Byggebranchen går en kold og mørk vinter i møde

Renoveringspuljen har sat byggebranchens hjul i sving, men allerede til november står håndværkerne atter uden arbejde.

Foto: Colourbox

Ordrebøgerne er lige nu fyldt med aftaler for virksomheder i byggebranchen, men bladrer mestrene bare et par måneder frem i kaldenderen, ser det straks mere alvorligt ud.

I løbet af november er renoveringsopgaverne, som de halvanden milliard kroner rakte til, færdiggjorte, og hånværkerne er tilbage til samme niveau, som før ordningen blev sat i værk. Branchen er træt af disse jobklumper, og så gerne, at regeringens tiltag strakte sig over længere tid for på den måde at skabe en sikker kontinuitet i arbejdsopgaverne.

- Renoveringspuljen har haft sin effekt. Mellem 2.500 og 3.000 ekstra håndværkere er kommet i arbejde, og der er meget travlt lige nu. Når det er sagt, hører vi fra vores medlemmer, at de til november meget nemt kommer til at stå i samme situation, som de gjorde før marts, hvor ordrebøgerne var tomme, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Læs også på ErhvervsBladet.dk:

Renoveringspulje spild af penge

Pulje sætter gang i byggeriet

Opgaver til nul mand

En af de virksomhedsejere, der kender til renoveringspuljen fra nærmeste hold, er Peter Hjort Hansen, der ejer PH-Byg. Han er overvejende glad for regeringens tiltag, der har betydet meget for bundlinjen i virksomheden. Han mener dog, der er plads til forbedringer i ordningen.

- Det har jo været en stor gevinst for mig og givet en omsætning på omkring halvanden til to millioner kroner. I de næste halvanden måned har jeg arbejde til omkring 25 mand, men derefter i løbet af november, har jeg opgaver til nul mand. Det bliver en katastrofal vinter. Det er uheldigt, at det er en pulje med dead- lines og ikke en mere fast ordning, hvor der hele tiden vil komme opgaver, siger Peter Hjort Hansen, der også gerne så, at ordningen blev drejet mere hen imod miljøvenlige projekter.

Den grønne linje bliver bakket op af både Dansk byggeri og Håndværksrådet.

- Det vil være helt oplagt, at få ændret ordningen, så det går i retningen af mere miljøvenlige renoveringer, siger Michael H. Nielsen.

Som en tyv i natten

Branchen er klare i mælet, når det handler om, hvad der skal til for at afværge en vinter med flere fyringer og opgaver, der ikke strækker sig længere end til at feje i værkstedet.

- Vi går en kold og mørk vinter i møde, hvis der ikke kommer en ny ordning eller nogle offentlige investeringer. Vi burde gøre ordningen permanent, indtil hjulene igen kører af sig selv. Men hvis der kommer en ny ordning, skal man ikke rasle med bolsjeposen, hvis der ingen bolsjer er. I marts ventede folk for at se, om de kunne få en del af kagen. Der skal ikke være så meget snak men mere handling fra regeringens side, siger Thea Gade-Rasmussen, erhvervspolitisk konsulent i Håndværksrådet.

Direktør i Dansk Byggeri er helt enig:

- Puljen skal forlænges. Det er oplagt at bruge den i fremtiden, nu hvor man har lavet et stort administrativt system. Den skal i hvert fald køre hele 2010 ud, og så må vi se, om virksomhederne er kommet ud af krisen. Hvis der kommer en ny ordning, skal den komme som en tyv i natten. Sidst blev den meldt ud i god tid, og alt gik i stå indtil puljen gik i gang, siger Michael H. Nielsen.