God morgen!
Velkommen til tirsdagens vifte af erhvervsnyheder, som endnu engang står i coronakrisens tegn. Mens genåbningsplanerne langsomt folder sig ud, begynder bekymringerne for de økonomiske konsekvenser ved en ny smittebølge at brede sig.
Vismænd advarer om, at det i værste fald kan blive nødvendigt med bankpakker. Samtidig vurderer Dansk Industri, at den danske økonomi kun har fået det første rap over fingrene, og at næste slag bliver langt hårdere. Også dele af boligmarkedet har fået coronakrisen at mærke i form af faldende handelsaktivitet.
Vismænd advarer: Bankpakker kan blive nødvendige
Hvis dansk økonomi kommer ud i hård kuling som følge af coronakrisen, kan det sætte de danske storbanker i så alvorlig en situation, at bankpakker er påkrævet, lyder advarslen fra vismænd ifølge Finans.
Samtidig vurderer både Nationalbanken og professor i finansiering Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School, at storbankerne ved en hård krise kan ende i en kapitalknibe.
»Hvis vi får en anden smittebølge, så bliver krisen mere længerevarende og vil række ind i 2021. Det vil formelt set være hårdere end det krise-scenarie, som Nationalbanken har regnet på kan have implikationer for bankvæsenet. Derfor har vi i vores pessimistiske scenario for statens finanser taget forbehold for, at nye bankpakker kan blive nødvendige,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard til Finans.
På baggrund af Nationalbankens stresstest af de danske banker og prognose for dansk økonomi vurderer Jesper Rangvid, at situationen kan blive værre end under finanskrisen.
Anden runde kan slå endnu hårdere til dansk økonomi
Danskerne og den danske økonomi er hårdt ramt af coronakrisen, og det er endnu uvist, hvor slemt det bliver. Men når næste slag kommer, kan det ramme økonomien endnu hårdere, skriver Berlingske.
Anden runde af krisen banker allerede på døren. Og vi kommer for alvor til at mærke den, når den eksplosive stigning i ledigheden i USA og de mange restriktionerne i landene rundt i verden får ordrebøgerne til at skrumpe kraftigt hos danske virksomheder.
Vi ser ind i en regulær eksportkrise. Dansk Industri har undersøgt, hvor slemt det kan blive, ved at spørge 1.791 virksomheder om deres forventninger til omsætningen i det kommende år.
Virksomhederne regner med et fald i omsætningen, der svarer til, at vi i 2020 står over for et dyk i vores samlede produktion, målt på BNP, på 8,3 pct.
Salget af helårsboliger dykkede i marts
Der blev solgt markant færre ejerlejligheder og huse i marts sammenlignet med for et år siden. Nye handelstal fra Boligsiden viser, at hussalget faldt med seks pct., mens der blev solgt hele 17 pct. færre lejligheder, skriver Berlingske.
Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, forventer, at salget i april fortsat vil være påvirket af coronakrisen.
»Antallet af solgte boliger i marts er lavere end på samme tidspunkt sidste år, og vi har set en forsinkelse i handelsaktiviteten, som først dykkede hen imod de sidste uger af marts. Derfor forventer vi også, at antallet af solgte boliger i april kan ende på et lavere niveau end normalt,« vurderer Birgit Daetz.
Helt anderledes ser det ud med sommerhussalget, som lå 19 pct. højere end i marts 2019.
Tre forhold at holde øje med
Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har i dag opmærksomheden rettet mod disse punkter:
Tryg aflægger regnskab. Normalt er Trygs regnskaber udramatiske, men investorerne vil spejde efter, om de siger noget om andet kvartal, og om i hvilket omfang Tryg kan blive ramt af Covid-19.
Kl. 11.00 kommer den tyske tillidsindikator ZEW. Det er netop nu, den indikator formentlig for alvor viser den stressede situation, som de tyske virksomheder befinder sig i
De amerikanske oliepriser (WTI) var en kort overgang i går i negativt terræn. Der er for meget olie i systemet, og efter måneder med overproduktion er lagrene både til lands og til vands (skibe) ved at være fyldt godt op. Kommer Brent (Nordsøkvalitet) også til at blive påvirket af den markante nedtur for den amerikanske olie, og hvor længe går der, før amerikanske olieselskaber sender et økonomisk SOS?
Markederne her til morgen
USA (lukkekurser mandag):
Dow Jones -2,44 pct.
S&P 500 -1,79 pct.
Nasdaq -1,03 pct.
Indeks kl. 06.20
Japan Nikkei -2,01 pct.
Hongkong Hang Seng -2,29 pct.
Kina CSI -1,35 pct.
Asien (tirsdag morgen kl. 06.30):