Businessoverblik: Tesla-aktien drøner derudad, men Lars Seier er stået af: »Den er sindssygt overvurderet«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Foto: Aly Song

Godmorgen og velkommen til det sidste businessoverblik inden weekenden. Berlingske Business har udvalgt et par nyheder fra landets aviser til dig, der vil være godt klædt på med dagens nyheder.

God læselyst og god weekend!

1. Kritik af penionsselskabers alternative investeringer

Flere af landets pensionselskaber satser i højere grad på alternative investeringer i alt fra ejendomme til infrastruktur-projekter, men det kan være en fejl, skriver Finans.

Det påpeger pensionsrådgiver Jørgen Svendsen overfor mediet.

Han mener, at pensionselskaber som PFA og Sampension bør genoverveje deres investeringsstrategi, fordi de fokuserer for meget på alternative investeringer, der ikke har givet gevinst, når man ser på resultaterne og sammenligner dem med konkurrenter, der ikke bruger lige så mange ressorucer på de alternative investeringer.

»Dette bør give stof til eftertanke, og man bør revurdere hele strategien. Det store fokus på alternative investeringer har ikke givet pote. Den type investeringer er ekstremt dyre at købe og administrere,« siger Jørgen Svendsen.

2. Novos amerikanske milliardopkøb en dyr fornøjelse

Medicinalselskabet Novo Nordisk har problemer med at tjene penge på produktet bag en milliardhandel. Det skriver Finans.

Novo Nordisk købte for to år siden selskabet Strongbridge Biopharma. Det sikrede Novo rettigehederne til en hormonpille ved navn Macrilen. Pillen er den eneste af sin slags, som må sælges i USA. Men salget står stille.

»Det er et produkt, jeg har svært ved at se nå en størrelse, der kommer til at betyde noget meningsfyldt for mine estimater,« skriver Carsten Lønborg Madsen, aktieanalysechef i SEB, til Finans.

I forbindelse med handlen har Novo Nordisk forpligtet sig til at købe omkring ti procent af de udestående aktier i Strongbridge til en værdi af omtrent 37 mio. kr.

I dag er de aktier blot 20 mio. kr. værd.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

​3. Tesla-aktien skyder afsted, men Lars Seier tror ikke længere på den

Telsa-aktien drøner derudaf og koster nu ca. 1.365 dollars, men selvom aktien har speederen i bund, så er Lars Seier dog skeptisk. Han tror ikke længere på Musk-eventyret og sætter derfor foden i bremsen. Det skriver Børsen.

»Jeg har lige shortet Tesla for første gang,« tweeter Lars Seier.

Han vil ikke oplyse, hvor meget han har investeret i aktien, men i en mail til Børsen skriver han, at Tesla er  »en af verdens mest overvurderede aktier, og før eller senere får den kæmpeklø. Den var overvurderet på 400 og er sindssygt overvurderet på 1.400«.

4. 50 prominente iværksættere går sammen

Folkene bag techselskaber som Too Good To Go, Vivino, Pleo, Queue-it og Tradeshift går nu sammen om at lave en brancheforening. Det skriver Berlingske.

Ideen er ikke ny, men nu skal det være. For ifølge folkene bag har coronakrisen vist, at techiværksætterne mangler en brancheorganisation, som kan repræsentere deres interesser på Christiansborg og i offentligheden.

»Vi har snakket om det før, men der har ikke været den samme ildebrand, som der har været under coronakrisen. Det blev meget tydeligt, at de store brancheorganisationer fik nogle ting igennem til det brede erhvervsliv, men der har manglet noget til vækstiværksætterne,« siger Esben Gadsbøll, som er en af initiativtagerne til etableringen af brancheorganisationen.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonomi Per Hansen, Nordnet, har tre punkter øverst på dagsordenen i dag:

Selv om investorerne er lidt nervøse over de høje aktiekursniveauer, holder Tesla og andre af investorernes favoritter stadig stand og kursfanen højt. Det knirker i aktiefugerne og frygten er, at en del af de seneste ugers stigninger mere er aktiepositionering end begrundet i indtjeningsforventninger. Hold godt øje med teknologiaktierne.

De kinesiske aktier er steget markant de seneste uger. Kina har ofte vist, at de aktiemæssigt går deres egne veje med kortsigtede stigninger, som kan være svære at forklare. Hold øje med de kinesiske aktier.

Efter kapitaludvidelsen i Bang & Olufsen har en række ledende medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer købt aktier i selskabet. Er det et godt tegn på, at nedturen er kulmineret, og at årsregnskabet 2019/2020 med et skræmmende fjerde kvartal markerer lavpunktet?

Aktiemarkederne

USA lukkekurser torsdag

Dow Jones -1,39 pct.

S&P 500 -0,56 pct.

Nasdaq +0,53 pct.

Indeks fredag kl. 06.30

Japan Nikkei -0,26 pct.

Hongkong Hang Seng -1,17 pct.

Kina CSI -1,05 pct.