Businessoverblik: Facebook tryner Google med gyldent milliardopkøb

Her følger de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på din onsdag. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Facebook tjener styrtende med penge på opkøbet af billedtjenesten Instagram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Så skal vi til det igen. Her kommer en frisk businessopdatering fra morgenstunden.

I dagens overflyvning af de vigtigste erhvervsnyheder skal vi forbi en armlægning mellem teknologigiganterne Facebook og Google, hvor Facebook løber af med sejren. Vi kigger også nærmere på den nye boligaftale, som betyder, at andelsboliger bliver mindre værd, hvilket igen fører til, at andelsboliglån bliver dyrere. Erhvervsmediet Finans kan derudover fortælle, at stadig flere danskere sparer så meget op, at de kan få råd til pension før tid.

1
Facebook tjener styrtende på Instagram

Billedtjenesten Instagram er blevet en sand guldgrube for teknologikæmpen Facebook. Ifølge erhvervsmediet Bloomberg fylder Instagram nu så meget i Facebook-koncernen, at billedtjenesten alene står for over en fjerdedel af teknologigigantens omsætning.

Bloomberg har oplysningen fra kilder med kendskab til sagen, der ønsker at være anonyme.

Instagram skulle ifølge Bloombergs oplysninger i 2019 have bidraget med en omsætning på omkring 20 milliarder dollar, hvilket er markant mere end Googles videotjeneste YouTube, der sidste år omsatte for omkring 15 milliarder dollar.

Mens Google lægger sin omsætning for YouTube åbent frem, ønsker Facebook ikke at oplyse, hvordan tallene ser ud for Instagram. Facebook købte i 2012 billedtjenesten for 715 millioner dollar – eller omkring 4,8 milliarder kroner.

Facebook tjener milliarder af dollar, selv om tjenesten er gratis for brugerne. Pengene kommer primært i kassen via reklamer, som brugerne ser på tjenesterne. Den model er med stor succes blevet overført til Instagram.

Udover Instagram ejer Facebook også beskedtjenesten Messenger og WhatsApp.

2
Storbanker: Andelsboliger vil falde i værdi

Med den nye boligaftale er der udsigt til, at andelsboliger bliver mindre værd. Samtidig vil andelsboliglån som konsekvens af det blive dyrere, vurderer både Jyske Bank og Nordea.

Det skriver Berlingske.

Ifølge Jyske Bank kan det såkaldte Blackstone-indgreb, som regeringen sammen med Enhedslisten, SF, Alternativet og DF fik forhandlet på plads i sidste uge, komme til at medføre et værditab på 15-16 procent på andelsboligforeningernes ejendomme.

»Vi har set på de andelsboligforeninger, vi kender, og regnet på, hvad deres potentiale er. Vi kan se, at hvis man indregner effekterne af den nye aftale, får vi prisfald på 15-16 procent,« siger boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Bank.

Det kan altså komme til at påvirke priserne på andelsboliglån, der allerede er blevet skruet op den senere tid – blandt andet som konsekvens af den usikkerhed, der har været om udfaldet af Blackstone-indgrebet.

»Over en bred kam er bankerne allerede i dag ret forsigtige med udlån til andelsboliger. Det afspejler sig i prisniveauet på lån. Man kan se, at renten på boliglån generelt er faldet det seneste år, mens renten på andelsboliglån er stort set uændret. Dermed er andelsboliglån blevet relativt dyrere i forhold til alle mulige andre banklån,« siger Mikkel Høegh.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Mange danskere kan selv bestemme pensionsalder

Selvom politikerne løbende sætter folkepensionsalderen op, betyder det ikke nødvendigvis, at danskerne skal arbejde flere år mere. Ifølge erhvervsmediet Finans sparer stadig flere så mange penge op, at de selv kan bestemme, hvornår de vil på pension.

Det betyder, at flere danskere i fremtiden kan beslutte, hvornår ønsker at forlade arbejdsmarkedet og trække sig tilbage.

Det vurderer Nabanita Datta Gupta, der er professor på Aarhus Universitet og ny økonomisk vismand.

»Mange af vores prognoser bygger på, at folk følger den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen, men det er overset i debatten, i hvilken grad folk vil begynde at trække sig tilbage for egne midler, når arbejdsmarkedspensionerne for alvor modnes, og private opsparinger bygges mere op. Dette er et emne, man burde belyse mere,« siger Nabanita Datta Gupta til Finans.

Den vurdering bliver bakket op af både Pensionsselskabet PFA og Danske Bank

Tre forhold, investorerne bør holde øje med:

Chefstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, udpeger her, hvad investorerne bør holde øje med i dag:

  • Coronavirussen er fortsat øverst på investorernes liste af bekymringer. Den kinesiske centralbank har understøttet likviditeten i markedet efter genåbningen af de indenlandske kinesiske børser, og kombineret med generelt pæne økonomiske nøgletal gav det solide aktiekursstigninger i går. Fokus er dog fortsat usikre på, om det lykkes kineserne at begrænse virusudbruddet, og ikke mindst om det for alvor spreder sig i resten af verden.
  • På den økonomiske front er der en række nøgletal, som er værd at holde øje med: tal for erhvervstilliden i servicesektoren, detailsalget i euroområdet og den private arbejdsmarkedsrapport ADP i USA. Erhvervstillidstal for fremstillingssektoren er generelt kommet ud på et pænt niveau tidligere på ugen, og det bliver derfor ekstra interessant at se, hvordan kadencen i servicesektoren ser ud. Der vil derudover være en række talere fra centralbankerne i dagens løb, hvor det kan være værd at holde øje med bl.a. ECBs de Guindos og ikke mindst Feds Brainard.
  • På regnskabsfronten bliver det interessant at følge danske Novo Nordisk, og ikke mindst giganterne på hvert deres område GlaxoSmithKline, Siemens, BNP Paribas og General Motors.

Sådan ser de asiatiske markeder ud onsdag morgen:

USA

Lukkekurser tirsdag

  • Dow Jones: +1,44 pct.
  • S&P 500: +,150 pct.
  • Nasdaq: +2,10 pct.

Asien

Indeks kl. 06.45

  • Japan Nikkei: +1,20 pct.
  • Hong Kong Hang Seng: +0,39 pct.
  • Kina CSI: +1,12 pct.