Byggesjusk med den fri konkurrence

Byggeindustrien har haft svært ved at leve op til de fair-play regler, som fremgår af Konkurrenceloven. Senest blev LK A/S fældet i en principiel sag, og Konkurrencestyrelsen venter flere straffesager mod branchen. Manglen på fælles europæiske standarder besværliggør kampen mod kortslutning af den fri konkurrence.

Læs mere
Fold sammen
Trods kartelbøder og domme for misbrug af monopolligennde status i byggebranchen, ser Konkurrencestyrelsen kun små forbedringer af konkurrencen i branchen, der koster de danske forbrugere dyrt.

I fredags fik myndighederne Konkurrenceankenævnets ord for, at LK A/S - der har produceret stort set hver eneste stikkontakt i de danske hjem - ulovligt havde brugt særlige rabatter til at holde på grossisterne og dermed udelukke konkurrenter fra det danske marked.

Konkurrencestyrelsens direktør, Finn Lauritzen, venter flere straffesager mod byggeindustrien, der har haft svært ved at leve op til de fair play-regler, som konkurrenceloven opstiller.

»Vi har tænkt os at følge op på det. Jeg kan ikke sige præcis, hvor det bliver, men overordnet set mener jeg ikke, at problemet er løst i branchen,« siger Finn Lauritzen, der mener, at de ulovlige rabatordninger stadig er udbredte.

Brancheforeningen Byggematerialeindustrien, der er organiseret under Dansk Industri, mener, at sagen mod LK A/S var meget speciel, og at virksomhederne, efter at myndighederne udsendte en udførlig vejledning, nu har fået rabatordningerne på plads.

»Med vejledningen er vi dækket ind. Vi har lagt hånden på bordet, og sagt, at vi vil følge reglerne,« siger Christian Lerche fra brancheforeningen.

Følger I op på, om jeres medlemmerne overholder vejledningen?

»Nej, ikke systematisk. Men vi får tilbagemeldinger om, at reglerne følges,« siger Christian Lerche.

Konkurrencestyrelsen virker dog ikke særlig imponerede.

»Man kan roligt gå ud fra, at vejledningen og andre tiltag ikke er slået tilstrækkeligt igennem endnu. Vi håber, at det er ved at ske, og nogle virksomheder har også ændret på forretningsmetoderne,« siger Sven Westh, kontorchef i Konkurrencestyrelsen. Styrelsen ser det desuden som et konkurrenceproblem, at byggematerialeindustrien er fyldt med danske standarder, som effektivt udelukker konkurrenter.

»EUs planer om fælleseuropæiske standarder er alt, alt for længe om at slå igennem,« siger Finn Lauritzen.