Businessupdate: En af landets rigeste ledere kalder genåbning af Danmark amatøragtig

Berlingskes businessredaktion viser vejen til de vigtigste historier blandt de mange nyheder om coronavirussen, der vedrører økonomi og virksomheder.

Ejer og topchef i industrikoncernen AVK Niels Aage Kjær er ude med riven efter regeringens håndtering af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Dalhoff/AVK

Stenrig svensk fond bakker SAS' ledelse op

Det stenrige, svenske Wallenberg-dynasti, der ejer 6,5 procent af SAS via den såkaldte Knut & Alice Wallenberg-fonden, bakker fuldt op om SAS-ledelsens ønske om at få tilført mere kapital. Det skriver Børsen.

Det siger Oscar Stege Unger, direktør i Wallenberg-fonden og bestyrelsesmedlem i luftfartsselskabet.

»Vi bakker op om SAS-ledelsens melding i kvartalsregnskabet i dag,« siger Oscar Stege Unger til Børsen.

Han vil ikke over for erhvervsavisen kommentere yderligere og dermed heller ikke direkte sige, om Wallenberg-familien vil gå aktivt med i en kapitalforhøjelse.

Wallenberg-familien har i mange generationer haft massive kapitalinteresser i svensk bankvæsen og industri og blev ifølge Børsen på et tidspunkt vurderet til at have indirekte kontrol med en tredjedel af det samlede svenske bruttonationalprodukt.

Boligsalget begynder igen at tage fart efter coronakrisen

Mange boligejere satte planerne om at sælge på pause, i tiden efter at landet lukkede ned. Men siden det absolutte lavpunkt i uge 16, hvor der blev sat færrest nye boliger til salg, er lysten til at sælge efterhånden vendt tilbage, viser tal fra Boligsiden.

»I begyndelsen af coronakrisen reagerede sælgerne prompte og lagde salgsplanerne i skuffen for en stund. Helt naturligt ønskede mange sælgere at se tiden an, og vi oplevede derfor et brat fald i antallet af nye boliger til salg,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, til Berlingskes Louise Kastberg.

I øjeblikket kommer Boligsiden med nye tal på ugebasis, og de viser, at antallet af nye boliger til salg i uge 21 ligger 7,4 procent under gennemsnittet for den pågældende uge i de seneste fem år.

En af landets rigeste erhvervsledere kalder genåbningen af Danmark »amatøragtig«

Niels Aage Kjær, 75-årig ejer af industrivirksomheden AVK, kalder over for Finans.dk regeringens håndtering af coronakrisen uklar og amatøragtig.

»Men det er også meget uøvet regering. Skal vi ikke sige det på den måde. Og så bliver det jo amatøragtigt,« siger Niels Aage Kjær til Finans.dk.

Han undrer sig over for avisen højlydt over, at regeringen ikke har haft større fokus på erhvervslivet både under krisen og nu under genåbningen. Ifølge ham er det virksomheder som AVK, der lever af at eksportere varer og tjene penge, som skal finansiere det danske samfund. Og det er i sidste ende erhvervslivet selv, der skal tjene pengene til at finansiere hjælpepakkerne.

Det er i disse dage 50 år siden, Niels Aage Kjær etablerede AVK, der i dag har mere end 100 selskaber i mere end 35 lande. Virksomheden leverer udstyr til vand- og gassektoren.

Her er fire bud på skarpe historier fra journalisterne på Berlingske Business:

 

1. Væk fra den økonomiske bund i Europa – men der skal mere fart på forbedringen

Optimismen hos europæiske virksomheder og husholdninger steg lidt i maj i forhold til den hårde nedlukningsperiode i april. Det er der ikke noget overraskende i, men forbedringen peger ikke på en hurtig normalisering af aktiviteten efter coronakrisen, skriver økonomisk redaktør Ulrik Bie og økonomisk journalist Morten Laugesen.

2. Træt af videomøder? Dansk startup har fundet en løsning

Den danske iværksættervirksomhed RemoteCamp så med det samme forretningsmuligheder i coronakrisen. Først tilbød de workshops, der klæder medarbejdere på til bedre at arbejde hver for sig. Nu lancerer de en app, som skal forbedre videomøder. Det skriver journalist Sebastian Persson.

3. Mens det lysner for detailhandlen, knirker det voldsomt i en anden vigtig branche: »Det er et meget voldsomt fald«

Mens detailhandlen nu ser mindre sort på tingene, har coronakrisen for alvor bidt sig fast i industrien, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skriver økonomisk journalist Morten Laugesen.

4. Mediebaron lukker flere end 100 aviser på grund af coronakrisen

Den australske mediebaron, Rupert Murdoch, skærer dybt i sine avisudgivelser i hjemlandet, som er hårdt ramt af nedgangen i annonceindtægter, skriver journalist Thomas Breinstrup.