Butikker i opråb til regeringen: Det er »afgørende« med genåbning nu, for varerne hober sig op, og regningerne kommer

Mens forårsvarerne presser sig på, er der stadig masser af vintertøj og vintersko på lager hos landets butikker. Direktør for detailbranchen pointerer, at der skal en genåbning til, for at vintervarerne ikke hober sig op, og regningerne ikke kan betales.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Anemonerne titter i disse dage frem fra skovbunden, som er de første tegn på, at foråret nærmer sig. Samtidig betyder et skift i årstid også, at nye kollektioner er på vej til landets modebutikker.

Men efter mere end to måneders nedlukning hober vintervarerne sig stadig op, og derfor er der akut behov for at genåbne butikkerne.

Sådan lyder det fra Jens Birkeholm, som er administrerende direktør for interesseorganisationerne Dansk Detail og Skobranchen. De har cirka 2.000 medlemsvirksomheder i mode-, livsstils- og boligbranchen.

Han fortæller, at den i forvejen lange nedlukning har efterladt en tom pengekasse hos mode- og skobutikkerne, fordi de har mistet penge på julehandlen, julegavebytteriet og januarudsalget. Penge, som egentligt skulle være gået til at betale regningerne for forårsvarerne, som blev bestilt for otte-ni måneder siden.

»Moms og skat kan blive udskudt, men nu kommer der nogle regninger for de forårsvarer, butikkerne har bestilt, som skal betales. Det skal vi have penge til, og derfor er det så vigtigt, vi får en genåbning,« siger han og tilføjer:

»Desuden bliver de nuværende vintervarer mindre og mindre værd for hvert eneste dag, der går, og til sidst er der ingen fortjeneste på dem.«

Jens Birkeholm, adm. direktør for Dansk Detail og Skobranchen

»Nu kommer der nogle regninger for de forårsvarer, butikkerne har bestilt, som skal betales. Det skal vi have penge til, og derfor er det så vigtigt, vi får en genåbning«


Regeringen meddelte mandag, at den tirsdag vil drøfte en mulig genåbning med Folketingets partier. Det er endnu uvist, om butikkerne er en del af regeringens planer, men ifølge Jens Birkeholm er en genåbning af al detailhandlen »afgørende« for mange butikkers fremtid.

»Reelt set er den bedste kompensationsordning, at vi kan få lov at åbne. Hvis vi ikke kommer i gang nu, er der en masse butikker, som slet ikke kommer til at åbne,« siger han og fortæller, at han ikke er for en regional genåbning, da det skaber ulige konkurrencevilkår for hans medlemmer.

Ikke udsigter til at smide ud endnu

Ifølge Jens Birkeholm kan noget af vintertøjet sælges på et senere tidspunkt, fordi de ikke er modevarer. Men modevarerne kan blive svære at sælge igen, lyder det. Han afviser dog, at det lige nu er på dagsordenen, at hans medlemmer kommer til at smide ud.

»Først er det vigtigt at teste, om man overhovedet kan sælge varerne, hvilket vi kan gøre, hvis vi åbner. Hvis ikke man kan det, finder man ud af, om man kan sælge det billigere eller give til genbrug. Jeg kan ikke forestille mig, at butikkerne skal ud og smide noget ud,« siger han og tilføjer:

»Hvis vi skal løse det miljømæssige problem med vintervarerne, så skal vi genåbne nu.«

Han slår samtidig fast, at det for de butikker, han repræsenterer, ikke er en udvej at brænde tøjet af.

»Det er noget miljøgriseri at brænde tøj af, og det er overhovedet ikke en praksis for mine medlemmer,« fastslår han.

Kompensation for varerne

Jens Birkeholm har tidligere efterspurgt en ordning, hvor butikkerne får kompensation for, at deres varer falder i værdi. Dog har han ikke mødt politisk vilje til at imødekomme det, hvilket han er skuffet over.

»Man skal ikke give meget rabat på sæsonvarer, før der ikke er en krone tilbage, så det er virkelig et problem for mine medlemmer,« siger han.