Businessoverblik: Nu tager topchefer bladet fra munden og presser på for debat om genstart af Danmark

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal have styr på, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, inden du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Allan Pollack, topchef i PFA, mener, at klimapartnerskaber skal bruges i diskussionen om en genstart af det danske samfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Go' fredag morgen.

Igen i dag kommer det til at handle om coronakrisens rasen, der rammer alle – også erhvervslivet. Vi skal forbi giganter, der er i søgelyset for at agere uetisk i ly af krisen, og vi tager temperaturen på det, nogle synes er en kynisk og ubehagelig diskussion – nemlig prisen for at redde menneskeliv med nedlukningen af Danmark og store dele af verden.

1
Bestseller-finte sætter ild i debatten

Det er kommet frem, at flere danske butikskæder under coronakrisen, hvor der ellers er blevet appelleret til samfundssind, har valgt at sætte huslejebetalinger i bero.

Dette har sat gang i en debat om, hvor regningen skal lande, om det er rettidig omhu, samfundssind eller noget helt fjerde.

Det skriver Berlingske.

Mest iøjnefaldende kom det onsdag frem i Ekstra Bladet, at Bestseller har sendt et brev til milliardkoncernens butiksudlejere om, at den som konsekvens af coronakrisen ikke har tænkt sig at betale husleje i den kommende tid.

Lignende billeder tegner sig flere steder i det danske erhvervsliv, hvor blandt andre Jysk og Bog & Idé er »i dialog« med udlejere om at reducere huslejen, har de bekræftet over for Berlingske torsdag.

Det fremtrædende medlem af Enhedslisten Pelle Dragsted har kaldt det grotesk, at der er blevet trukket udbytter ud og samtidig er pengeproblemer. Anderledes mener økonom og blogger på sitet Punditokraterne, Niels Westy, at store dele af diskussionen er forfejlet. Det handler kort og godt om »business«.

»Sådan er business. Det handler ikke om noget andet. Erhvervslejemålene er markedsbestemte og dermed baseret på, hvad de er værd. I øjeblikket er de ikke ret meget værd. Samtidig er mange danske virksomheder i likviditetsproblemer, uanset hvor store de er. De er vant til et meget højt cashflow, og derfor har de ikke en særlig høj likviditetsgrad i forhold til deres betalingsforpligtelser. Det resulterer i denne situation,« siger Niels Westy.

2
Nu kommer diskussionen om prisen for nedlukningen

Regningen for det lukkede samfund vil sætte »dybe spor i eftertiden«, påpeger flere kritiske røster nu.

Den økonomiske pris kan nemlig få betydning for vores skoler, sundhedssystem, dagtilbud og pensionsopsparinger i mange år fremover – og krisen kan sågar koste menneskeliv, lyder skudsmålet i Berlingske.

Robert Spliid, ekstern lektor og ph.d. på CBS, er en af dem, der forholder sig kritisk til fremgangsmåden. Han stiller det op sådan her:

På den ene side risikerer sundhedsvæsenet at bryde sammen uden regeringens tiltag. På den anden side kan en langvarig nedlukning udløse et sammenbrud i alle samfundets i institutioner, vurderer han og kommer med en stribe eksempler:

»I fremtiden bliver der med en lang nedlukning ingen muligheder for at forbedre uddannelserne. Der kommer intet løft af sundhedsvæsenet og dagtilbud. Der bliver ingen skattelettelser, snarere skatteforhøjelser. Lige nu bruger regeringen i løbet af kort tid de penge, som skulle have været investeret i kommende generationer,« siger han og kalder det samtidig bekymrende, at det foregår uden en kritisk diskussion.

Også prominente stemmer i erhvervslivet begynder at røre på sig i den debat.

Den danske topchef hos Microsoft i Vesteuropa, Marianne Dahl, er også blandt de bekymrede stemmer, som råber op:

»Antallet af børn, der vokser op i fattigdom, vil stige; arbejdsløsheden vil stige; antallet af konkurser vil stige, og presset på likviditeten vil stige. En økonomisk krise er alles (ikke bare erhvervslivets). Vi må finde forsvarlige måder at komme i gang på HURTIGT,« skrev hun for et par dage siden på Twitter.

Og vi bliver i det spor.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Fire topchefer: Vi skal tale om genstarten

Flere af de mest fremtrædende erhvervsfolk i Danmark begynder nu også at stille skarpt på fremtiden for Danmark efter coronakrisen.

I Finans slår de til lyd for, at regeringen skal til at se på genåbningen af samfundet, således at dansk økonomi ikke kuldsejler fuldstændigt.

Topchef i PFA Allan Polack mener ifølge Finans, at regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet kan genbruges til at finde løsninger til at få økonomien hurtigt i gang igen.

Niels Jacobsen, der udover sine bestyrelsesposter i blandt andet Jeudan og Kirkbi også er adm. direktør i William Demant Invest, understreger ligeledes vigtigheden af, at Danmark bliver genstartet hurtigst muligt.

»Denne totale nedlukning er meget ødelæggende for den enkelte virksomhed og for økonomien som helhed,« siger han til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Her er tre forhold, som investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen vil holde øje med i dag:

  • Italien har været hårdt ramt af coronavirussen. Dagens nøgletal for forskellige tillidsindikatorer vil derfor give et økonomisk fingerpeg om, hvor hårdt landet er ramt.
  • Smitte- og dødstal i USA går fortsat op og er desværre nok i sin indledende vækstfase. Investorerne holder øje med væksthastigheden.
  • De amerikanske aktieindeks steg i går med mere end seks procent. Det er mindst en postgang for tidligt, når det drejer sig om et signal om, at bunden er nået. Hvordan tager de europæiske investorer imod den store amerikanske stigning?

Markederne her til morgen

USA, lukkekurser torsdag:

  • Dow Jones +6,38 pct.
  • S&P 500 +6,24 pct.
  • Nasdaq +5,60pct.

Asiatiske indeks fredag kl. 6.20:

  • Japan Nikkei +1,82 pct.
  • Hongkongs Hang Seng +0,58 pct.
  • Kina CSI +0,98 pct.