Businessoverblik: Hver tiende virksomhed kan komme i betalingsproblemer

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Manglende likviditet kan give hver tiende virksomhed betalingsproblemer, skriver Finans. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen!

Vi er nået frem til en meget varm fredag, som for mange bliver begyndelsen på sommerferien. Men først lige ugens sidste morgennyhedsbrev fra os på Business.

Vi begynder med en historie om pengetørke, som kan bringe en del virksomheder i likviditetsproblemer. Derefter skal vi en tur omkring Harboes Bryggeri, hvor bestyrelsesformanden lover ro på bagsmækken efter et turbulent år. Vi ser også nærmere på en dansk aktierekord, og til sidst kan du få en smagsprøve på vores egen historie om, at danskerne bliver ved med at stifte ny skattegæld.

1
Pengetørke kan gøre det svært for virksomheder at betale regninger

En undersøgelse fra revisions- og konsulenthuset PwC og Axcelfuture peger på, at en del virksomheder kan få problemer med at betale regninger som følge af manglende likviditet. Den problemstilling kommer til at fylde meget i den kommende tid, skriver Finans.

»Når man ikke kan betale sine regninger til tiden, har man likviditetsproblemer. Og det er den vel nok værste situation for en virksomhed, fordi det kan føre til, at den ikke kan komme igennem krisen,« siger Henrik Steffensen, partner og leder af PwCs regnskabsfaglige afdeling, til Finans.

Ifølge analysen fra PWC er flere end hver tiende virksomhed udfordret på likviditeten på trods af hjælpepakker fra staten, fordi indtjeningstabet som følge af coronakrisen overstiger deres likvider.

Og likviditetsmangel slår langt flere virksomheder ihjel end egenkapitalmangel – især i et land som Danmark med en stor underskov af små og mellemstore virksomheder, vurderer han.

2
Bryggeriformand: »Et meget turbulent år«

Bestyrelsesformanden for Harboes Bryggeri, Bernd Griese, lover at få ro på bagsmækken og sikre, at der kommer nye kræfter til bestyrelsen. Det skriver Finans.

Investorer i bryggeriet har kritiseret Bernd Griese for flere beslutninger, ligesom de er utilfredse med, at stemmeflertallet i det børsnoterede selskab ligger i familien, der stiftede bryggeriet.

Karina Harboe Laursen, som i efteråret overtog direktørstolen fra sin far og ville professionalisere ledelsen, ragede dog uklar med Bernd Griese, og snart gik både hun, den tidligere bestyrelsesformand og bryggeriets finansdirektør, skriver Finans.

»Vi ser tilbage på et meget turbulent år med store forretningsmæssige og ledelsesmæssige udfordringer og utilfredsstillende resultater,« skriver Bernd Griese i sin ledelsesberetning, hvor han lover »at tilføre nye stærke kompetencer i bestyrelsen«.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Dansk aktierekord trods højeste ledighed i syv år

På trods af den højeste ledighed i syv år er det danske aktieindeks C25 over de mest handlede aktier herhjemme siden 23. marts steget med 39 procent til det højeste nogensinde. Det skriver Børsen.

Samtidig er forbrugertilliden på vej op, og ifølge nye tal fra Danmarks Statistik voksede detailsalget i maj med 9,4 procent – den kraftigste stigning siden 2000 – da butikkerne genåbnede efter coronakrisen. Bilsalget er helt i bund, mens sommerhussalget er eksploderet, og i de sidste ti år er der aldrig solgt så mange boliger som nu.

Professor ved CBS, Jesper Rangvid, som har speciale i kriser, er forundret og fascineret af de mange paradokser.

»Der er gode grunde til at være tvivl. I den ene overskrift går det fremragende. I den anden har det aldrig gået værre. Tag de amerikanske aktier, der er steget 30-40 pct., det hurtigste opsving nogensinde siden bunden i marts. Imens blev millioner arbejdsløse. Det er godt nok mærkeligt. Paradokserne står i kø,« siger han til avisen.

4
Danskernes skattegæld vokser og vokser – minister siger stop

Hver femte dansker skylder penge til det offentlige, og en ny kortlægning viser, at skyldnerne bliver ved med at stifte ny gæld.

Det holder ikke, siger skatteminister Morten Bødskov (S) til Berlingske, og han har derfor sat sig for at knække den voksende gældskurve.

Lige nu skylder borger og virksomheder det offentlige i alt 129 milliarder kroner, hvoraf de 29 milliarder er virksomheders gæld, men ifølge analysen fra Gældsstyrelsen, som forsøger at inddrive pengene, er tilgangen af ny gæld større end afgangen.

»Det er uholdbart. Derfor skal der nye initiativer til,« siger skatteministeren til Berlingske.

Læs også disse

Google siger ja til at betale for nyhederne

Pas på både hackere og ekstra mobilregning i sommerferien

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden peger på tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Markederne kom en smule igen efter onsdagens fald, og indtil videre synes bevægelserne at være et skridt frem og to skridt tilbage. Blandt de mest dominerende usikkerhedselementer synes fortsat at være smittespredningen i flere stater i USA. Det vil også fortsat være på investorernes radar i dag.
  • I dag får vi tal for det private forbrug i USA i maj. Tallet for april var nede med minus 13,6 pct., men ligesom andre aktivitetsbaserede nøgletal forventer vi en kraftig vending i maj. Dog ikke nok til at gøre op med det samlede tab, som krisen har skabt. Indtil videre har nøgletallene været bedre end ventet for USA, og det kan i den kommende tid hæve investorernes forventninger og derfor også hæve barren for yderligere overraskelser.
  • Det endelige tal for forbrugertilliden i USA (University of Michigan) bliver også offentliggjort i dag. Her er investorer og økonomer på udkig efter en bekræftelse af den bedring, der har været set, og styrken af den. Det er vigtigt, at vi ser en fortsat bedring i arbejdsmarkedet, for at forbrugernes optimisme forbedres på den længere bane. Tallet er for juni, og sådan er det typisk for de spørgeskemabaserede data, som kommer før de faktiske økonomiske data. Det er ikke det eneste sted, vi får en indikation for optimismen blandt forbrugerne: Her kan vi tidligere på dagen se mod Italien og Frankrig.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

Aktier USA lukkekurser torsdag

  • Dow Jones +1,2 procent
  • S&P 500 +1,1 procent
  • Nasdaq +1,1 procent

Aktier Asien indeks torsdag kl. 06:15

  • Japan Nikkei +1,2 procent
  • Hongkong Hang Seng -0,6 procent
  • Kina CSI LUKKET