Byggeriet i bedring

Koncernchef for COWI Lars-Peter Søbye fotograferet Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Kranerne skyder op

Sidste år var der ikke mange tegn i sol og måne på, at entreprenørbranchen gik mod bedre tider. I hvert fald ikke, når der ses på branchens afkastningsgrad. I år går det langt bedre, hvor både driftsresultat og overskud efter skat har bevæget sig i den rette retning. Her er kranerne i bybilledet en god indikation. De tårner sig op, og betonelementerne bliver løftet på plads, alt imens overskuddet i byggebranchen stiger. Den offentlige sektor er fortsat den væsentligste kunde i markedet. Det private marked er koncentreret om boliger i de store byer. Dog er der stadig store forskelle i indtjeningsevne.

Hos Aarsleff med hovedkvarter i Åbyhøj bugner ordrebogen. Sidste år overhalede Aarsleff MT Højgaard, som ellers var landets største entreprenør målt på omsætning i mere end et tiår. Aarsleffs solide indtjening skyldes til dels fokus på udvalgte opgaver som havne, rørlægning og fundering. Senest fik selskabet en ordre på over en halv milliard kroner om at udvide havnen i Frederikshavn, selskabets islandske datterselskab skal bygge en ny amerikansk ambassade i Reykjavik, og på øen Gotland i Sverige står der Aarsleff på medarbejdernes hjelme, når der bygges krydstogtkaj i Visby.

Hos den danske del af den svenske entreprenørvirksomhed NCC Con­struc­tion går det gedigent, og den klarer sig bedst blandt de største. NCC har de senere år været en dominerende aktør inden for boligbyggeri og har i 2014 opført godt 1.000 nye lejligheder omkring Aarhus og København.

Tab på flere hundrede millioner kroner har i mange år været realiteten for MT Højgaard, der er ejet af de to børsnoterede selskaber Høj­gaard Holding og Monberg & Thorsen. Koncernens turnaround med fokus på indtjening frem for omsætning og spektakulære byggerier er ifølge topchef Torben Biil­mann i sin afsluttende fase.

Mudder i branchens gode resultater skaber FLSmidth & Co. Cement- og minevirksomheden kæmper stadig med hovedbrud på flere fronter – eksempelvis går den globale råvaresituation langtfra FLSmidths vej.

Østrigskejede Züblin bokser stadig med underskud, mens landets største typehusfirma, Huscompagniet, forsætter sit vokseværk i Sverige og Tyskland. Huscompagnet distancerer sig igen år fra Eurodan og Lind & Risør.

Ordrerne vælter ind hos den selvgjorte erhvervsmand Hans Christian Munck i Nyborg, der ejer Munck Gruppen. Sidste år lagde virksomheden asfalt mm. for 1,7 mia. kr.

Vækst uden overskud

Det gælder om at forvalte sine pund med omtanke i en branche, hvor pris, beliggenhed og kvalitet har afgørende roller. Vækst er der masser af i developerbranchen, men resultaterne halter.

Størstedelen af branchens underskud stammer fra By & Havn, der er ejet af Københavns Kommune og staten. NCC har heller ikke haft et godt år – nedskrivninger på ejendomme og grunde og problemer med at få udlejet færdige ejendomme kan aflæses. Også TK Developments regnskab viser tab, men selskabet kan så glæde sig over, at det nys lykkedes at sælge en byggegrund til A.P. Møller – Mærsk.

Lovende udsigter

De mindre firmaer blandt de rådgivende ingeniører er bedst til at tjene penge. Den største aktør, Rambøll, købte sig til vækst med købet af den amerikanske miljørådgivervirksomhed Environ. Det betød, at Rambøll rykkede ind i den globale top 10 for miljørådgivning. Virksomheden overtog også en del af finske Pöyrys forretning. Det gør Rambøll til den største ingeniørrådgiver på det finske marked.

Cowi har siden 2012 droslet ned på store udlandseventyr og har koncentreret sig om de klassiske kerneforretninger. Den strategi giver resultater og fremgang for Cowi.

Derimod kniber det med omsætning for hollandskejede Grontmij, hvis tal ikke er prangende. Senest er hele Grontmij blevet solgt til svenske Sweco.

Kriseårene spøger

Byggematerialeproducenterne er stadig plaget af efterdønningerne fra kriseårene. Omsætningen hos branchens største aktør, VKR Holding, står i stampe. Men ovenlysvinduerne kaster af sig, og virksomheden står bag branchens største overskud. Bundlinjen er vokset med intet mindre end 70 procent. Omkostningerne er blevet trimmet, og VKR har været gennem en større oprydning, hvor virksomheden også har solgt tabsgivende aktiviteter fra inden for bl.a. solvarme.

Tagpapproducenten Icopal er angiveligt i gang med en proces, der skal føre til en børsføring inden årets udgang. Det vil give Icopal et comeback på fondsbørsen i København efter 15 år med kapitalfondsejerskab.

Vestjyske Blücher Metal, der producerer afløbssystemer i rustfrit stål, tjener gode penge, og overskudsgraden er vokset en procent til 26 procent. Selskabet forklarer forbedringen med den generelle markedssituation, samtidig med at man har forbedret produk­tions-­ og logistikprocesserne. Selskabet er ejet af amerikanske Watts Water Technologies.

Tallene er derimod en trist affære hos Europas største producent af massive trægulve, Junckers, med hovedsæde i Køge. For sjette år i træk er der millionunderskud på bundlinjen.

Junckers skiftede ejer i sommeren 2014, da en investorgruppe bestående af blandt andre administrerende direktør Carsten Chabert og bestyrelsesformand Holger C. Hansen overtog virksomheden.

Discount lokker mest

Det er fortsat især discount, der lokker, når der bliver købt ind i byggemarked og tømmerhandel. Jem & Fix, der er ejet af Harald Nyborg, tjener gode penge. Men branchen kæmper stadig. I 2014 var indtjeningen lidt bedre, men omsætningen voksede ikke synderligt. Virksomhederne i branchen har ganske enkelt trimmet omkostningerne.

Bygma har som en af de få i branchen klaret sig igennem krisen med vækst mest via opkøb og uden røde tal, men med en utilfredsstillende indtjening. Bygma har ændret sin profil. Alle billige varer er forsvundet fra sortimentet for at signalere, at man har styrket rådgivningen og henvender sig til mere professionelle kunder rådgivningen.

For DT Group, der ejer Silvan og Stark, har både vækst og indtjening været beskeden.

Davidsen Tømmerhandel med hovedsæde i Sønderjylland, klarer sig også godt. Selskabets høje vækst skyldes dog især opkøb.