Businessoverblik: Finanstilsynet er bekymret for lånelystne banker – indgreb på vej på ejendomsområdet

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Bankerne følger ikke deres egne politikker, når de låner ud til ejendomme, fastslår Finanstilsynet, som nu varsler, at der er nye regler på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Godmorgen og velkommen til torsdagens businessoverblik, der klæder dig på til dagen med en rundtur til avisernes vigtigste erhvervshistorier.

Selv om sommerferien for mange er i fuld gang, er der stadig masser af nyheder at begynde dagen med.

God læselyst!

Finanstilsynet på vej med indgreb for at tøjle udlån

Når bankerne låner penge ud til ejendomme, følger bankerne ikke deres egne politikker. Det fastslår Finanstilsynet over for Finans, der uddyber, at det specifikt gælder projektlejligheder.

Udlån af denne type var med til at forværre finanskrisen, og derfor kommer der inden længe et tiltag på området, lyder det fra den finansielle vagthund.

»Det er et godt tidspunkt at få strammet op på finansiering af nye projekter inden for ejendomsudvikling, for vi er sent i konjunkturforløbet, og der er grænser for, hvor mange danskere der har råd til at betale høje huslejer,« siger Kristian Vie Madsen, vicedirektør i Finanstilsynet.

Generelt har boligmarkedet vist sig at være robust under coronakrisen. Nye tal fra Boligsiden.dk viste i denne uge, at boligpriserne trodser krisen og stiger på landsplan, og det gælder både huse, ejerlejligheder og sommerhuse. Der er dog stor forskel på, om prispilen peger opad eller nedad afhængigt af, hvor i landet boligen ligger.

Berlingske har samlet et overblik over prisudviklingen her.

Hvidvaskbøde til tysk storbank afslører huller i Danske Banks advokatrapport

En milliardstor hvidvaskbøde til den tyske storbank Deutsche Bank afslører nye detaljer om hvidvasksagen i Danske Bank. Det skriver Berlingske.

Tirsdag gav finanstilsynet i New York en bøde på 150 millioner dollar, svarende til næsten en milliard kroner, til den tyske storbank – blandt andet fordi banken i årevis så igennem fingre med de alvorlige forhold i Danske Bank Estland.

Den tyske bank var såkaldt korrespondentbank for Danske Bank og stod dermed blandt andet for at håndtere dollartransaktioner for den danske storbanks kunder. Tilsynet, New York State Department of Financial Services, beskriver en stribe centrale og alvorlige forhold i Danske Bank, som Deutsche Bank blev bekendt med undervejs i samarbejdet, men ikke reagerede tilstrækkeligt på.

Flere forhold i afgørelsen har hidtil været ukendt for offentligheden og er blandt andet ikke nævnt i Danske Banks egen advokatundersøgelse fra 2018, der tog advokatfirmaet Bruun & Hjejle et år at udarbejde på opdrag af Danske Bank.

For hvidvaskekspert Jakob Dedenroth rejser dette samlet set et vigtigt spørgsmål:

»Man kan jo ikke lade være med at spekulere på, om der kan være andre relevante oplysninger, som mangler i Bruun & Hjejles rapport,« siger han.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Pandora hårdt ramt af coronakrisen

Smykkeselskabet Pandora har fået et tilbageslag i væksten på 40 procent i andet kvartal af 2020, skriver Børsen. En stor del af butikkerne har været lukket i april og maj, mens onlineforretningen til gengæld er steget med 176 procent, fremgår det.

Tallene stammer fra de foreløbige regnskabstal for andet kvartal, som selskabet kom med onsdag aften. Det fremgår blandt andet, at man er kommet bedre gennem kvartalet end ventet.

»De bedre forventninger er et resultat af hurtigere genåbning af markeder, lidt hurtigere opsving i trafikken til genåbnede butikker og fortsat stærk onlineudvikling,« lyder det i meddelelsen.

Flere detailselskaber ændrer strategi under krisen

Coronakrisen har gjort ondt på det danske erhvervsliv, men samtidig er der grobund for nye ideer og koncepter. Derfor har en række selskaber præsenteret nye forretningsområder, hvor de vil tjene penge, skriver Børsen.

Dette gælder blandt andet Neye, som skruer op for outdoorudstyr, Motosumo, som sælger IT-løsninger til hjemmetræning frem for fitnesscentre, og det gælder byggemarkedskæden Silvan, som tester et nyt leveringskoncept.

»Der sker en massiv forandring i detailbranchen lige nu, hvor selv nogle af de store spillere er begyndt at udfordre deres forretningsmodeller. På direktionsgangene har de fået øjnene op for, at de simpelthen er nødt til at gøre noget andet, så det ikke ender i en truende diskussion om overlevelse,« siger Mogens Bjerre, professor ved CBS og forsker i detailbranchen, til Børsen.

Dansk minkindustri er i krise

Der er alarmerende resultater i minkavlernes salgsselskab, Kopenhagen Fur, der er verdens største auktionshus for minkskind. Det skriver Finans.

Årets første auktion endte med, at kun 60 procent af de udbudte skind blev solgt, og priserne faldt til 175 kroner, som er det laveste i mange år.

»Vores kunder er helt afhængige af, hvordan genåbningen af detailhandlen kommer til at forløbe. Lige nu er verden så uforudsigelig, at det er uhyre vanskeligt at vurdere, hvordan tingene ser ud om fire til fem måneder, når det bliver efterår, og sæsonen for detailhandel med pelsprodukter begynder. Derfor handler vores kunder ekstremt forsigtigt og konservativt,« siger Jesper Lauge Christensen, som er administrerende direktør for Kopenhagen Fur, til Finans.

Frem til 2013 væltede pengene ind, og branchens eksport nåede op på mere end 13 mia. kr. i værdi. Dengang kostede skind i gennemsnit op mod 612 kroner.

Her er tre forhold, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet peger på tre forhold, som investorer bør holde øje med i dag:

  • Tryg aflægger andet kvartalsregnskab, hvor det er forventet, at selskabet vil få medvind på både skadesforsikring og fra de kursstigninger, der har været på aktiemarkederne i andet kvartal.
  • Pandora leverede i går, efter lukketid, en trading update for andet kvartal. Selv om omsætningen i første halvår er faldet markant, er der flere opløftende end nedslående momenter i de foreløbige tal. Aktien er de seneste måneder blevet fordoblet fra bunden, og det kortsigtede potentiale er derfor trods alt begrænset.
  • Der er udsigt til en rolig indledning på aktiemarkederne. De amerikanske aktier havde overvejende en god og positiv dag, og dette vil formentligt smitte lidt af på de europæiske og danske aktier ved åbningen.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i procent.

USA lukkekurser onsdag

  • Dow Jones +0,68 pct.
  • S&P 500 +0,78 pct.
  • Nasdaq +1,44

Asien indeks kl. 06.30

  • Japan Nikkei +0,98 pct.
  • Hongkong Hang Seng +0,47 pct.
  • Kina CSI +1,03 pct.

Hav en rigtig god dag!