Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen!
Vi skal en tur over Atlanten, hvor det endnu en gang ikke er lykkedes at få en kæmpe hjælpepakke i hus. Vi skal også høre om danske producenter af varer, som bliver hårdt ramt i coronakrisen. Og så skal vi forbi køen af arbejdsløse danskere, som vokser dag for dag.
Men først skal vi se nærmere på lidt af en forvandling.
Nu forvandles Somersby til håndsprit
Der er risiko for mangel på håndsprit i sundhedssektoren, og det problem forsøger Carlsberg nu at gøre noget ved. Bryggerikæmpen har valgt at donere 17.200 liter vinbase, skriver Finans.
I første omgang bliver vinbasen sendt til Nyborg Destilleri, hvor man kan destillere direkte uden nogen forbrygning.
Derefter vil Carlsberg fragte produktet videre til virksomheden Gundal i Billund, som skal fremstille den færdige håndspritblanding.
»Tirsdag morgen sender vi en tankbil med to gange 86 hektoliter Somersby-vinbase på 16 pct. alkohol af sted til Nyborg Destilleri for at få produktionen i gang, mens vi arbejder på en større og mere skalerbare løsning. Vi tager ét skridt ad gangen,« siger Anders Kokholm, chef for Brygning på Carlsbergs bryggeri i Fredericia, til Finans.
Business-redaktionen anbefaler
- En fremmed fugl i Berlingske Business: »Jeg er typen, der lever fra hånden til munden«
- 44 billeder: Fra Lars Tvede til headhunteren – her er de hjemmearbejdende danskere
-
I Danmark blev det skudt ned: Nu donerer dansk topchef 16 millioner malariapiller til USA
Over 900.000 danske job kan blive ramt i første coronabølge
Tusindvis af danskere har allerede meldt sig ledige på grund af coronakrisen, men det er kun toppen af isbjerget.
Ifølge en analyse, som Dansk Industri (DI) har foretaget for Berlingske, vil første bølge i coronakrisen kunne ramme over 900.000 danske job. Især restauranter, hoteller og dele af transportsektoren og detailhandlen står for skud.
I næste bølge vil brancher, der beskæftiger over 840.000 danskere, kunne blive ramt. Det er blandt andet eksportvirksomhederne, hvilket vil kunne medføre en krise af hidtil uset omfang i dansk økonomi.
»Da vi sad tilbage i finanskrisen og så tallene, troede vi, at det aldrig ville ske igen. Nu sidder vi og ser på nogle tal, som kan komme til at overgå dem langt,« siger DI-direktør Kent Damsgaard.
Coronakrise rammer danske tøjproducenter hårdt
Det er danske producenter af varer til detailhandelen, der står til at blive de første store tabere på coronakrisen, fordi krisen vil give et kæmpedyk i salget af danske varer i udlandet.
Det skriver Finans.
Det er milliarder af omsætningskroner af blandt andet tøj-, tæppe- og møbelproducenter, som tegner til at være så godt som tabt. Omvendt er danske fødevarer, der sendes til udlandet, foreløbig er upåvirket. Sådan lyder det fra en række organisationer og virksomheder.
»Vi har daglig kontakt med alle vores medlemsvirksomheder, som er voldsomt frustrerede over den situation, vi står i nu. Og det, vi hører fra dem alles ammen, er, at de får aflysning af ordrer,« siger Thomas Klausen, administrerende direktør i tøjbrancheorganisationen Dansk Mode & Textil, til Finans.
USA-aktier dykkede efter nyt mislykket forsøg på at få hjælpepakke i hus
De amerikanske aktier faldt kraftigt mandag, da det endnu en gang ikke lykkedes Senatet i USA at nå til enighed om en kæmpe hjælpepakke til amerikansk økonomi.
Det store industritunge Dow Jones-indeks faldt med 3,04 pct. til 18,591 point – den laveste lukkekurs siden november 2016. Det brede S&P 500-indeks sluttede 2,93 pct. lavere, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks blot faldt 0,27 pct.
For anden gang på under et døgn måtte investorerne sande mandag aften dansk tid, at en hjælpepakke på op mod 2.000 milliarder dollar ikke blev stemt igennem.
Tidligere mandag fortalte USAs finansminister, Steven Mnuchin, ellers til CNBC, at Republikanerne og Demokraterne var »meget tæt på« at blive enige om en hjælpepakke.
Forhandlinger fortsætter nu, men investorer mener, at jo længere Washington venter, jo større er skaden på økonomien, skriver CNBC.
Tre forhold, investorerne skal holde øje med:
Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre forhold, som investorerne bør holde øje med i dag:
- Det tyske IFO-indeks offentliggøres i dag. Her får investorerne et billede på, hvad uroen indtil videre har gjort ved virksomhedernes forventninger. At dømme efter aktiemarkedets dom med kursfald tæt på 40 pct. på indeksniveau bliver det årets næstværste tal – formentlig kun overgået af tallet som kommer i april.
- I USA skal politikerne forsøge at stemme en hjælpepakke hjem. Den kom ikke mandag, men mon ikke den kommer tirsdag?
- Der er tegn på, at aktierne kan være i en begyndende bundformation. De økonomiske udsigter er meget dårlige, men det er ikke længere nogen nyhed for nogen og da slet ikke for investorerne. Hold øje med stimulanser og især med de daglige opdateringer på antal smittede ikke mindst i Italien/Spanien og USA.
Det sker på markederne:
De amerikanske markeder lukkede med fald, mens de asiatiske markeder tirsdag morgen åbnede med stigninger.
USA, lukkekurser mandag:
Dow Jones -3,04 pct.
S&P 500 -2,93 pct.
Nasdaq -0,27
Asien:
Indeks kl. 06.15:
Japan Nikkei +5,74 pct.
Hongkongs Hang Seng +3,87 pct.
Kina CSA +1,56 pct.