger også, at han på et møde med Absalon og en store manager fra Prada understregede, at Café Norden ikke ønskede at sælge. Hvornår det møde fandt sted, fremgår ikke.

I byretten siger Flemming Holm Knudsen også, at han på intet tidspunkt har lavet en aftale med Absalon om salg. Det bekræfter Stig Dørler fra Absalon, da sagen i august i år bliver behandlet i landsretten. Absalon har ikke noget på skrift, der forpligter Flemming Holm Knudsen på noget som helst, men for Absalon var der i december 2012 tilsyneladende heller intet, der indikerede, at der ikke var grundlag for en aftale med afsæt i de 60 mio. kr.

»Jeg troede, at den ville blive lukket der,« som Stig Dørler sagde i landsretten.

Holch Povlsen er i tvivl om, hvorvidt Flemming Holm Knudsen overhovedet ville have accepteret 100 mio. kr., hvis det skulle være kommet så langt.

Ud fra forløbet er det da også svært at afgøre, om Café Norden reelt har været til salg. Men da Flemming Holm Knudsen blev afhørt i landsretten i august 2015 i den verserende huslejesag, stod det i hvert fald klart, at hans kone, Charlotte Hovmøller Christensen, ikke har tænkt sig at sælge Café Norden.

»Jeg kan ikke sælge, for hun ejer halvdelen (af caféen, red.), og hun vil ikke sælge. Det er hendes barn,« lød det fra Flemming Holm Knudsen i landsretten.

Cafe Norden solo bbm Fold sammen
Læs mere

Pradas løsning

Prada har i mellemtiden indgået en aftale om at leje sig ind på det hjørne af Illum, der vender ud mod Købmagergade og Østergade. Der, hvor der engang lå en McDonalds-­burgerbar. Men huslejesagen mellem Troels Holch Povlsen og Café Norden verserer endnu.

Café Norden vandt første runde i Københavns Byret. Retten mente ikke, at der var ført bevis for, at markedslejen for Café Norden er væsentligt højere end den leje, som blev betalt, da Holch Povlsen i oktober varsler en forhøjelse af huslejen.

Byretten lagde også vægt på, at den gældende leje for Café Norden allerede ligger i den allerøverste ende i forhold til sammenlignelige lejemål.

Byretten pålagde Holch Povlsen at betale sagens omkostninger til Café Norden, hvilket er knap en halv million kroner ekskl.­ moms. Landsretten ventes at afsige dom i sagen i oktober.

Artiklen baserer sig på følgende:

Udskrift af dombogen fra Københavns Byret, 16 sider. Berlingskes overværelse af to retsmøder i Østre Landsret, den 24. august 2015 fra 9.30 til 15.00, og den 25. august 2015 fra 9.30 til 14.00.

Flemming Holm Knudsen og Troels Holch Povlsen har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Læs også på næste side om luksusmærkernes huslejer i København.