Businessoverblik: Storbanker sender hvidvaskspecialister på jagt efter coronasvindlere

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

19. marts præsenterede finansminister Nicolai Wammen (S) med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i baggrunden en aftale om at etablere en række hjælpepakker. Nu har en række myndigheder bedt bankernes hvidvaskeksperter om hjælp til at kontrollere for snyd og svindel med pakkerne, skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de mest interessante erhvervsnyheder her til morgen.

Vi skal blandt andet forbi historien om, hvordan de store afdelinger med hvidvaskeksperter, som bankerne har opbygget, nu bliver sat ind i jagten på virksomheder, der svindler med hjælpepakkerne. Vi skal også runde Novo Nordisk Fonden, der er klar til at sende rigtig mange penge efter et nyt virusberedskab, der skal sikre, at vi ikke igen får brug for at lukke Danmark ned.

Men vi begynder med iværksætterne, som kan mærke venturefondenes investeringslyst svinde.

Venturefonde vil se profit efter coronakrisen

Børsen skriver, at coronakrisen har bremset det momentum, som de danske iværksættere har opbygget over det seneste årti, og som kulminerede i det forgangne år, da der blev rejst venturekapital for 3,8 milliarder kroner. Men nu skal iværksætterne til at vænne sig til en ny virkelighed, lyder det fra to af landets store venturefonde.

»Jeg tror, at det, vi kommer til at se nu, er, at profitabilitet får større prioritet end vækst,« siger Ulla Brockenhuus-Schack, der er ledende partner i Seed Capital, til Børsen.

Ifølge Ulla Brockenhuus-Schack skal iværksætterne tænke anderledes og skære omkostningerne ind til benet, så de kun bruger penge på det, der er kritisk for at nå målet, og de skal tage penge for det, de leverer, tidligere end i dag.

Stifteren af techvirksomheden Platypus, der har udviklet et digitalt værktøj til at rekruttere og fastholde medarbejdere, oplever, at investorerne er mere grundige i deres forarbejde, inden de investerer i virksomheden, fortæller han til Børsen.

Storbanker sætter hvidvaskspecialister ind i kampen mod svindel med hjælpepakker

Finans skriver, at landets største banker nu varsler en særligt offensiv indsats for hurtigt at opdage snyd med milliardudbetalingerne fra statens hjælpepakker.

Både Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet og Bagmandspolitiets hvidvasksekretariat har bedt bankerne om hjælp til at sætte ind mod snyd med støtteordningerne, og derfor går Danske Banks, Nordeas, Jyske Banks, Sydbanks og Nykredits hvidvaskeksperter nu i gang med at opspore og indrapportere potentiel svindel med støttepakkerne.

Bankerne har de senere år opbygget en stor erfaring i at opspore og afsløre hvidvask.

»Min erfaring efter snart 40 år i finanssektoren er, at hvor der er penge, er der også kriminelle. Hele den digitale kriminalitet er i klar vækst, og de kriminelle er i dag lynhurtige. Derfor har vi en forpligtigelse til at hjælpe med, at den bliver bekæmpet,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, til Finans.

Novo-fonden klar med den store pengepung: Vil betale for topmoderne virusberedskab

På Berlingske kan vi fortælle, at Novo Nordisk Fondens bestyrelsesformand, Lars Rebien Sørensen, er klar til at lægge et endnu større beløb på bordet for at etablere et topmoderne center for epidemimedicin og bidrage til et stående offentligt-privat samarbejde om et sundhedsberedskab til krisesituationer.

Målet er, at Danmark er forberedt til tænderne næste gang en covid-19-lignende epidemi rammer, så landet ikke én gang til må lukke ned med nærmest uoverskuelige økonomiske konsekvenser til følge.

Fonden har i forvejen doneret 250 millioner kroner til etablering af Testcenter Danmark, der er skudt op med hvide telte over hele landet.

»Der vil være tale om en betydelig indsats, der vil overstige den kvarte milliard kroner, vi har givet til at etablere TestCenter Danmark. Vi har ikke besluttet noget i bestyrelsen endnu, men jeg er helt sikker på, at der vil være velvilje til, at vi kan være med til at forbedre Danmarks parathed til den næste epidemi, der kommer,« siger Lars Rebien Sørensen.

»En af måderne er for eksempel at lave et center for infektionsmedicin med fokus på forskning i virus. Vi skal sikre, at der kommer forskere hertil, så vi får et endnu højere videnskabeligt niveau på området i Danmark. På den måde vil vi være bedre orienterede og på omgangshøjde med situationen fra dag ét,« forklarer Lars Rebien, der også er klar til at give penge til vaccineudvikling.

Tre ting at holde øje med torsdag:

Her er tre ting, som Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, holder øje med i dag:

  • Stemningen på markederne var fortsat negativ i onsdag, hvor aktier verden over faldt yderligere. Faldene er dog langt fra i samme tempo, som vi så det i marts. Årsagen synes fortsat at være risikoen for en længere nedlukning af økonomien og ikke mindst de fortsatte spændinger mellem USA og Kina. Den amerikanske centralbankchef Jerome Powells tale i går bød ikke på meget nyt ud over det forventede, men centralbankchefen understregede vigtigheden og nødvendigheden af fortsatte hjælpepakker. Ikke mindst bliver der ikke lagt op til rentenedsættelser, så eventuelle yderligere tiltag skal komme fra for eksempel opkøbsprogrammer. Torsdagene er i øjeblikket lig med mere eller mindre én ting: Arbejdsløshedstallene i USA. Spørgsmålet, som investorerne vil stille sig selv op til offentliggørelsen, er, hvor kraftigt tallet for nye arbejdsløse vil stige. Det skal ses i lyset af den store arbejdsmarkedsrapport fra USA i fredags, og med det nuværende tab af job kan arbejdsløshedsraten stige yderligere til næste rapport.
  • Derudover får vi en række nøgletal, som vil blive studeret af investorerne. Det drejer sig om de endelige inflationstal i Tyskland for april samt prisindekset for import og eksport i USA i april. Tallene vil være påvirket af det store fald i aktiviteten, vi har set som følge af coronakrisen. Investorernes fokus vil dog fortsat være mere fremadskuende, og markederne vil fortsat handle på udsigterne til en genåbning af økonomierne.
  • Regnskabssæsonen lakker mod enden, men der er stadig et par giganter, der aflægger regnskaber i dag, som er værd at bide mærke i. Det drejer sig primært om Deutsche Telekom og Merck.

Markederne

USA, lukkekurser onsdag:

Dow Jones -2,17 pct.
S&P 500 -1,75 pct.
Nasdaq -1,55 pct.

Asien: Indeks torsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei - 0,60 pct.
Hongkong Hang Seng -1,00 pct.
Kina CSI -0,60 pct.