Businessoverblik: Familieejet virksomhed efter stribe af konkurse: »Vores forretning går sindssygt godt«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Coronakrisen vil få mange ufaglærte job til at forsvinde. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de vigtigste erhvervsnyheder på denne majmorgen.

Læs blandt andet om Carlsbergs britiske offensiv, om hvor meget coronakrisen har kostet Danmark, og om prisen for et stort opsat samarbejde mellem nogle af Danmark absolut største virksomheder.

Men først til nyheden om et formandsskifte i en stor, familieejet virksomhed efter en stribe konkurser.

1
Stadil-familien efter stribe af konkurser: »Vores forretning går sindssygt godt«

For Stadil-familien er det slut med selv at eje skibe. Fremover vil familien i stedet leje dem. Derfor forenkler Christian Stadil strukturen i sit konglomerat, Thornico, og lader i den forbindelse en stribe selskaber gå konkurs.

Samtidig fratræder Christian Stadils far, Thor Stadil, som bestyrelsesformand for shippingaktiviteterne i konglomeratet. Han erstattes af Ejner Bonderup.

Men selv om en stribe selskaber på det seneste er gået konkurs i Stadil-familiens Thornico-konglomerat, så afviser Thor Stadil, at konkurserne på nogen måde er et krisetegn.

»Vores forretning går sindssygt godt,« siger Thor Stadil til Finans.

Thor Stadil er bestyrelsesformand i Thornico, der er ejet 100 procent af sønnen, Christian Stadil.

Mandag oplyste virksomheden selv, at den begærer en håndfuld selskaber fra koncernens shippingaktiviteter konkurs. Konkursbegæringerne følger i kølvandet på en stribe andre konkurser og tvangsopløsninger, der ifølge familien skal ses som led i en strategiændring.

2
Mange ufaglærte job kommer aldrig tilbage

Coronakrisen vil sætte fart på nedgangen i antallet af ufaglærte job i Danmark, forudser den økonomisk-politiske tænketank Arbejderbevægelsens Erhvervsråd over for Finans.

Udviklingen tegner dermed til at følge samme mønster som i perioden efter finanskrisen.

Mens den samlede beskæftigelse i dag ligger en kvart million personer højere end i 1990, er antallet af ufaglærte job faldet med 400.000 i samme periode. Inden krisen forventede Arbejderbevægelsens Erhvervsråd 125.000 færre ufaglærte job i 2025, men krisen kan ifølge analysen være med til at eskalere udviklingen.

»Finanskrisen satte turbo på udviklingen, og vi forventer, at det vil ske igen nu. De ufaglærte er typisk løsere ansat og har de korteste opsigelsesvarsler. Det gør, at de ofte fyres først, og i en krise vil virksomhederne lede efter steder at effektivisere. Det betyder færre ufaglærte job,« siger senioranalytiker Emilie Agner Damm.

3
Carlsberg har i flere år luret på britisk offensiv

Carlsberg har i flere år pønset på et nyt træk i Storbritannien, skriver Børsen.

Det kom frem sent fredag, da bryggeriet meddelte, at mens coronavirussen har lagt de fleste af Englands barer og pubber ned, har Carlsberg skabt et nyt joint venture-selskab med den store britiske øl- og pubkoncern Marston's.

»Overvejelserne omkring vores næste strategiske skridt på det britiske marked startede allerede for et par år siden i forbindelse med et business review, og siden da har Marston's været et alternativ, vi har drøftet internt,« forklarer Carlsbergs finansdirektør, Heine Dalsgaard, til avisen.

Det nye selskab får navnet Carlsberg Marston's Brewing Company, og det danske bryggeri lægger 2,2 mia. kr. og får dermed det sidste ord i form af en ejerandel på 60 procent.

»Det har lige fra starten af processen været vigtigt for os, at der skulle være tale om et reelt partnerskab med Marston's, men at vi i Carlsberg skulle have aktiemajoriteten,« siger Heine Dalsgaard.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Coronakrisen koster Danmark over 200 mia. kr.

Staten skal ud at finde 207 mia. kr. ekstra end forventet i år, oplyste Finansministeriet mandag aften i en pressemeddelelse. Beregningerne kommer på baggrund af coronaepidemien, der har sat sine dybe spor i den statskassen for 2020.

Før udbruddet af coronasmitten ventede ministeriet at få behov for at finde 87 ekstra mia. kr.

»For 2020 er finansieringsbehovet opjusteret med ca. 207 mia. kr. i forhold til Økonomisk Redegørelse, december 2019. Behovet for ekstra finansiering skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien, men også blandt andet ventede lavere skatteindtægter grundet de økonomiske konjunkturer,« skriver ministeriet.

Beregninger er en del af Økonomisk Redegørelse maj 2020, der bliver offentliggjort fuldt i dag, 26. maj. Redegørelsen udgives tre gange om året og indeholder regeringens prognose for dansk økonomi.

5
Grønt brændstofeventyr vil kræve milliarder i støtte og en gigantisk havvindmøllepark

En række af Danmarks største virksomheder går nu sammen i et usædvanligt samarbejde, der skal være med til at sikre, at Danmark kan reducere sin CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Gruppen af virksomheder består blandt andet af Ørsted, Mærsk og DSV, og de vil bygge en enorm københavnsk brintfabrik, der skal forsyne lastbiler, skibe og fly med grøn energi, skrev Berlingske mandag aften.

Nu siger Thomas Woldbye, adm. direktør for Københavns Lufthavne, at Danmarks billet til en frontplacering i kapløbet om at udvikle grønt brændstof vil koste et anseeligt milliardbeløb og kræve endnu flere havvindmøller ved Bornholm end dem, regeringen allerede har foreslået.

Thomas Woldbye er en af initiativtagerne til at samle rækken af store danske virksomheder. Han siger til Berlingske, at investeringerne vil løbe op i et tocifret milliardbeløb frem mod 2030, hvis etableringen af tilstrækkeligt med havvindparker regnes med.

»Hvad det kommer til at koste, afhænger lidt af, hvad man medregner. Tager man de vindmølleparker, der skal med sammen med de anlæg, der skal laves, er der tale om et tocifret milliardbeløb. Men det er først, når vi har foretaget en reel forundersøgelse og finder ud af, hvad der egentlig skal til, at vi kan sige mere præcist, hvad det kommer til at koste,« siger Thomas Woldbye.

Dette skal du holde øje med tirsdag

Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksomme på tirsdag:

Dagen i går var rimeligt stille på nyhedsfronten, og der var heller ikke meget nyt fra de økonomiske nøgletal. Den tyske erhvervstillid, Ifo, steg en smule fra bundniveauet ved sidste måling, og aktier steg pænt over hele linjen.

Det danske finansministerium oplyste i går, hvor stort behovet for finansiering bliver, og selv om det er stort, så forventer vi ikke, at Nationalbanken skal udstede yderligere obligationer.

I dag åbner flere store markeder igen efter at have holdt lukket i går, og i løbet af dagen får vi en temperaturmåling på detailsalget og forbrugertilliden forskellige steder, blandt andet i USA og i Tyskland.

Disse tal er interessante, fordi vi her får indblik i, hvordan forbrugerne så på coronakrisen, inden en række lande begyndte at åbne for butikker og erhvervsliv igen i maj.

I Japan får vi tal for industriaktiviteten i marts sammen med de endelige tal for maskinordrer i april. Især er tallene værd at studere for at se effekten af coronakrisen, og hvor hårdt den har ramt den japanske industrisektor.

Endelig kommer der en række data fra den amerikanske økonomi, blandt andet for hussalget og huspriserne, ligesom vi får tal fra både Dallas Fed og Chicago Fed, der kommer med tal for fremstillingsaktiviteten og det nationale aktivitetsindeks. Alle tal vil blive gransket af investorerne for at finde ud af, hvordan den amerikanske økonomi har det oven på den store nedlukning i kølvandet på coronavirussens hærgen.

Markederne i dag

USA lukkekurser fredag:
Dow Jones -0,04 pct.
S&P 500 +0,24 pct.
Nasdaq +0,43 pct.

Indeks kl. 6.30
Japan Nikkei +2,32 pct.
Hongkong Hang Seng +1,87 pct.
Kina CSI +0,71 pct.