Businessupdate: Norge skaffer penge til at finansiere coronakrise ved at åbne for oliehanerne

Berlingskes businessredaktion guider dig til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Det norske oliefelt Johan Sverdrup åbner kraftigt for oliehanerne. Det skal redde norsk økonomi fra coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carina Johansen/EPA/Ritzau Scanpix

Velkommen til dagens update, hvor vi blandt andet skal høre om Norges løsning på at finansiere støtten til et coronaramt samfund.

Norge gør klar til at sende tusindvis af tønder olie ud i presset oliemarked

Prisen på råolie er med 23 dollar for en tønde den laveste i 17 år. Derfor har oliemarkedet ikke umiddelbart brug for store mængder olie fra det nye, gigantiske norske oliefelt, Johan Sverdrup.

Men for Norge og de norske olieselskaber er det et kærkomment boost. Det skriver Bloomberg.

I begyndelsen af maj ventes det norske oliefelts første fase at toppe med en produktion på 470.000 tønder olie om dagen, oplyser det statsejede norske olieselskab Equinor ASA mandag. Det er mindst en måned og 30.000 tønder olie mere end oprindelig planlagt.

Sverdrup-feltet er imidlertid profitabelt helt ned til en pris per tønde olie på 20 dollar, og det kan være med til at skaffe vital likviditet til Equinor og de øvrige selskaber, heriblandt Lundin Petroleum AB, som er involveret. Derudover skæpper det i en presset norsk statskasse. Norge er ligesom Danmark og en lang andre lande verden over nødt til at holde hånden under et kriseramt erhvervsliv.

»Med lave driftsomkostninger kan Johan Sverdrup tilbyde indtægter og cash flow til selskaberne og det norske samfund som helhed i en periode, der er påvirket af coronavirus og store fald i olieprisen,« siger Arne Sigve Nylund, næstkommanderende hos Equinord, i en udtalelse ifølge Bloomberg.

Wammen hæver lønloft ved hjemsendelse

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har mandag eftermiddag aftalt at forbedre aftalen om lønkompensation.

Virksomheder, der sender medarbejdere hjem med fuld løn, får nu mulighed for at få en lønkompensation på 75 procent af lønnen for funktionærer og 90 procent af lønnen for timelønnede – med et maksimumbeløb på 30.000 kr. for begge.

Finansminister Nicolai Wammen (S) betoner behovet for at hjælpe med at undgå fyresedler, skriver Berlingske.

»Danmark står i en helt ekstraordinært svær situation. Vi skal alle gennem en svær tid, og det gælder også lønmodtagere og virksomheder. Selv om der er kommet initiativer, kan vi ikke redde alle arbejdspladser. Men endnu flere skal have lov til at beholde deres job,« siger han.

Færch Group har travlt under coronakrisen

Mens regeringen udvider hjælpepakken med lønkompensation til erhvervslivet, er der også virksomheder, der har fuld gang i hjulene. Det gælder blandt andre emballageproducenten Færch i Holstebro.

Den kapitalfondsejede koncern har ifølge Børsen under coronakrisen supertravlt med at producere emballage til fødevarebranchen. Adm. direktør Lars Gade Hansen tror derfor, at hans toplinje i år kommer endnu højere op end de tre mia. kr., som det tidligere Færch Plast rundede i rekordåret 2019. Til gengæld er han mere i tvivl, når det gælder indtjeningen.

»Havde du spurgt mig i januar og februar, så havde jeg sagt, at jeg venter en vækst i omsætningen på syv til ni procent og en EBITDA-margin på 24,5 procent. I dag ved jeg ikke rigtig. Toplinjevæksten er jeg stadig sikker på. Vi har jo rigtig travlt som en del af fødekæden i fødevareindustrien, så volumen vil vokse. Men på bundlinjen tør jeg ikke sige noget som helst i dag. Coronakrisen medfører meget store udsving i råvarepriser og valuta, så det estimat må vente seks-otte uger,« siger han.

Her er fire skarpe bud på artikler og analyser fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Skal du have styr på de privatøkonomiske konsekvenser af coronakrisen, så læs med her, hvor Povl Dengsøe og Louise Kastberg fortæller, at konverteringsvinduer åbner og lukker med lynets hast. Nu gør 1,0-procentlånet klar til comeback.

2. Bankaktier dratter ned i hele Europa – og det ser sort ud i »meget lang tid«, skriver Berlingskes aktiejournalist, Sara Sjølin.

3. Thomas Mikkel Mortensen, Berlingske-journalist med speciale i medicinalindustrien, kan fortælle om et kæmpe coronaforsøg, der begynder i dag: 4.000 mennesker tester ældgammel vaccine.

4. Hvis du ikke fik læst artiklen i morges, så er der også grund til at genlæse Sebastian Perssons historie om en dyster rapport fra Dansk Erhverv om store milliardtab og fyringer i dansk erhvervsliv.