Businessoverblik: Nu kører ECB den store kanon i stilling i kampen mod coronakrisen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

ECB lancerede sent onsdag aften et nyt, massivt opkøbsprogram i den fælles kamp mod de økonomiske konsekvenser, coronavirussen slæber efter sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Armando Babani/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Så er vi her igen med en frisk opdatering fra morgenstunden, og lad det være sagt med det samme: Det er ikke lutter munter læsning.

Mens politikerne i nat har forhandlet om en hjælpepakke, fortsætter coronavirus med at brede sig i Danmark og i resten af den vestlige verden med lukninger af hele samfund og pres på sundhedssektorerne til følge.

De økonomiske konsekvenser i kølvandet udfolder sig med stadig større hast, hvilket blandt andet har fået Den Europæiske Centralbank til at køre den helt store kanon i stilling. Vi begynder dog i Danmark.

1
370.000 job direkte ramt af nedlukningen

Restauranter må kun holde åbent, hvis de sælger mad ud af huset. Barer og frisører skal lukke. Og alle andre butikker end dem, der sælger fødevarer, skal holde lukket, såfremt de ligger i et storcenter.

Lukningen, som blev sat i værk fra onsdag klokken 10, berører ifølge hvert tiende job svarende til 370.000 lønmodtagere direkte, vurderer Danske Bank ifølge Børsen.

Vurderingen tager ikke højde for job, der rammes indirekte, som leverandører, eller offentligt ansatte, som er sendt hjem.

»Det er meget omfattende nu. Det giver et gigantisk chok til økonomien,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, til Børsen.

Dette sættes i perspektiv i Berlingskes historie om, at vi under finanskrisen mistede 200.000 job, mens det denne gang ser ud til at gå meget hurtigere.

2
Topøkonomer ønsker 300 mia. kroner på bordet

Regeringen har gearet kraftigt op i kriseberedskabet og har bebudet en ny hjælpepakke til 40 mia. kroner til de danske virksomheder.

Udviklingen går dog meget hurtigt, og derfor rækker den nye hjælpepakke slet ikke. Nye kraftige instrumenter må i brug for at afbøde de økonomiske effekter af coronakrisen, mener økonomer.

I en kronik i Berlingske torsdag giver tænketanken Kraka med en række tidligere overvismænd i spidsen forslag til en ny pakke, hvor Folketinget over en bred kam går ind og dækker en del af den indkomstnedgang, som mange virksomheder oplever på baggrund af coronakrisen.

Kraka foreslår således, at regeringen afsætter 300 mia. kroner til formålet. Pengene kan lånes på passende tidspunkt, mener økonomerne.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Aktieblodbad har kostet gevinsterne, siden Trump blev præsident

Kurserne på de tre tonegivende kursindekser - Dow Jones, Standard & Poor’s og Nasdaq - faldt onsdag med mellem fem og seks procent, efter at handlen på børsen i New York var blevet midlertidigt suspenderet i 15 minutter onsdag ved middagstid, fordi kursfaldet nåede syv procent.

Da handlen blev genoptaget, tegnede det i en periode til kursfald på ni til ti procent, men kurserne rettede sig noget før markedslukning klokken 21 dansk tid, skriver Berlingske.

På godt en måned er de amerikanske aktier ved at have mistet cirka 30 procent af deres værdi. Dermed har blodbadet på det amerikanske aktiemarked nu udslettet alle gevinster, der er kommet til, siden Donald Trump blev præsident, skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Dette er næppe noget, den amerikanske præsident bryder sig om. Ingen amerikansk præsident har som Donald Trump kædet egen succes sammen med stigende aktiekurser.

Trods op- og nedture, siden Donald Trump blev valgt i november 2016 og tiltrådte i januar 2017, kunne Donald Trump for godt en måned siden glæde sig over, at aktiekurserne var steget med 29 procent.

4
ECB melder sig for alvor på banen

Sent onsdag aften lancerede Den Europæiske Centralbank (ECB) et nyt, massivt opkøbsprogram, som er målrettet de økonomiske konsekvenser af coronavirus.

Med det nye opkøbsprogram, der har fået navnet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), vil ECB opkøbe værdipapirer for 750 mia. euro frem mod udgangen af 2020, eller indtil det vurderes, at krisefasen i forbindelse med coronavirus er ovre.

»Det er meget seriøse størrelser, som er i spil med den her udmelding. Det er med andre ord først nu, at ECB for alvor kommer på banen i forbindelse med at slå de økonomiske konsekvenser tilbage i forbindelse med coronavirussen ovenpå en lidt halvhjertet udmelding i sidste uge,« skriver cheføkonom Jeppe Borre Juul fra Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Torsdag i sidste uge meddelte ECB, at centralbanken vil øge de igangværende nettoopkøb med 120 mia. euro frem mod udgangen af året. Ifølge Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, har ECB været under massivt pres, siden centralbanken på mødet i sidste uge annoncerede markant mindre økonomisk stimulans end ventet.

»Det hjalp bestemt heller ikke, at ECB-direktør Lagarde på pressemødet i sidste uge valgte at sige, det ikke er ECBs rolle at indsnævre stigende kreditspænd. Med den nye store pakke gør Lagarde op med sin politikfejl. Forhåbningen er, at de nye opkøb kan være med til at lægge en dæmper på de rentestigninger, vi har set i statsobligationsrenterne for især Italien, men også i kreditmarkedet som helhed,« skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Dette bør investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, peger i dag på tre forhold, som han mener, at investorer bør holde øje med:

  • Det er bestemt ikke kedeligt at være investor lige for tiden, hvor kombinationen af udviklingen på markederne og nyhedsstrømmen gør det lige en tand for spændende. Onsdagens markedsudvikling bød på flere store markedsudsving, olieprisen faldt yderligere til nye lavpunkter (24 USD/tønden), den europæiske centralbank ECB annoncerede et nyt stort obligationsopkøbsprogram for at holde hånden under økonomien, mens coronausikkerheden raser. Den amerikanske centralbank kom med nye udlånsfaciliteter til hjælpe pengemarkedsfonde. Selv om det endnu kan blive værre, før det bliver bedre, ser det ud til, at vi har ramt en kortsigtet stabilisering i et meget omskifteligt miljø.
  • Mens den første hjælpepakke til den amerikanske økonomi blev underskrevet af præsident Trump i går, afventer investorerne fortsat information om den nye pakke, som blev annonceret af finansminister Mnuchin tirsdag (USD 1.200 mia.). Eventuelle nyheder derfra eller fra centralbankerne forventes at være med til at stabilisere markederne på kort sigt.
  • Der vil være nøgletal af interesse, selv om de næppe vil få megen opmærksomhed. Philadelphia Fed-indekset for marts vil blive offentliggjort, og det vil være interessant at se, i hvilken grad virksomhederne responderer på usikkerheden. Derudover vil vi få tallet for ugentlige dagpengesøgende, et tal der endnu ikke er begyndt at stige, men som ventes at komme op i takt med at virusudbruddet rammer den amerikanske økonomi.

Markederne her til morgen:

USA (lukkekurser onsdag)
Dow Jones -6,30 pct.
S&P 500 -4,46 pct.
Nasdaq -4,70 pct.

Asien (indeks kl. 06.15)
Japan Nikkei -1,18 pct.
Hongkong Hang Seng -4,46 pct.
Kina SCI -2,35 pct.