Butikkerne i Københavns indre by lukker og låser dørene frivilligt: »Økonomien er simpelthen på vej mod frysepunktet«

Butikker landet over lukker og låser dørene, også selvom de ikke behøver gøre det. Strøget ligger stort set øde hen. Danskernes købelyst, både i fysiske butikker og online, er forsvundet med coronakrisen. »Mange butikker vil ikke åbne igen,« lyder det fra Dansk Erhverv.

Hen over weekenden har de sidste butikker på Strøget lukket i et forsøg på at overleve coronakrisen. Her er det tøjkæden Kaufmann, der fortæller kunderne, at butikken har lukket foreløbig til udgangen af marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første weekend med forårssol vil normalt betyde hektisk aktivitet på Strøget og i indkøbsgaderne i Indre By i København.

Men lørdag hang den nye forårsmode urørt på bøjlerne i butikkerne. Dørene var låst og udstyret med mere eller mindre interimistiske skilte, der fortæller, at butikkerne holder lukket på grund af myndighedernes anbefalinger om inddæmning af coronavirussen.

Samtidig har københavnerne fået ordre om kun at gå med uret rundt om søerne og at søge mod mindre besøgte grønne områder i byens udkant for at undgå smittespredning.

I Indre By har kun supermarkeder og butikker, der sælger vin, chokolade, te eller mad ud af huset, stadig åbne døre og lys i vinduerne.

En af de få undtagelser er Elgiganten på Strøget, som stadig lukker kunder ind lørdag formiddag, da Berlingske tager en rundtur. Optikerbutikken Thiele har også stadig åbent, men kun lørdag med.

Kun få københavnere går i gaderne med passende afstand mellem hinanden, mens politibiler på patrulje med jævne mellemrum drejer om et hjørne. Et par ekspedienter forlader en tøjbutik og låser døren efter sig.

»Som følge af covid-19 udbruddet ser vi det som vores pligt at lukke vores butikker ned indtil videre,« skriver indehaverne af tøjbutikken Stig P i Kronprinsensgade, Signe Sophie Kjer og Anders Schroll Christiansen, på deres butiksdør.

»Myndighederne har i princippet ikke lovgivet om lukning endnu, men da målet er at begrænse smitten, ser vi dette som den bedste løsning for alle,« forklarer de, og opfordrer til at benytte butikkens onlineshop.

Under normale omstændigheder ville Strøget i København være tæt pakket af købelystne kunder i en weekend med forårsvej. Men sådan er det ikke i weekenden 21.-22. marts 2020. De sidste butikker har i løbet af denne uge valgt at lukke på grund af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Den store Arnold Busck-boghandel ved Rundetårn i Købmagergade har også sat et skilt op på døren.

»På grund af den alvorlige situation med covid-19 har vi af hensyn til vores medarbejdere og kunder set os nødsaget til midlertidigt at lukke alle fysiske butikker i hele landet,« meddeler kæden, som oplyser, at onlinebutikken fortsat er åben.

124 år gammel boghandel lukker alle butikker

Virksomhedens ejer og direktør, Helle Busck Fensvig, der er fjerde generation i den 124 år gamle boghandlerkæde, måtte allerede onsdag lukke de første 11 butikker i indkøbscentre rundt om i landet. Fredag besluttede hun og hendes ledelsesteam at lukke de sidste 18 fysiske butikker landet over.

»Indtil nu har vi holdt fanen højt, og der har været en efterspørgsel, selvom der ikke er kommet mange kunder i butikkerne. Men folk har haft et enormt behov for ting som puslespil, opgavebøger og spil, så de kunne aktivere børn læringsmæssigt og underholdningsmæssigt. Så vi syntes, det var vigtigt, at vi var der,« siger Helle Busck Fensvig og fortsætter:

»Men vi må bare konstatere, at sikkerhedskravene bliver større og større, og der kommer færre og færre mennesker. Derfor følte vi, at nu var det rigtige tidspunkt. Vi må allesammen løfte og sige, at det her skal gerne gå over. Så hvis der er en anledning mindre til at gå ud, så er det nok det rigtige.«

Den seneste uge – efter at sikkerhedsbestemmelserne er blevet skærpet og kravet om lukning af butikker i storcentre trådte i kraft onsdag – er gadebilledet ifølge Helle Busck Fensvig blevet mere og mere tomt.

Hun har været i tæt kontakt med andre detailkæder, og mange besluttede, at alle butikker allerede onsdag eller i nogle tilfælde med effekt fra weekenden skulle lukke. Samtidig er de mindre handelsdrivende også begyndt at lukke ned.

Helle Busck Fensvig, ejer og administrerende direktør i boghandlerkæden Arnold Busck, besluttede fredag at lukke de sidste af kædens 29 fysiske butikker i Danmark og sende medarbejderne hjem. Hun håber, at regeringens hjælpepakker og fortsat nethandel kan holde hånden under den 124 år gamle boghandel i den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

»Jeg har hele tiden fået bulletiner fra mine medarbejdere. De har taget billeder og sendt ind til os, og vi har jo kunnet se ude omkring, at det virkelig er et fåtal af butikker, der har åbent. Det gælder små som store. Det kan være den lille lokale tøjhandler eller grønthandleren. Alle har efterhånden sagt, at nu må vi lige holde en pause, og håbe, at det hjælper,« siger Helle Busck Fensvig.

»Økonomien er på vej mod frysepunktet«

Spøger man brancheorganisationen Dansk Erhverv, er samfundssind og hensynet til medarbejderne da også langt fra den eneste grund til, at butikker over hele landet vælger at låse døren og sende medarbejderne hjem, selvom de ikke er omfattet af regeringens krav om at lukke.

»Den helt overordnede årsag er, at økonomien simpelthen er på vej mod et frysepunkt. Vi kan jo se, at der er rigtig mange brancher, hvor omsætningen er faldet markant. Også selvom de ikke tilhører de butikker, der skal holde lukket. Derfor er der mange, der siger, at ud fra økonomisk ansvarlighed bliver de simpelthen nødt til at lukke ned for at minimere omkostninger. At holde åben, når der ingen kunder er, giver ingen mening,« siger Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv.

Han er på arbejde i brancheorganisationens hovedkontor på en solbeskinnet lørdag, fordi der fortsat er hektisk mødeaktivitet og behov for at følge udviklingen i detailhandlen meget tæt.

»Vi er dybt bekymrede. Vi kan desværre også se, at der ikke bliver kompenseret på nethandelssiden, hvis vi ser bort fra dagligvarehandel, som Nemlig.com. Folk er simpelthen gået i »frys« i forhold til at bruge penge,« siger Henrik Hyltoft og tilføjer:

»Kigger vi lidt frem, bliver det et kæmpe samfundsmæssigt problem, at folk i den grad er tilbageholdende. Vi kan selvfølgelig håbe på, at vi på den anden side ser et markant ryk i efterspørgslen, fordi folk har noget opsparet forbrug, de skal ud og have afviklet. Men vi frygter selvfølgelig for, at det her bliver en dybere krise, end hvad godt er.«

Uklarheder om hjælpepakker

De virksomheder, der lukker frivilligt, vil ifølge Henrik Hyltoft også have mulighed for at få del i nogle af de hjælpepakker, politikerne har vedtaget. Men præcist hvor meget og hvordan er endnu uklart.

»Der er stadigvæk så meget uklarhed omkring det præcise indhold, at det er svært at sige, hvor meget du kan blive kompenseret. Og så kompenserer du jo ikke på den manglende indtjening. Det er udfordringen for for eksempel tøjbutikkerne,« siger Henrik Hyltoft.

Henrik Hyltoft, markedschef, Dansk Erhverv

»Den helt overordnede årsag er, at økonomien simpelthen er på vej mod et frysepunkt. Vi kan jo se, at der er rigtig mange brancher, hvor omsætningen er faldet markant. Også selvom de ikke tilhører de butikker, der skal holde lukket.«


Tøjbutikkerne har nemlig lige fået de nye forårsvarer hjem, men der er ingen kunder.

»Kan man forvente, at kunderne i stor stil render ud og køber modetøj, som var til forårsmoden, hvis vi kommer hen på mod sommeren? Så er det i hvert fald til en anden prissætning end nu,« siger Henrik Hyltoft.

Han forudser, at butiksbilledet vil være et andet, når Danmark på et tidspunkt åbner op igen.

»Der er ingen tvivl om, at rigtig mange butikker får det rigtig svært på den anden side af den her krise. Spørgsmålet er, om de overhovedet åbner igen. Nogle vil undervejs prøve at finde på nye løsninger, så de kan få noget omsætning igen. Men der er ingen tvivl om, at det kommer til at koste mange butikker livet,« siger Henrik Hyltoft.

»En supersvær beslutning«

Imens kæmper Helle Busck Fensvig for at holde Arnold Busck-kæden oven vande i den kommende tid. Om det lykkes, må tiden vise.

»Det kan jeg intet sige om. Vi prøver. Vi kæmper fra dør til dør i forhold til de beslutninger, der skal træffes. At lukke ned har været en supersvær beslutning. Vores medarbejdere har virkelig været enestående, men jeg er nødt til at sende dem hjem og prøve at bruge de ordninger, der nu er, for at få det her til at hænge nogenlunde sammen økonomisk,« siger Helle Busck Fensvig.

Men kan det det?

»Nej. Der er masser af mennesker, der gør en kæmpestor indsats. Det gør regeringen, det gør brancheorganisationerne, rigtig mange gør en masse ting og prøver at se det fra alle mulige sider.«

Ifølge Helle Buck Fensvig er hjælpeordningerne umiddelbart meget komplekse at arbejde med for virksomhederne, og hun tvivler også på, at det i det hele taget er nok.

»Jeg er ingen stor virksomhed, men jeg har dog lidt forstand på det selv, og jeg har nogle kollegaer, som jeg kan prøve at finde ud af de her ting sammen med. Men hvis man er frisør eller et eller andet og ikke har en økonomisk baggrund, så er det her virkelig komplekst med de her støtteordninger. Derfor appellerer jeg til alle om ikke at gøre det her for kompliceret,« siger Helle Busck Fensvig.

Lørdag eftermiddag tog flere københavnere en spadseretur på Strøget i berørig afstand fra hinanden, sådan som myndighederne har opfordret til. Danskerne har fuldstændig droppet shoppingturene inden for de seneste par uger, og stort set alle butikker på Strøget har lukket som konsekvens heraf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.