Businessoverblik: Tirsdag morgen kører en tankbil af sted: Somersby forvandles til håndsprit

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Coronakrisen lukker meget ned, men sætter også gang i nye ting. Senest vil Carlsberg nu til at omdanne Somersby-vinbase til håndsprit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen!

Vi skal en tur over Atlanten, hvor det endnu en gang ikke er lykkedes at få en kæmpe hjælpepakke i hus. Vi skal også høre om danske producenter af varer, som bliver hårdt ramt i coronakrisen. Og så skal vi forbi køen af arbejdsløse danskere, som vokser dag for dag.

Men først skal vi se nærmere på lidt af en forvandling.

1
Nu forvandles Somersby til håndsprit

Der er risiko for mangel på håndsprit i sundhedssektoren, og det problem forsøger Carlsberg nu at gøre noget ved. Bryggerikæmpen har valgt at donere 17.200 liter vinbase, skriver Finans.

I første omgang bliver vinbasen sendt til Nyborg Destilleri, hvor man kan destillere direkte uden nogen forbrygning.

Derefter vil Carlsberg fragte produktet videre til virksomheden Gundal i Billund, som skal fremstille den færdige håndspritblanding.

»Tirsdag morgen sender vi en tankbil med to gange 86 hektoliter Somersby-vinbase på 16 pct. alkohol af sted til Nyborg Destilleri for at få produktionen i gang, mens vi arbejder på en større og mere skalerbare løsning. Vi tager ét skridt ad gangen,« siger Anders Kokholm, chef for Brygning på Carlsbergs bryggeri i Fredericia, til Finans.

Business-redaktionen anbefaler

2
Over 900.000 danske job kan blive ramt i første coronabølge

Tusindvis af danskere har allerede meldt sig ledige på grund af coronakrisen, men det er kun toppen af isbjerget.

Ifølge en analyse, som Dansk Industri (DI) har foretaget for Berlingske, vil første bølge i coronakrisen kunne ramme over 900.000 danske job. Især restauranter, hoteller og dele af transportsektoren og detailhandlen står for skud.

I næste bølge vil brancher, der beskæftiger over 840.000 danskere, kunne blive ramt. Det er blandt andet eksportvirksomhederne, hvilket vil kunne medføre en krise af hidtil uset omfang i dansk økonomi.

»Da vi sad tilbage i finanskrisen og så tallene, troede vi, at det aldrig ville ske igen. Nu sidder vi og ser på nogle tal, som kan komme til at overgå dem langt,« siger DI-direktør Kent Damsgaard.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Coronakrise rammer danske tøjproducenter hårdt

Det er danske producenter af varer til detailhandelen, der står til at blive de første store tabere på coronakrisen, fordi krisen vil give et kæmpedyk i salget af danske varer i udlandet.

Det skriver Finans.

Det er milliarder af omsætningskroner af blandt andet tøj-, tæppe- og møbelproducenter, som tegner til at være så godt som tabt. Omvendt er danske fødevarer, der sendes til udlandet, foreløbig er upåvirket. Sådan lyder det fra en række organisationer og virksomheder.

»Vi har daglig kontakt med alle vores medlemsvirksomheder, som er voldsomt frustrerede over den situation, vi står i nu. Og det, vi hører fra dem alles ammen, er, at de får aflysning af ordrer,« siger Thomas Klausen, administrerende direktør i tøjbrancheorganisationen Dansk Mode & Textil, til Finans.

4
USA-aktier dykkede efter nyt mislykket forsøg på at få hjælpepakke i hus

De amerikanske aktier faldt kraftigt mandag, da det endnu en gang ikke lykkedes Senatet i USA at nå til enighed om en kæmpe hjælpepakke til amerikansk økonomi.

Det store industritunge Dow Jones-indeks faldt med 3,04 pct. til 18,591 point – den laveste lukkekurs siden november 2016. Det brede S&P 500-indeks sluttede 2,93 pct. lavere, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks blot faldt 0,27 pct.

For anden gang på under et døgn måtte investorerne sande mandag aften dansk tid, at en hjælpepakke på op mod 2.000 milliarder dollar ikke blev stemt igennem.

Tidligere mandag fortalte USAs finansminister, Steven Mnuchin, ellers til CNBC, at Republikanerne og Demokraterne var »meget tæt på« at blive enige om en hjælpepakke.

Forhandlinger fortsætter nu, men investorer mener, at jo længere Washington venter, jo større er skaden på økonomien, skriver CNBC.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre forhold, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Det tyske IFO-indeks offentliggøres i dag. Her får investorerne et billede på, hvad uroen indtil videre har gjort ved virksomhedernes forventninger. At dømme efter aktiemarkedets dom med kursfald tæt på 40 pct. på indeksniveau bliver det årets næstværste tal – formentlig kun overgået af tallet som kommer i april.
  • I USA skal politikerne forsøge at stemme en hjælpepakke hjem. Den kom ikke mandag, men mon ikke den kommer tirsdag?
  • Der er tegn på, at aktierne kan være i en begyndende bundformation. De økonomiske udsigter er meget dårlige, men det er ikke længere nogen nyhed for nogen og da slet ikke for investorerne. Hold øje med stimulanser og især med de daglige opdateringer på antal smittede ikke mindst i Italien/Spanien og USA.

Det sker på markederne:

De amerikanske markeder lukkede med fald, mens de asiatiske markeder tirsdag morgen åbnede med stigninger.

USA, lukkekurser mandag:

Dow Jones -3,04 pct.
S&P 500 -2,93 pct.
Nasdaq -0,27

Asien:

Indeks kl. 06.15:

Japan Nikkei +5,74 pct.
Hongkongs Hang Seng +3,87 pct.
Kina CSA +1,56 pct.